velikost písma: A +/ A/ A -

Gynekomastie – delikátní problém

Autor: Zuzana Ptáčková | komentářů: 3

O této nemoci se příliš nemluví. Pacienti se za ni často stydí. Zvětšením mléčné žlázy v důsledku hormonální nerovnováhy však trpí až překvapivě mnoho mužů.

U dospělé populace se s ní v různě rozvinuté formě setkáváme až u 40 % mužů. Název označující tuto diagnózu pochází z řeckého gyne (podobný ženě) a mastos (prso). Původ tohoto onemocnění lze poměrně snadno vysvětlit: se základy prsních žláz se rodí děti ženského i mužského pohlaví. U chlapců se však v pubertě na rozdíl od dívek dále nerozvíjejí. Během života ale může nastat situace, kdy se zakrnělé prsní žlázy začnou zvětšovat, jsou citlivé a bolestivé a muž pociťuje příznaky podobné těm, které zažívají dívky v pubertě.

Trápí novorozence, puberťáky i seniory
Projevy gynekomastie lze pozorovat u novorozenců, u chlapců v pubertě či u mužů ve vyšším věku. Zjednodušeně lze říci, že hlavní příčinou gynekomastie je zvýšená hladina estrogenů (ženský pohlavní hormon) působících na růst tkáně prsu v kombinaci s deficitem androgenů (mužský pohlavní hormon).

U novorozenců mužského pohlaví bývá jednostranné nebo oboustranné zvětšení prsní žlázy důsledkem zvýšené hladiny hormonů z matčina těla. Ta postupně odeznívá a během několika týdnů pomine. Poměrně častý je výskyt gynekomastie u pubescentů. V období dospívání může dojít k hormonální disbalanci, která obvykle odezní během jednoho až dvou let. U mužů ve věku po šedesátce může být gynekomastie projevem začínající degenerace pohlavních buněk, které produkují androgeny.

Varovný signál
Zatímco projevy gynekomastie u tří uvedených skupin jsou přirozeným jevem a zahrnují se pod pojem fyziologické, existují i příčiny patologické. Mezi ně patří některá závažná onemocnění – například zánět varlat nebo jejich poúrazové změny, vasektomie, poruchy štítné žlázy, cirhóza jater, ledvinové selhání, nádorové bujení apod. Současné výzkumy prokazují, že její výskyt v civilizovaných zemích v posledních letech výrazně stoupá.

Kromě genetické dispozice mohou být na vině některé složky potravin, anabolika, fytoestrogeny a také řada léků, které způsobují gynekomastii jako vedlejší účinek. Patří mezi ně především léky na vysoký tlak, některá antirevmatika, neuroleptika či antidepresiva. Tzv. poléková gynekomastie (tvoří až 60 % případů) se týká především pacientů patřících do vyšší věkové skupiny.

Přečtěte si také: Nebezpečné léky pro starší a pokročilé

Nejen vada na kráse
Většina mužů pociťuje gynekomastii především jako vadu na kráse. Ta však může věštit závažné onemocnění a proto ji není radno podceňovat. Karcinom prsní žlázy není pouze ženským onemocněním. Podle statistik se toto onemocnění vyskytuje pouze u jednoho procenta mužů, ale ve většině případů je smrtelné. Proto by muži, kteří podobné problémy pociťují, neměli odkládat odborné vyšetření.

Přečtěte si také: Pozor na změny na kůži

Práce pro specialistu
Muž, který pozoruje popsané změny na svých prsou, by se měl neprodleně podrobit vyšetření, které stanoví přesnou diagnózu. To se obvykle skládá z  vyšetření krve, konzultace u endokrinologa a z ultrasonografie prsní žlázy a varlat, aby se vyloučily maligní změny. Důležité je také vyšetřit břicho, aby se odhalily případné novotvary na nadledvinách, vhodné je také CT mozku. Pak může odborný lékař zvolit vhodnou léčbu. Ta může být buď konzervativní nebo operační.

Pokud je gynekomastie způsobena léky, přistoupí se nejdříve k jejich vysazení, které může problém vyřešit. Jestliže je způsobena nadbytkem estrogenu, využívá se léků blokujících jeho tvorbu v mužském těle nebo kombinace různých preparátů, které mají hormonální disbalanci upravit. Když vyšetření neprokáže jako důvod gynekomastie závažné onemocnění a hormonální léčba nepůsobí, je možné přistoupit k chirurgickému řešení. Při plastické operaci se odeberou zvětšené prsní žlázy a z okolí se odsaje přebytečný tuk.

Přečtěte si také: Krása, kterou si můžete koupit

Zákrok se obvykle provádí v celkové anestézii, je možné operovat i v anestézii lokální. Nejde o nebezpečnou operaci, její rizika jsou stejná jako u každého běžného chirurgického zákroku. Na oddělení plastické chirurgie, kde se specializují na operace ženských prsou, si dovedou stejně dobře poradit i s prsy mužskými.

Kam dál?
Je anestézie bezpečná?
Letní úrazy
Sex a bolest 1. díl
Tajemná erekce
Tajemství tradiční čínské medicíny (2. díl)

Trpěl váš blízký/á touto chorobou? Jak se s ní vyrovnal/a a co bylo impulzem k návštěvě lékaře? Jaký typ léčby musel/a podstoupit? Diskutujte s ostatními čtenáři na téma zdraví zde nebo na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.