velikost písma: A +/ A/ A -

Neseďte s rukama v klíně

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 1

Dokud člověk běhá od jedné povinnosti ke druhé, maluje si růžovými barvami, jak jednou nebude muset. Ráno si poleží, v klidu se nasnídá, přečte noviny, půjde na procházku. Bude mít čas na děti, na přátele, na koníčky. A najednou je důchod tu a vůbec není tak radostný. Co s tím?

Po dlouhých letech práce se mnozí nemohou dočkat svého dne D – vysněného důchodu. Mnozí vypadnou z toho denního kolotoče starostí a to, nač se tolik těšili, se jim najednou stává noční můrou. A toho času. Je chybou uzavírat se doma a sklouznout k tomu, aby náš denní rytmus řídilo jídlo nebo televizní seriály. V takových případech se nezřídka dříve či později dostaví pocity osamocení a prázdnoty. Jak z toho?

Vyrazte ven!!! Pobyt na čerstvém vzduchu má blahodárné účinky na tělo i psychiku. Denní světlo a slunce přispívá ke zlepšení nálady stejně jako několik slov se sousedkou nebo prodavačkou v krámě. A přiměřený pohyb je ten nejlepší lékař na ztuhlé klouby.

Přečtěte si také: Pojďte se „projít“ do pražských parků

Pořiďte si domácího mazlíčka. Zvlášť když jste nedávno ovdověli a bydlíte sami. Je prokázáno, že lidé, kteří doma chovají nějaké zvíře, mají lepší náladu a jsou zdravější.

Staňte se členem klubu. Ve většině měst dnes fungují kluby důchodců, které nabízejí aktivní trávení času jako třeba výlety po okolí, různé zájmové činnosti – od pletení až po hry v šachy.

Přečtěte si také: Zkuste šperkařský kurz, vyděláte na tom!

Navštěvujte rodinu a přátele. Ale tak, aby četnost návštěv byla milá oběma stranám. A také je zvěte na návštěvu k sobě.

Přečtěte si také: Komunikujte se svou rodinou

Nezanedbávejte kulturu. Nemyslíme tím telenovely v televizi. Mnohá muzea i divadla nabízejí pro seniory zvýhodněné vstupné, více se dočtete ve speciální rubrice našeho webu SENIOŘI VÍTÁNI.

Vyrazte na dovolenou. Alespoň jednou za rok navštivte místa, která jsou vám milá. Je jedno, jestli jsou to hory, lázně nebo moře… Využívejte pobyty mimo sezónu. Mnohé cestovní kanceláře nabízejí v této době nabízejí velmi výhodné ceny.

Přečtěte si také: Mohou senioři výhodně cestovat? Ano!

Udržujte mozek v kondici. Sledujte dění kolem sebe, diskutujte o společenských problémech a ne jen o nemocech. Luštěte křížovky, kvízy. Čtěte. Zapište se na univerzitu třetího věku a můžete konečně studovat bez stresu ze zkoušek…

Přečtěte si také: Senioři zpátky ve školních lavicích!

Udržujte si vzhled. I do krámu pro housky choďte upraveni. Není nic horšího než ušmudlaná zástěra nebo vytahané tepláky. Mějte umyté a upravené vlasy. Alespoň jednou měsíčně zajděte ke kadeřníkovi. Také šaty a obuv pravidelně udržujte. V čem se necítíte dobře, to nenoste.

Přečtěte si také: Jak si udržet krásu ve zralém věku

Navazujte nové známosti. Přátelé vám budou v tomto věku spíše ubývat, proto využijte každou příležitost, abyste nalezli nové.

Nerezignujte. I když vám zrovna dnes není nejlépe, dívejte se dopředu s naději. Vždyť i po dlouhé zimě zase přijde jaro a všechno bude v květu…

Kam dál?
Úsměv na tváři vykouzlíte světlem a barvami
Nebuďte sami
Z izolace pomůže zahrádka, jóga i historie
Nedělní čaje jsou stále v kurzu
Dámská jízda za krásou
Škola pletení - Pletací příze
Modelářství: jak začít?
Energie - klíč ke zdraví

Jak trávíte penzi - nudíte se, nebo si důchodové období naopak aktivně užíváte? Poraďte ostatním návštěvníkům tohoto webu, jak žít naplno i v pokročilém věku. O své tipy se s nimi můžete podělit v diskuzi pod článkem nebo zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.