velikost písma: A +/ A/ A -

Pracujte i v důchodu

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 0

Těšíte se na důchod, ale množství volného času vás už nyní děsí? Byla vám práce koníčkem, nebo jste kvůli ní odsunuli své zájmy a volnočasové aktivity? Nevzdávejte se jí ani v důchodovém věku!

Šest důvodů, proč pracovat v důchodu

1. Práce vám dodá sebevědomí, budete užiteční pro ostatní.
2. Alespoň částečně vylepšíte svou finanční situaci.
3. Sociální kontakt vám dodá pocit, že „jste stále ve hře“.
4. Můžete předat své zkušenosti a schopnosti těm, kteří o ně skutečně stojí.
5. Práce vás donutí stále sledovat vývoj svého oboru – změnu právní legislativy, vývoj strojů,…
6. Vylepšíte nejen své psychické, ale i fyzické zdraví. Posedávání před televizní obrazovkou je to poslední, na co vám zbude čas.

Zvažte všechna pro a proti
1. Zvolte práci na kratší úvazek nebo práci z domova. Ačkoliv se cítíte v plné síle, deseti či dvanáctihodinové „šichty“ už pro vás nejsou. A co si budeme povídat, i poloviční úvazek mnohdy znamená více práce než zákonem stanovenou polovinu.

2. Zohledněte svůj zdravotní stav. Trápí-li vás astma či dýchací obtíže, neberte práci hlídače staveniště jen proto, že to máte blízko z domova. Když vás pobolívají záda nebo klouby, nebudete na „pomoc s úklidem“ zrovna ti praví.

Přečtěte si také: Ergoterapie udržuje kvalitu života

3. Zkuste i práci, která nezapadá do vaší představy, či práci hůře placenou, než jste zvyklí. Nechte stranou hrdost a pýchu na svou úzkou profesní specializaci či na vysokoškolské diplomy. Ještě před týdnem jste řídil(a) celý firemní kolos a každé vaše rozhodnutí mohlo znamenat fatální chybu. Teď ve vašem koženém křesle sedí váš bývalý zástupce, ten mladíček z reklamního oddělení je stále drzejší, a vás najednou „nepotřebují“? Vaše analytické schopnosti, přehled o burzovním dění a kontakty ve vrátnici nezúročíte, na novou situaci si ale budete muset chtě – nechtě zvyknout. Pokud jste si nenaplánovali nerušené, finančně zabezpečení lenošení až do požehnaného věku, může být pro vás přechod „nepostradatelný – nadbytečný“ doslova šokem. Co takhle soukromá poradenská praxe v oblasti financí či investic? Můžete ji vykonávat z domova a účetnictví si po přečtení dvou brožurek zvládnete dělat sám(a). Nebo kontaktujte obdobné společnosti a nechte se zaměstnat externě coby poradce. I dynamicky se vyvíjející obory potřebují „kmety“, kteří si ještě pamatují, jak se pracuje se sítotiskem či jaké chybné kroky vedly k výkyvům na burze.

Přečtěte si také: Mládí nutně neznamená konkurenci

4. Nikam se nežeňte. Má nový zaměstnavatel pocit, že fyzicky zvládnete totéž co absolvent jen proto, že jste jednou vypomohl nebo že si na nic nestěžujete? Naučte se říkat ne – už na to máte právo.

Ve kterých profesích jsou šediny k dobru?
Ve všech, ve kterých podvědomě potřebujete u zákazníka vzbudit zdání kvality, prověřenosti, znalostí:
- realitní makléř
- obchodní zástupce
- reklamní spolupráce (Proč na nás z ulic stále skáčí ti „cucáci“ v levných oblecích s ušmoulanými dotazníky?)
- učitel / profesor (Byl jste ve svém oboru dobrý? Nabídněte své služby odborným učilištím či středním školám. Poohlédněte se, zda na nově otevíraný seminář nehledají externího profesora.)
- kuchař
- konzultant, poradce



Které profese můžete vykonávat vždy?
- ty, které navazují na vaši předchozí práci: domácí zakázky na šití, čalounictví, právní poradenství
- kompletace různých obrázků, plnění obálek, vytváření šperků, balení brožur (Na práce tohoto typu si dejte zvýšený pozor – často jde o podvody. Rozhodně neplaťte žádné zálohy, dobře si spočítejte, kolik ve skutečnosti vyděláte, a nevýhodné smlouvy, od kterých budete moci jen stěží odstoupit, vůbec nepodepisujte.)
- práce přes PC či internet: externí příspěvky do novin či na internet
- vrátný, hlídač, ostraha, správce, údržbář
- hlídání dětí
- řidič, učitel autoškoly, taxikář

Přečtěte si také: Řídíte a je vám 60? Potřebujete zdravotní potvrzení!

Rok 2010 práci při důchodu přeje
Od 1.ledna 2010 mohou i důchodci pracovat v poměru na dobu neurčitou. Pracovní smlouvu na dobu určitou (1rok) lze řetězit jen dva roky.

Práci vykonávanou souběžně s pobíráním starobního důchodu je nutné nahlásit na ČSSZ i na zdravotní pojišťovnu. Oznamovací povinnost má osmidenní lhůtu, u zaměstnanců tak činí zaměstnavatel.

Výše důchodu se při souběžném zaměstnání může navyšovat. Pokud důchodce zažádá o „úpravu vyměřovacího základu, ze kterého se důchod vypočítává“, může se základ důchodu pravidelně zvyšovat o 0,4 – 1,5% každých 180 – 365 dní (podle toho, zda chcete pobírat k platu důchod celý, nebo jen jeho půlku). Žádost se podává na správě sociálního zabezpečení v místě bydliště.

Tip Žijemenaplno.cz: Chcete dále pracovat u svého zaměstnavatele, ale ten vás tlačí do dohody o ukončení pracovního poměru? Potřebujete se poradit ohledně daní, předčasného starobního důchodu či odvodů? Zkuste server http://poradna.finance.cz, přečtěte si také článek na našem webu Právní pomoc zdarma.

Kam dál?
Rozvázání pracovního poměru z důvodu zdravotní způsobilosti
Braňte se věkové diskriminaci!
Za jakých podmínek můžete dostat výpověď
Seriál: Jak postupovat při ztrátě zaměstnání?

Láká vás možnost si v důchodu přivydělat? Jaká práce by vám vyhovovala nejvíce? Čeho se při práci v důchodovém věku obáváte? Diskutujte s ostatními čtenáři na toto téma přímo pod článkem nebo v diskuzním fóru.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.