velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na srpen

Autor: Janka Ryšánek Schmiedtová | komentářů: 0

Letní bouřky najednou nejsou taková romantika jako před měsíce a léto vám připadá nekonečné? Hledáte-li inspiraci pro příjemný klimatizovaný večer, přinášíme několik kulturních tipů.

Zábavná i naučná kniha: Čeština, jak ji neznáte
Máte chuť odhalit nová slova, jejich významy a další jevy, které odrážejí stav českého jazyka i společenský vývoj? Autorka knihy Čeština, jak ji neznáte na základě sledování dnes užívaného jazyka prostřednictvím korpusů – databází mluveného, psaného i literárního jazyka – začala zpracovávat formou populárně naučných fejetonů "zprávy" o stavu současného českého jazyka. Původně byly texty určeny posluchačům zahraničního rozhlasového vysílání stanice BBC, kteří byli na delší čas vzdáleni českému prostředí, nyní máte možnost začíst se do nich i vy.

Více se o knižní novince dozvíte na oficiálních webových stránkách Nakladatelství Lidové noviny, koupit si ji s 10% slevou za 206 Kč můžete v internetovém knihkupectví Kosmas.

Film na doma: Capote
Píše se listopad 1959 a tak trochu bláznivý, velmi nekonvenční a dost osobitý Truman Capote, autor slavné knihy Snídaně u Tiffanyho, si právě čte noviny New York Times. Článek týkající se vraždy čtyřčlenné farmářské rodiny ho vnitřně zasáhne, vnukne mu totiž myšlenku na reportáž. Capote začíná navštěvovat odsouzeného ve vězení a pomalu si uvědomuje, že to, co mělo být původně novinovým článkem, se časem rozrůstá na knihu. "Když přemýšlím, jak dobrá by mohla být," píše jednomu ze svých přátel, "úplně se mi tají dech." Film Capote z roku 2005 vás nadchne poutavým příběhem, dobře napsaným scénářem, střídmou a přece do detailu propracovanou režií i výkonem herce Philipa Seymoura Hoffmana v hlavní roli.

Více se o filmu dozvíte na webových stránkách http://www.csfd.cz.

Poslechová kniha: Let do nebezpečí
134 minut dlouhý napínavý příběh se odehrává na palubě letadla. Část cestujících, včetně obou pilotů má otravu z jídla. Ostatní musí udržet zbylé pasažéry v klidu, ošetřují nemocné a snaží se co nejrychleji a bezpečně přistát. Můžete se těšit na výbornou dramatizaci i vynikající herecké výkony. Na dvou CD se v hlavních rolích představí Eduard Cupák, Jiří Adamíra, Gabriela Vránová či Luděk Munzar. Ideální pro dlouhé letní večery, únavné cesty, poslech při čistění hub nebo zavařování ovoce.

Více informací se o audio novince dočtete na oficiálních webových stránkách nakladatelství, zde si také můžete poslechnout zvukovou ukázku a CD za 299 Kč zakoupit zde.



Filmová novinka pro všechny, kdo i dnes věří na víly
Romantický film Ondine vypráví příběh irského rybáře Syracuse. Ten jednoho dne objeví ve svých sítích neznámou ženu, o které se domnívá, že je mořská panna. Pohádkově laděný příběh s podmanivě poetickou atmosférou nepostrádá dramatické napětí ani dostatečnou míru tajemství. Postupně se odkrývá minulost postav a ukazuje se jejich skutečná tvář. Česká premiéra filmu je 12. srpna 2010.

Více se o filmu postupem času dozvíte na českém webu csfd.cz. Pro ty, kteří zvládají číst v anglickém jazyce, je k dispozici oficiální webová stránka filmu.



Výstava: 24. mezinárodní bienále grafického designu Brno 2010
Bienále Brno bylo založeno roku 1963. Jde o nejstarší přehlídku grafického designu na světě. Letošní ročník je věnovaný plakátu, firemní, informační a reklamní grafice. Vedle soutěžní přehlídky je součástí akce také odborné sympozium a několik doprovodných výstav, díky kterým se Brno každé dva roky na čtyři měsíce stane centrem aktuálního grafického designu. Koho baví současné formy výtvarného umění, měl by být u toho!

Více se o probíhajících výstavách a doprovodných akcích dozvíte na webu Moravské galerie.

Kniha pro děti i jejich dospělé
Váháte, jakou knížku koupit vnoučatům, aby byla čtivá, poutavá, ne hloupá a přitom abyste si ji užili i vy, až budete nahlas předčítat? Nakladatelství Argo vydalo již třetí díl komiksové knihy o skřítkovi Muminkovi. V pěti příbězích napsaných s jemným humorem i moudrostí jde o zásadní problémy – láska, změny klimatu, vesmírný život, krize středního věku a společenský život. Vůbec se ale neděste, všechno je tu přizpůsobeno dětskému čtenáři, a tak trochu chytrým dospělým, kteří umí číst mezi řádky.

Více se o knižní novince Muminek dozvíte na oficiálních webových stránkách nakladatelství argo.cz. Koupit si ji můžete s 10% slevou za 358 Kč na internetovém knihkupectví Kosmas.

Za uměním po internetu aneb Zlaté české ručičky
Zajímavá vás, co všechno lze vyrobit vlastníma rukama? Sami tvoříte a chtěli byste se s ostatními podělit o své povedené výrobky? Webová stránka www.fler.cz je jedinečnou galerií lidské kreativity a fantazie, sami uvidíte, co všechno se dá vytvořit – třeba kabelka z obnošených manšestrových kalhot nebo překvapivě vkusné náušnice z použitých zátek od piva. Najdete tu snad úplně vše – extravagantní i elegantní šperky, módní oblečení, originální keramiku i sklo nebo ručně vyráběné mýdlo. Internetová stránka která stojí za shlédnutí!

Kam dál?
Divadelní nebe plné hvězd
Čtení nejen na léto
Za českou architekturou do národní galerie
Valdštejnská jízdárna hostí Lichtenštejny

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh, nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři přímo pod článkem nebo v diskuzním fóru.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.