velikost písma: A +/ A/ A -

Život v síti – sdílejte jen to, co opravdu chcete

Autor: Jana Moravcová | komentářů: 0

Sociální síť nebo také komunita je propojená skupina lidí, kteří se navzájem ovlivňují. Tvoří se na základě zájmů, rodinných vazeb nebo z jiných důvodů.

Vyberte si svoji sociální síť
Rádi byste našli nového partnera? Hledáte bývalé spolužáky nebo brigádu? Chcete se pochlubit svými fotkami nebo si jen tak popovídat s vrstevníky? Zaregistrujte se do některé ze sociálních sítí. Jak ale vybrat tu „správnou“? Záleží na tom, co chcete sdílet.

České weby Rande a Štěstí jsou určeny těm, kteří by se rádi seznámili.

Mezi oblíbené sítě patří Spolužáci, kde se můžete „potkat“ se svými bývalými spolužáky. Stačí najít školu, kterou jste navštěvovali (základní, střední či vysokou), a přihlásit se do třídy. A hned víte, že Andula Nováková už je prababička a má sedm vnoučat. A samozřejmě se můžete po letech domluvit na třídním srazu.

Pokud se chcete seznámit nebo si popovídat – je jedno o čem – navštivte stránky Lidé. Kromě chatu (povídání s lidmi, kteří jsou právě připojeni na počítači online) má každý z uživatelů vytvořený svůj profil s informacemi o sobě. Pokud vás dotyčný zaujme, stačí jen napsat vzkaz a počkat na odpověď.

Ze zahraničních sociálních sítí je LinkedIn profesní sociální síť v angličtině. Nejdůležitější je tedy uvést informace o sobě týkající se kariéry a vzdělání. Tak „na stará kolena“ můžete dostat třeba vysněnou práci v zahraničí.

Pokud se chcete s ostatními podělit o hudbu či videonahrávky, přihlašte se na web MySpace. Než se objevil Facebook, bylo MySpace nejoblíbenější sociální sítí.

Kdo není na Facebooku jako by nebyl
Nejznámější a nejrozšířenější sociální sítí je Facebook. Facebook je „třetí největší národ světa“. Jeho stránky využívá více než 500 milionů lidí. Nespornou výhodou je mnoho jazykových mutací, včetně češtiny. Najít nové přátele tak můžete po celém světě.

Vytvořte si účet na Facebooku
Do internetového prohlížeče zadejte adresu hlavní webové stránky Facebooku, tedy www.facebook.com. Otevře se hlavní stránka, na které vyplňte veškerá políčka v sekci Přihlášení, tedy jméno, příjmení, e-mail, heslo na Facebook, pohlaví a datum narození.

Po kliknutí na zelené políčko s nápisem Přihlášení, budete na další stránce vyzváni, abyste se přihlásili na svůj e-mail a v něm klikli na odkaz odeslaný z Facebooku, čímž potvrdíte, že facebookové konto a zadaný e-mail patří opravdu vám.

Na další stránce Facebooku se objeví tři políčka: Krok 1 – Najít přátele, Krok 2 – Informace o profilu a Krok 3 – Profilová fotka. Tato políčka můžete vyplnit nyní nebo je přeskočit a doplnit až na vlastní profilové stránce, případně nevyplňovat vůbec – záleží na vás, jak moc se chcete na Facebooku „odhalit“.

Krok 1 – Najít přátele – po zadání hesla k e-mailu (pozor – není to heslo k Facebooku) se podle e-mailových adres přátel, kteří si s vámi dopisují na e-mailu dozvíte, zda má někdo z nich založený profil na Facebooku.

Krok 2 – Informace k profilu – lze uvést jakou střední školu či vysokou školu jste studovali a také informace o zaměstnavateli. Pokud tyto kolonky vyplníte, budete mít větší šanci nalézt své spolužáky a spolupracovníky.

Krok 3 – Profilová fotka. Nejsnadnější je nahrát vaši vybranou fotografii z počítače, případně ji udělat aktuálně pomocí webkamery.

Po uložení fotografie se již dostanete na stránku vašeho právě vytvořeného profilu, který lze ještě doplnit. V menu vlevo u fotografie pod vaším jménem je kolonka Upravit profil. Základní informace a Fotka profilu jste již vyplnili při registraci nebo můžete ještě změnit či doplnit údaje nyní. V kolonce Vztahy pomocí tlačítka Přidat dalšího člena rodiny lze uvést jméno vašeho manžela/manželky nebo druha/družky, jména dětí a vašich sourozenců. Podobně lze vyplnit další kolonky, tedy Zájmy a záliby, Vzdělání a zaměstnání a Kontaktní údaje.



Vše, co jste o sobě napsali a jak vás „vidí“ vaši přátelé na Facebooku, se dozvíte, pokud kliknete vpravo nahoře na kolonku Profil.

Řekněte všem, co právě děláte nebo co vás zaujalo
Zeď je místo, kde se objevují vaše aktivity spojené s Facebookem a kam také můžete vy i vaši přátelé registrovaní na Facebooku přidávat příspěvky o vás a pro vás, např. odkazy na webové stránky. Chcete se pochlubit, co jste dnes uvařila? Četla jste něco zajímavého? Objevila jste zajímavé webové stránky? Napište to na zeď. Po kliknutí na kolonku Zeď napište do okna s označením Co se vám honí hlavou? krátký vzkaz, případně vložte zajímavý odkaz na webové stránky, např. Objevila jsem zajímavé stránky pro nás starší a pokročilé zijemenaplno.cz.

Pochlubte se svými fotkami
Chcete-li si vytvořit fotoalba – třeba vaší rodiny nebo z dovolené – klikněte na kolonku Fotky a na stránce pak na tlačítko Vytvořit fotoalbum. Můžete uvést název alba, lokalitu, popsat a také nastavit soukromí, tedy určit, kdo všechno může fotografie vidět. Stačí už jen vybrat a nahrát zvolené fotografie, které lze dodatečně popisovat, označovat osoby na nich a organizovat v albu.

A tak hurá k počítači vstříc webovým sociálním zítřkům.

Kam dál?
Práce na počítači – netrpíte myšitidou?Počítače přepisují lidskou řeč
Nakupování přes internet rychle a přehledně
E-maily vás udrží ve spojení
Elektronický jízdní řád – jak na něj?

Využíváte sociální sítě? Podařilo se vám s jejich pomocí naleznout dávno ztraceného známého? Považujete Facebook za užitečný fenomén? Nalezne internetový vyhledávač desítky odkazů s vaším jménem, nebo souhlasíte s názorem, že "frajer je ten, koho na Googlu vůbec nenajdete". Sdělte svůj postoj v diskuzi pod článkem nebo zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.