velikost písma: A +/ A/ A -

Získejte mládí zpět!

Autor: Jarmila Mandžuková | komentářů: 1

Věřili byste, že není vůbec těžké zmírnit proces stárnutí nebo dokonce omládnout? Vytáhněte do boje proti volným radikálům a výsledek se brzy dostaví.

Stabilizovat volné radikály a omezit jejich škodlivé působení v našem těle dokážou látky zvané antioxidanty, tedy vitamin C, E, karotenoidy, zinek a selen. Představují ochranu před civilizačními nemocemi a dokonce i rakovinou.

Céčko je nejznámější
Vitamín C působí proti stárnutí a úspěšně bojuje s volnými radikály. Zvyšuje obranyschopnost organismu, zajišťuje ochranu před srdečními chorobami, ovlivňuje mozkovou činnost – paměť, postřeh a soustředěnost, pomáhá detoxikovat organismus a odstraňuje vedlejší účinky některých léků. Jeho nedostatek u starších lidí napomáhá vzniku mnoha vnějších příznaků stáří – například ohnutá záda, "svraštělá" pokožka, tmavé skvrny na pokožce.

Přečtěte si také: Nebezpečné léky pro starší a pokročilé

S éčkem zůstanete „věčně“ mladí
Vědci tvrdí, že dostatek vitaminu E vám může přidat několik let života. U lidí se stravou bohatou na vitamín E bylo zjištěno zlepšení imunitního systému, menší náchylnost k srdečním onemocněním, a také snížení poruch paměti způsobených stářím.

Přečtěte si také: To je ta moje skleróza

Lapačka na volné radikály: beta - karoten
Přírodní antioxidanty karotenoidy (například beta-karoten) se přeměňují na vitamin A a „lapají“ volné radikály, které by mohly poškodit strukturu buněk. Blokují i tvorbu škodlivého cholesterolu v krvi.

Přečtěte si také: Co jíst při zvýšené hladině cholesterolu

Béčko – vitamin pro chytrou hlavičku
Důležitou roli v boji proti stárnutí hrají vitaminy skupiny B. Například vitamin B12 snižuje náchylnost k infekcím a má příznivý vliv na správnou činnost mozku. Kyselina listová udržuje červené krvinky, chrání srdce a podporuje zdravou funkci nervů.

Přečtěte si také: Infarkt není konečná

Ani ránu bez zinku a selenu
Zinek a selen jsou významnými antioxidanty a chrání organismus proti volným radikálům, virové a bakteriální infekci i proti škodlivému záření. Nepostradatelné jsou v boji proti civilizačním chorobám.

Přečtěte si také: Pichlavý dar slunce - Aloe vera

Kofein starců? Bílkoviny!
V našem organismu je dvacet různých bílkovinných kamenů, aminokyselin. Osm z nich jsou esenciální aminokyseliny, které musíme denně přijímat ve stravě, organismus si je nedokáže vytvořit. Lidé s nedostatečným množstvím přijímaných bílkovin stárnou rychleji, vypadají unaveně a starší, než ve skutečnosti jsou. Ovšem přehnaný příjem masa a zvláště uzenin je nežádoucí.

Koenzym Q10: zázrak nebo reklamní trik?
Lidem starším 50 let doporučují odborníci užívat jako doplněk stravy koenzym Q10. Tato látka snižuje účinky stárnutí a omezuje degenerativní změny organismu související s věkem. Také zvyšuje životaschopnost, vitalitu a výkonnost, působí preventivně i léčivě při onemocněních srdce a urychluje hojení po chirurgických výkonech.

Přečtěte si také: Život si prodloužíte v mrazáku

Tipy od Žijemenaplno.cz:

Zásady zdravé výživy! Abyste předešli předčasnému stárnutí, dodržujte zásady zdravé výživy s množstvím syrové zeleniny a ovoce. Pokud si chcete co nejdéle udržet mladý vzhled, užívejte ve stravě co nejméně živočišných tuků. I když se chuť na jídlo s věkem často snižuje, požadavky stárnoucího organismu na vitamíny, minerály a další životně důležité látky ve skutečnosti stoupají.

Máte-li nadváhu, hubněte! Zbavte se nadváhy, štíhlí lidé stárnou mnohem pomaleji a méně podléhají chorobám.

Nekuřte! Přestaňte kouřit, tento zlozvyk zhoršuje stav kostí, plic a negativně se odráží na stavu celého organismu.

Nezapomínejte na pohyb! Přiměřené fyzická námaha a pobyt na čerstvém vzduchu vás udrží v lepší kondici a vitalitě, zároveň budete odolnější proti nemocem.

Autorka článku Jarmila Mandžuková je specialistka na výživu, na toto téma napsala řadu knih.

Kam dál?
Ovoce a zelenina – chutnají i léčí
Osvěžující vitaminové drinky
Stárněte bez problémů díky stravě
Jahody - sladká stráž
Ředkvičky vyženou plíseň z těla
Zhubněte 3 kg za 3 týdny – s vlákninou!
Cvičení po padesátce

Zdroj:
Klaus Oberbeil: 100 tipů jak omládnout (CPRESS, 2006)
Jarmila Mandžuková: Co jíst, když… (Start, 2001)
Jarmila Mandžuková: Domácí lékař jinak (Brána, 2006)

A jaké jsou vaše triky pro udržení mladistvého vzhledu a duševní vitality? Podělte se o ně s ostatními čtenáři přímo pod článkem nebo v diskuzním fóru. vstup do diskuze zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.