velikost písma: A +/ A/ A -

Jan Mikolášek - legenda českého léčitelství

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – VÝŽIVA: Chodívali k němu chudí i bohatí, vysocí hodnostáři, univerzitní profesoři a dokonce i sami lékaři. Za dobu svého působení vyhledalo jeho pomoc více než půl milionu lidí!

Zájem o přírodu jej přivedl až k léčitelství. Sám se více než za léčitele považoval za bylinkáře. Svými diagnostickými, někdy až telepatickými schopnostmi a výběrem správných bylin pomáhal lidem více než 60 let.

Vyučil se zahradníkem stejně jako jeho otec. Po studiích odešel do služeb kněžny Wurmbrand-Stuppachové a arcivévody Rainera do rakouského Himbergu. Zde se shodou okolností setkal s Valentinem Zeileisem, vyhlášeným lékařem provozujícím léčitelskou praxi. Bylo to první setkání, které ovlivnilo jeho další život. Tím druhým bylo setkání s paní Mühlbacherovou, známou přírodní léčitelkou, která diagnostikovala choroby pohledem na moč pacientů. U Jana Mikoláška rozpoznala mimořádný talent k přírodnímu léčitelství a tuto metodu ho naučila. Jeho prvními pacienty byla rodina. Když pomohl i cizím lidem, začali ho pro jeho schopnosti stále častěji vyhledávat další. Postupem času se stal vyhlášeným léčitelem, nad jehož spolehlivým způsobem diagnózy si lámala hlavu řada vědeckých kapacit. Jan Mikolášek dokázal uzdravit neuvěřitelné množství lidí a dalším alespoň pomohl zmírnit jejich utrpení.

Přečtěte si také: Rady babky kořenářky

Zázrak – často skloňované slovo
„Několik měsíců mě trápily vysoké horečky, byl jsem slabý a na plicích se mi dělala voda. Lékaři vyzkoušeli všechno možné a nevěděli si už rady. Léčba, která byla tehdy k dispozici, nezabírala. U sestry se objevily stejné příznaky, ale byla slabší než já a nemoci podlehla,“ vzpomíná dnes osmdesátiletý pan Kohout. Když se dozvěděl o existenci Jana Mikoláška, rozhodl se ho vyhledat. „K jeho domu mířila v brzkých ranních hodinách dlouhá fronta, někteří lidé se ten den vůbec nedostali na řadu. Já měl štěstí. Odevzdal jsem mu lahvičku s močí, on si ji prohlížel a po chvíli mi řekl, když budu dodržovat všechno přesně tak, jak mi poradí, uzdravím se, i když je moje nemoc vážná. Potom mi dal různé byliny spolu s návodem, jak je užívat.“ Netrvalo dlouho a panu Kohoutovi se udělalo o hodně lépe a cítil, jak se mu vracejí síly. Později lékaři při kontrole hovořili o zázraku.

Přečtěte si také: Malý průvodce tradiční přípravou bylin

Pacienti zvučných jmen
Jezdívaly za ním autobusy plné lidí, přijížděly limuzíny bohatých, chudí přicházeli pěšky. Všichni však měli stejné přání – navrátit zdraví tam, kde si klasická medicína již nevěděla rady. Mezi jeho pacienty patřili například i prezident T. G. Masaryk, Olga Scheinpflugová, Max Švabinský, Josef Bohuslav Foerster, Jaroslav Kocian či Antonín Zápotocký. Právě jemu ještě za svého působení v Hradečně roku 1946 zachránil nohu zachvácenou snětí před amputací. Zápotocký nad ním od té doby držel ochrannou ruku.

Přečtěte si také: S teploměrem k talíři

Hon na čarodějnice
Jan Mikolášek prokazatelně pomohl mnoha lidem. Jestliže zjistil, že na diagnózu nestačí (například když byla zapotřebí operace), posílal pacienta k lékaři. Zbytečně neriskoval. Když však Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo po smrti Antonína Zápotockého boj proti šarlatánům, byl tento léčitel označen za jednoho z nejhorších. Následovalo vykonstruované obvinění o krácení daní a při fingovaném soudním procesu v roce 1959 mu byl konfiskován veškerý majetek. Jan Mikolášek byl odsouzen na tři roky vězení nepodmíněně. Odvolal se a dostal ještě další dva roky. Po návratu z vězení se léčitelství již nevěnoval. Zemřel v roce 1973 ve svých 84 letech. Pochován je na Olšanských hřbitovech.

Zdroj: vyprávění pana Kohouta, kniha Ze vzpomínek přírodního léčitele, autor J. Mikolášek

Kam dál?
Nevyhovuje vám váš lékař? Nestyďte se ho změnit!
Zázračné ruce nemívá jen masér
Podnebí jako lék?
Znáte rozdíl mezi prebiotiky a probiotiky?
Všude samá jablka – co s nimi?

Navštívili jste někdy léčitele? Pomohl vám? Důvěřujete alternativní medicíně? Diskutujte s ostatními čtenáři v diskuzním fóru nebo na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne