velikost písma: A +/ A/ A -

Dobrotami proti splínu

Autor: Jarmila Mandžuková | komentářů: 0

Naše nálada a jídlo spolu velmi těsně souvisí, potraviny mají přímý vliv na naši duševní energii, výkon i chování. „Projíst se do pohody“ můžete moudrým výběrem potravin a vyváženou stravou.

Šťastné obiloviny
Víte, proč těstoviny vyvolávají pocit štěstí? V těstovinách se nachází hodně sacharidů, které v těle zvyšují produkci inzulínu. Díky tomu do mozku proudí více aminokyseliny tryptofanu, a ten stimuluje produkci tzv. hormonu štěstí.

Výrobky z celozrnné mouky jsou bohatý zdroj vitaminů B1, B3, B6 a kyseliny listové, které posilují nervovou soustavu, zabraňují únavě a zlepšují kvalitu spánku.

Ovesné vločky jsou bohatý zdroj vitaminů skupiny B, které jsou účinnými regulátory našich emocí, pomáhají proti depresivním náladám a pozitivně působí na naši psychiku. Pravidelná konzumace ovesných vloček působí jako sedativum, uklidňuje při přepracování a při stresech, léčí neurózy a nervové slabosti.

Přečtěte si také: Při depresi jezte mungo a chřest

Veselé bílkoviny
Luštěniny díky vysokému podílu vitamínu B dokážou rozhýbat metabolické procesy. Posilují nervy, zlepšují náladu, dodávají elán a energii, starají se o duševní svěžest a rovnováhu. Pravidelná konzumace luštěnin povzbudí vaši mysl.

Jakmile poklesne hladina serotoninu v krvi, dostaví se únava a pocity nechutenství. Přitom jogurt a ostatní mléčné výrobky spouštějí okamžitě tvorbu tohoto tzv. hormonu štěstí. Ideální dávku radosti vám poskytne denně jeden jogurt nebo půl litru kysaného mléčného nápoje.

Kuřecí a krůtí maso je nízkotučný zdroj kvalitních a nenahraditelných bílkovin bohatých na aminokyseliny tyrozin, tryptofan a fenylalanin. Tyto látky dokážou rozproudit tzv. hormon štěstí, který ovlivňuje naši náladu a rychlost duševních reakcí. Při jejich nedostatku pociťujeme smutek a dříve se unavíme.

Mořské ryby jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které zabraňují změnám nálady a jsou potřebné pro normální nervovou činnost.

Přečtěte si také: Energie - klíč ke zdraví

Ovoce do nepohody
Borůvky obsahují hodně vitaminu C a dalších cenných látek, které harmonizují psychiku, osvěžují, navozují dobrou náladu a odstraňují únavu. Nedostatek těchto látek může oslabit imunitní systém, budeme se cítit unavení, bez nálady a „zdeptaní“.

Meruňky obsahují cenné látky (zejména kyseliny listové, vitaminu C a železa), které pomáhají proti únavě, zlepšují soustředěnost a náladu, celkově omlazují organismus a posilují naše nervy. Jsou doporučovány při fyzické a duševní vyčerpanosti.

Přečtěte si také: Jahody - sladká stráž

Zelenina, která vás rozesměje
Nepodceňujte ani obyčejné brambory. Jsou doslova koktejlem důležitých bílkovin, minerálů a vitaminů, zejména vitaminů B1, B6 a kyseliny listové. Tyto vitaminy harmonizují hormonální výkyvy v organismu, povzbuzují tvorbu tzv. hormonu štěstí a zvyšují hladinu dopaminu v mozku – látky, která předchází vzniku stresu a přispívá k mentální svěžesti.

Před nedávnem se brokolice stala hvězdou mezi zeleninou, množství cenných látek řaduji řadí k nejzdravějším potravinám. Je považována za nejúčinnější v boji proti stresu, pomáhá proti nervozitě, neklidu a podrážděnosti.

Celer obsahuje vitaminy (zejména vitaminy skupiny B), minerály a enzymy, které posilují nervy a mozek. Pomáhají regulovat náladu a jsou lékem na nejrůznější poruchy nervového systému, včetně depresí. Celer je doporučován i osobám pracujícím pod tlakem a také sportovcům ke zvýšení energie a kondice.

Pro vysokou koncentraci vitaminu C, B8 a kyseliny listové je kapusta ideální zelenina pro všechny, kdo trpí projevy únavy, chybí jim životní síla a vitalita. Podporuje duševní svěžest, zlepšuje náladu a schopnost soustředění. Zvlášť bohatým množstvím cenných látek se vyznačuje růžičková kapusta.

Špenát je bohatý zdroj vitaminů skupiny B, které jsou důležité pro dobré nervy, výkonný mozek a vyvolávají veselou náladu. Významný je zejména podíl kyseliny listové, která má vliv na duševní svěžest, uklidňuje nervy, zvyšuje schopnost koncentrace a povzbuzuje tvorbu tzv. hormonu štěstí.

Přečtěte si také: Získejte mládí zpět!

Mlsání s úsměvem
Mandle jsou bohaté na protidepresivní železo a hořčík, které mají vliv na naši psychiku a jsou velice důležité v regulaci naší nálady. Nedostatek těchto látek způsobuje podrážděnost, vznětlivost, nervozitu, úzkost, a nespavost.

Již po staletí se med užívá jako přírodní sedativum. Zklidňující účinky se dostaví během několika minut, účinné látky stimulují tvorbu tzv. hormonu štěstí, který navozuje uvolnění a pomáhá zmírnit i bolest hlavy.

Přečtěte si také: Vyrobte si domácí med

Čokoláda rychle zvýší hladinu krevního cukru v krvi a dodá nám (i když krátkodobě) potřebnou energii. Má stimulující a povzbuzující účinky na lidský organismus a vyvolává příjemné pocity. Díky požitku z čokolády se uvolňují látky, které mají pozitivní vliv na naši náladu, pocity štěstí a spokojenost.

Autorka článku Jarmila Mandžuková je specialistka na výživu, na toto téma napsala řadu knih.

Kam dál?
Ortorexie – posedlost zdravým životním stylem
Úsměv na tváři vykouzlíte světlem a barvami
Siesta: Zdravý odpočinek, nebo nezdravé lenošení
Stárněte bez problémů díky stravě
Jarní detoxikace

A jaký je váš osvědčení recept na dobrou náladu? podělte se o něj s ostatními v diskuzním fóru nebo přímo pod článkem. Vstup do diskuze zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.