velikost písma: A +/ A/ A -

10 důvodů, proč být babičkou

Autor: Kateřina Hollá | komentářů: 0

Pro někoho oznámení, že budeme babičkou či dědečkem, může znamenat existenciální krizi – explicitně řečeno – už jsme staří! Ale můžeme se usmát a říci si: Jsem babička (dědeček), hurá!



1. Děti přijdou (nebo my za nimi) a zase odejdou (nebo my od nich). Nemusíme vstávat pětkrát za noc, nemusíme kojit, přebalovat, hlídat zdravou výživu, utírat zadeček, čistit zuby, stříhat nehty, mýt vlasy, uklízet hračky. Asi si ještě vzpomínáte, kolik toho bylo.

2. Děti zlobí. Už nemusíme vymýšlet výchovné strategie, číst hory knih o výchově, stačí pouze moudře přihodit nějakou tu životní zkušenost a radu, ale je to na rodičích.

3. Domácí úkoly jen pokud chceme. Jinak můžeme číst pohádky, hrát karty, stavět vláčky, šít oblečky na panenky. Konečně si můžeme zase hrát, protože navařit a uklidit stihneme před a potom, co odejdou.

4. Žádné návštěvy doktorů, seznamování se s rodiči kamarádů na narozeninových oslavách, už nemusíme na třídní schůzky ani na školní karneval.

5. Nemusíme připravovat svačiny do školy, mít stále čerstvé ovoce a plnou lednici jogurtů. Klidně můžeme vzít vnouče do cukrárny.

6. Odplata – Tak je to tu. Vzpomínáte, jak vám vaše děti odsekávaly, byly drzé? A teď jim ten krásný malý drobeček řve a vzteká se. Hm, to je ale hrůza, když se tak chová, že?

7. Můžete nakoupit všechny ty otřesné hračky, které děti milují, ale nijak nerozvíjejí a nezlepšují. Prostě a jenom je baví.

8. Být prarodičem není zaměstnání. Jste velmi oceňovaný dobrovolník, který svou činnost vykonává zadarmo a rád.

9. Není nutné znovu zdůraznit, že vnoučata odejdou domů; nemusíte mít ráno přesný plán dne, abyste dítě rozvíjela, dala mu dostatek lásky a zároveň stihla všechny povinnosti jako nakoupit, vyprat, uklidit, zaplatit složenky, zavolat lékařům....

10. Jste z obliga v povinnostech. Až vaši vnuci dorostou do dospělosti a budou se chovat či cítit špatně, pravděpodobně od nich neuslyšíte – to je proto, že v dětství se ke mně moje babička chovala takto – na stěžování mají rodiče.

Spisovatelka Eva Figes napsala, že rozdíl mezi tím být matkou a babičkou je jako mezi manželství a milostnou aférou.

Kam dál?
Vzdělávejte se hrou
Babi, dědo, ve škole mi ubližují
Aby domácí práce nebolely
Babi, proč seš ve vězení?
Kdo vám pomůže s vnoučaty?

Těšíte se na vnoučata? A pokud je již máte, jste prarodičem rád/a? Co všechno obnáší ve vašem případě role babičky/dědečka? Diskutujte pod tímto článkem nebo na fóru.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.