velikost písma: A +/ A/ A -

Zelená lékárna na drobná poranění

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 0

Chvilka nepozornosti stačí, abychom se řízli, uhodili, odřeli. Malá poranění můžeme ošetřit i bylinami.

Každou ránu je potřeba napřed pečlivě očistit. K tomu se hodí vodou naředěný výtažek měsíčku lékařského. Stejně poslouží i vlažná voda se lžičkou soli nebo několika kapkami citronové šťávy. Nepříjemné pálení rychle pomine. Citron by měl pomoci zastavit krvácení. Po omytí můžeme na postižené místo nakapat také šťávu z rozdrcených listů petržele. Ošetřenou ránu překryjeme obvazem, který několikrát denně vyměňujeme.

Univerzální ranhojiči
Hojivé procesy u vnějších poranění podporuje také kostival. Je výborný na rány, výrony, otoky, spáleniny a popraskanou kůži. Obklad z kostivalu připravíme snadno. Čerstvé listy rozdrtíme v hmoždíři nebo rozmixujeme a vzniklou kašovitou hmotu naneseme na očištěnou ránu. Vše překryjeme obvazem a necháme dvacet až třicet minut působit. Toto opakujeme asi osmkrát během dne, dokud se postižené místo nezačne hojit.

Zároveň s kostivalem se používá řebříček. Staví totiž krvácení čerstvých ran po úrazech, ale i krvácení z nosu a zároveň rány dezinfikuje. Stačí rozemnout čerstvé listy, aby se uvolnila šťáva, a lehce přiložit na ránu či do nosu. Lze ho také smíchat s kostivalem v poměru 1 : 1. Tato směs působí jako prevence proti vzniku modřiny.

Další bylinou první pomoci při menších poraněních je jitrocel. Pomáhá zastavit krvácení (když si třeba rozbijeme koleno), rozemnuté listy přikládáme i na pohmožděniny a vymknutí.  Jitrocel pomůže také u ran, které jsou již podrážděné a zanícené. Lze jím ošetřit rovněž otoky způsobené hmyzím štípnutím nebo puchýře od popálení kopřivou.

Přečtěte si také: Malý průvodce tradiční přípravou bylin

Mazaná mast
Sami doma si můžeme z kostivalu a řebříčku připravit hojivou mast. Smícháme stejné množství jemně nasekaného čerstvého kostivalu a listů řebříčku. V malém kastrolku byliny zalijeme olivovým olejem, zakryjeme pokličkou a 20 minut zvolna zahříváme. Pozor, směs se nesmí vařit. Byliny scedíme a zjistíme, kolik máme oleje. Odměříme to šálkem – na tři čtvrtě šálku přidáme 1,5 dkg čistého nastrouhaného včelího vosku a mírně zahříváme, dokud se vosk neroztaví. Pak směs nalijeme do skleniček a necháme zatuhnout. Mastí potíráme omyté řezné rány, škrábnutí a naražená místa. V lednici mast vydrží až jeden rok.

Přečtěte si také: Jak na nemoci: domácí první pomoc

Pokud se do výroby masti nechceme pouštět sami, dostaneme v lékárně hojivou bylinnou mast hotovou. Třeba mast z arniky, která má protizánětlivé účinky, je výborná na modřiny, otlaky a pohmožděniny. Pozor! Mast není vhodná na otevřené rány.

Kam dál?
Letní úrazy
Aromaterapie - léčba vůní
Rady babky kořenářky
Nebezpečné léky pro starší a pokročilé

Máte nějaký osvědčení přírodní recept na drobná poranění? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru nebo přímo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011