velikost písma: A +/ A/ A -

Nenechte klouby „zrezivět“!

Autor: Jarmila Mandžuková | komentářů: 2

Bolavé klouby už dávno nejsou výsadou starší generace. Ve vyspělých státech postihují okolo 20% obyvatelstva, ženy mají potíže s klouby častěji než muži. Z velké části je na vině nesprávný životní styl s nedostatkem pohybu.

Člověk je uzpůsobený pro život v pohybu. Když pohyb chybí, svaly se mění v tuk, tloustneme, zadýcháváme se do schodů, bolí nás klouby a záda, zvyšuje se riziko civilizačních nemocí. Naopak pravidelný pohyb odvrací nebezpečí těchto lapálií, zvyšuje pohyblivost a přispívá k duševní rovnováze. Bolestivé klouby mají zůstat v klidu, ale jakmile se stav léčbou zlepší, je dobré každý den provádět cvičení, aby se prokrvily svaly kolem postiženého kloubu a podpořila tvorba kloubního mazu.

Dobrý je i domácí úklid
Ideální a nejpřirozenější je chůze, k níž nepotřebujeme prakticky žádné pomůcky a provozovat ji můžeme za každého počasí v přírodě i ve městě. Zdraví prospěšná je jakákoliv chůze – do schodů, do práce, pěší túry… Stále populárnější je chůze s teleskopickými hůlkami – nordic walking. Hůlky jsou zvlášť vhodné pro starší lidi, neboť jim poskytují dostatečnou oporu, zatěžují i horní končetiny a působí příznivě na celý organismus.

Přečtěte si také: Nordic walking: svižná chůze

Plavání je vhodné pro lidi jakékoliv zdatnosti a hmotnosti, podporuje kardiovaskulární systém, posiluje svaly, šetří klouby a dobře se  při něm hubne – za hodinu můžeme spálit 2000 – 4000 kJ, což je srovnatelné s množstvím energie vydané při běhu.

Přečtěte si také: Plavání je sport pro každého

Podobně energeticky náročnou a snadno dostupnou je jízda na kole. Může se jí věnovat kdokoli bez ohledu na váhu a věk.
Stejně jako jiná cvičení prospívá tělu tanec, navíc je při něm zábava a příležitost poznat nové lidi. Vhodná je také jóga, které přináší uvolnění, snižuje stres a udržuje pružné svaly a klouby. K dalším aktivitám proti „zrezivění“ kloubů patří i práce na zahradě nebo úklid, třeba vytírání podlahy, luxování, mytí oken apod.. Třicet minut denně stačí, starší osoby si mohou tuto dobu rozdělit do dvou až tří bloků. Vždy záleží na zdravotním stavu.

Přečtěte si také: Cyklistika pomáhá při depresi i nadváze

Zpočátku opatrně
Začínat se sportem není nikdy pozdě. Ale buďte realističtí v posouzení svých možností a nepřepínejte se. Netrénovaný jedinec by se neměl vrhnout po hlavě do namáhavých sportovních disciplín, protože může dojít ke zhoršení degenerativních kloubních obtíží, může si způsobit zdravotní komplikace nebo dokonce vážná zranění. Předcházet tomu lze postupným zatěžováním a nic nepřehánět. Tempo si udávejte sami a naslouchejte svému tělu. Bolest je varovné znamení, věnujte jí pozornost a nikdy ji nepřemáhejte.

Přečtěte si také: Degenerativní změny páteře

Hodně pijte
Voda je důležitá k udržení normální tělesné teploty během cvičení, zabraňuje únavě a svalovým křečím. Odborníci tvrdí, že je lepší se hodně napít po cvičení než ustavičně popíjet v jeho průběhu.

Zdroj: Zdravé kosti, svaly a klouby (Reader´s Digest Výběr, 2007)

Kam dál?
Víte, co pijete?
Na túře s nohama v bavlnce
Zbavte páteř bolesti
Co je to ergonomie?
Vnitřní mír pomocí jógy
Revoluční podrážka na bolesti zad

Jak bojujete s bolavými klouby? Pomáhá vám pohyb nebo se raději všem aktivitám vyhýbáte? Diskutujte s ostatními ve fóru nebo přímo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.