velikost písma: A +/ A/ A -

Vícegenerační soužití očima matek a dcer

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 0

Společné soužití mladé rodiny a rodičů jednoho z partnerů má sice své výhody, ale přináší také řadu problémů a je podmíněno velkou tolerancí na obou stranách. Jak se na vzájemné soužití obou rodin dívají ženy?

Výhody a nevýhody očima matky nebo tchyně
Často to bývá právě ona, která se stává tmelem i rozbuškou v soužití obou rodin. Pokud všichni mají to štěstí, že žijí ve vícegeneračním domě, nebývá příchod mladých až tak velká změna jako když obě rodiny žijí ve společné domácnosti. Výhodu společného soužití vidí matka i tchyně v tom, že se mohou kdykoliv pomazlit s vnoučaty nebo je ohlídat a přitom stačí sejít do přízemí, nebo zaťukat na dveře pokoje.

Co si na vzájemném soužití pochvaluje Zdena z Prahy?
„Jsem ráda, že mohu žít s mladými pod jednou střechou. Musím přiznat, že mám dceru pořád tak trochu pod kontrolou, i když jí do života nemluvím. Výhodu vidím také v tom, že jsem nepoznala syndrom prázdného hnízda,“ říká dvaapadesátiletá Zdena z Prahy. Jsou však ženy, které se přes tuto nastalou změnu snadno přenesou, a když se potomek i se svou novou rodinou navrátí, pociťují to jako omezení a narušení soukromí.

Jaké zásady by měla matka nebo tchyně dodržovat, aby soužití rodin fungovalo?
1. nemluvit mladým do soukromí a respektovat ho
2. nevnucovat své názory a nedávat nechtěné rady
3. nepodrývat autoritu obou rodičů u dětí
4. v rámci babičkovské role děti rozmazlovat v rozumné míře
5. dělit se o své životní zkušenosti jen na požádání

Výhody a nevýhody očima dcery nebo snachy
Žádný muž netouží po tom, aby slýchal větu, která začíná: „Maminka říkala….“ Mladá žena by si měla dát pozor, aby manžel neměl pocit, že slovo rodičů je pro ni důležitější než to jeho nebo že jsou jí hlavní oporou oni a ne on. Ani soužití s rodiči manžela není bez rizika. „Někdy nastane situace,“ říká PhDr. Špaňhelová „kdy je syn závislý na své matce tak, že nevnímá a nevidí nebo nechce vidět, co všechno prožívá jeho žena, a nechce to řešit.“ Je dobré, aby budoucí snacha poznala vztah mezi svým nadcházejícím manželem a jeho matkou ještě v době před svatbou. Rysy, které tuto závislost signalizují, totiž nemůže přehlédnout.

Jak vzájemné soužití probíhá u Jarmily ze Zelenče?
„Žijeme s manželem a dětmi v domě mých rodičů. Kdykoliv ohlídají naše děti a částečně nám pomáhají i finančně. S mužem se kvůli tomu často hádáme. Vadí mu, že nám naši mluví do života a do výchovy dětí, má pocit, jako by rodiče pro mě byli pořád důležitější, než on,“ prozradila dvaatřicetiletá Jarmila ze Zelenče.

Jak tuto situaci řešit?
Od rodičů je hezké, že mají snahu mladé všestranně podporovat, ale ti by si měli uvědomit, že na druhou stranu si tím mohou osvojovat právo zasahovat jim do života v duchu rčení „nic není zadarmo“. Manžel Jarmily se může cítit podceňovaný a je dost pravděpodobné, že se to odrazí na vztahu nejen mezi oběma rodinami, ale i na vztahu mladého páru.

Tip od Žijemenaplno: Pokud rodiče chtějí pomáhat, ačkoliv o to nejsou požádáni, jejich pomoc musí být nezištná. Požaduje-li mladá rodina jakoukoli pomoc, musí počítat s tím, že ji to svým způsobem zavazuje.



Jak vzájemné soužití probíhá u Radky z Říčan?
„Tchyně nebere v úvahu, že její syn je ženatý a ačkoliv uvařím, podstrojuje mu to, co měl vždycky rád. Rozmazluje naše děti drahými dárky a já si připadám jako páté kolo u vozu. Bohužel můj muž odmítá vzít si hypotéku, ačkoliv by to finančně neměl být pro nás problém a tak žijeme již pátým rokem s jeho rodiči. Tchán se k ničemu nevyjadřuje, ale tchyně by nejraději řídila životy nás všech. Mám pocit, že tohle soužití naši rodinu zničí,“ svěřuje se nešťastná Radka z Říčan.

Jak tuto situaci řešit?
Dominantní tchyně je zdroj napětí a poddajný syn situaci neulehčí. Jeho matka by si měla uvědomit, že syn je dospělý a ženatý, a mladé rodině by měla nechat prostor. Soužití s dominantní tchýní a submisivním tchánem je velice obtížné a často vede opravdu až k rozpadu mladého manželství.

Tip od Žijemenaplno.cz: Jediným řešením je vlastní bydlení. Je třeba ozbrojit se trpělivostí a diplomacií, což je jediná cesta k tomu, aby muž dokázal pomyslnou pupeční šňůru se svou matkou přestřihnout. Vždy je nutné jednat slušně a nenechat se ovládat emocemi. Slova, která ublíží, nelze vzít zpátky.

Komunikace, komunikace, komunikace
Jestliže žijí společně dvě rodiny, vždy by si měly ve vzájemném vztahu zachovávat úctu, toleranci a respekt, naslouchat vzájemně svým přáním a potřebám a o všem bezprostředně komunikovat. Jen tak je možné docílit toho, že ani drobné neshody nepřerostou v budoucnu v neřešitelné problémy. Nefunguje-li vzájemné soužití, ačkoli před sestěhováním byly vztahy na obou stranách dobré, měla by mladá rodina hledat jiné řešení a bydlení s rodiči se vzdát i za cenu menšího pohodlí.

Zdroj: PhDr. Špaňhelová, Ing. Radka V. Zdena S. a Jarmila Z.

Kam dál?
Komunikujte se svou rodinou
Jak a kdy zapojit prarodiče do výchovy potomka? 1. díl
Co pomáhá, když odcházejí děti z domova?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.