velikost písma: A +/ A/ A -

Starkoč - kostel Nanebevzetí Panny Marie

Autor: Alexandra Videmannová | komentářů: 0

V našem seriálu Zapomenuté skvosty jsme tentokrát zabloudili na Kutnohorsko do obce Starkoč, které vévodí kostel Nanebevzetí Panny Marie. Tento sakrální „dezolát“ v současnosti není využívaný a značně chátrá.

Starkoč je malá vesnička zhruba se stovkou obyvatel. Leží přibližně na půl cesty mezi Čáslaví (10 km) a Heřmanovým Městcem (13 km). Nejbližším městečkem je však jižně ležící Ronov nad Doubravou (5,5 km). První písemná zmínka o obci pochází z roku 1352. Ze stejné doby jsou doloženy i zmínky o původním kostele.

Jako z pohádky
Východně od návsi stojí na nápadném vršku barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie obklopený hřbitovem. Monumentální sakrální stavba je vidět zdaleka a působí takřka pohádkovým dojmem.

Tento barokní neorientovaný jednolodní objekt s mohutnou hranolovitou věží byl postaven roku 1738 na místě staršího gotického kostela. Nároží jsou zaoblená, na severní straně stojí sakristie. Vnitřek objektu je tzv. plochostropý. Jak bylo prokázáno, hlavní oltář i ostatní vybavení pocházejí z 18. století. Přestože rekonstrukce stavby proběhla v letech 1875 – 1876, po necelých 40 letech se začaly objevovat nové trhliny v základových zdech. Další obnova proběhla v roce 1936, od té doby však kostel značně zchátral. I když se v roce 2003 podařilo u objektu položit novou střešní krytinu, jeho stav je neutěšený a volá po co nejrychlejším zásahu a celkové rekonstrukci. Jinak si ho brzy připíšeme k zhrouceným sakrálním stavbám. Peníze na další renovaci ale zatím nejsou. Objekt momentálně nemá strop, pouze trámy. Jejich prostory využívají v plné míře holubi, kteří památku znečisťují a ničí.

Čtěte také: Zapomenuté skvosty: Štolmíř - kostel sv. Havla

Renesanční unikáty
Kostel obepíná hřbitov ohraničený zdí s vezděnými figurálními náhrobníky. Renesanční mramorové reliéfy patří rodu Chotouchovských a pocházejí z konce 16. a počátku 17. století. Ohradní zeď má dvě vstupní branky, které jsou ozdobeny sochou ženy s křížem a květinami. Hřbitovní zeď byla před deseti roky opravena společně s obvodovou zdí rybníka, který leží pod kopcem.
Josip Plečnik - Dvorní architekt prezidenta Masaryka

Zajímavosti z webu
Nejmenovaná dívka ze Starkoče, přibližně okolo roku 1995, zkoumala církevní záznamy zdejší sakrální památky. Zjistila, že kostel by měl být dle písemností z 18. století po vichřici již oficiálně totálně rozbořen. V tomto dokumentu se psalo i o cenném obrazu uvnitř kostela o velikosti zhruba 2,5 x 3,5 metru, který měl následně podlehnout zkáze. Obyvatelé Starkoče věděli, že v kostele je umístěn jeden z velmi cenných obrazů Nanebevzetí Panny Marie, jehož cena by byla několik desítek milionů korun. Snažili se dlouhá léta tuto informaci udržet v tajnosti. Uvědomovali si, že když se jim nepodaří podniknout záchrannou akci a obraz vyprostit, přilákali by zloděje. Záznamy o kostele byly naštěstí upraveny a obraz v tajnosti nahlášen a přemístěn do Chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře. Měl velkou trhlinu, která ho znehodnotila, ale restaurováním dvojicí umělců až několik desetiletí po poškození zůstal dochován, na rozdíl od původních církevních záznamů.

Okolí
V okolí obce Strakoč nalezneme ještě několik podobně zdevastovaných sakrálních staveb, které však mají trochu lepší osud než zdejší kostel. V jednom z dalších dílů seriálu se vypravíme do nedaleké obce Zbyslav, abychom se seznámili s tamním občanským sdružením, které bojuje za obnovu kostela Nejsvětější Trojice s unikátním zalomeným dvojramenným schodištěm se sochami sv. Vojtěcha, sv. Prokopa a dvěma anděly.

Foto: autorka -almavi®

Literatura: Umělecké památky Čech, Academia Praha 1980

Kam dál?
Kryštof Dientzenhofer: Barokní „kouzelník“
Giovanni Battista Alliprandi – palácový architekt
Zašlá sláva Efesu
Neprávem opomíjený hrad
Perla jižních Čech - Český Krumlov
Půvabnou krajinou Trhosvinenska
Za atmosférou středověku

Nachází se ve vašem okolí zapomenutá sakrální stavba či památka, která stojí za zmínku? Napište na adresu , případně do diskuze nebo pod článek svůj tip. Informaci zpracujeme v některém z dalších dílů našeho seriálu.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.