velikost písma: A +/ A/ A -

Dobře se vyspat je dřina

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 2

Často drobné chyby v denním režimu způsobí, že spánek nepřichází. Naučte se naslouchat svému tělu a v případě potřeby využijte namísto léků některých bylinek.

Potřeba spánku je individuální, s věkem obvykle klesá. Jaká je konkrétně ta naše, zjistíme snadno. Několik dnů po sobě si jdeme lehnout, když cítíme, že na nás jde spaní. Probouzíme se spontánně, podle chuti. Hodiny, které jsme naspali, spočítáme a máme ideální délku spánku. Pokusíme se naslouchat svému tělu. Když se nám začínají klížit oči, není dobré to za každou cenu překonávat, raději si jdeme lehnout. Jindy, máme-li chuť, můžeme ponocovat, ale nepokoušíme se noční dluh dohnat spaním do oběda. Tím se náš celkový spánkový režim naruší, večer jdeme zase pozdě spát nebo strávíme nepovedenou noc. Raději vstaneme jako obvykle, i když se cítíme unaveni, a jdeme si dřív lehnout večer.

Dodržujeme rituály
Čím je člověk starší, tím víc je zvyklý na svou postel a rituály spojené s usínáním. Když nocujeme mimo domov, snažme se v novém prostředí maximálně zabydlet. Postel je příliš měkká? Klidně si přestěhujeme matrace na zem. Jste zvyklí usínat s knížkou v ruce? Požádejte hostitele o noční lampičku. Do svého hnízda se také náležitě oblečeme, nejdeme si lehnout ani v tom nejpohodlnějším domácím oděvu. I oblíbené pyžamo může být pro tělo signálem k nastartování spánkového režimu. Postel by proto neměla být univerzálním prostorem, kde jíme a sledujeme na televizi.

Babičky to věděly
Místo prášků na spaní je lépe vsadit na přirozenou cestu. Přes den se snažíme přiměřeně unavit chůzí či sportem. Večer pomáhá sklenka vlažného mléka nebo bylinkového čaje s medem (meduňka, lípa, heřmánek) asi hodinku před spaním. Také pomáhá levandulový esenciální olej. Lépe usínáme, když si před spaním třeme tímto olejem hrudník nebo kápneme kapku na polštář. Osvědčuje se také chmel, jehož sedativní účinky znali již staří Řekové a Římané. Činnost mozkové kůry tlumí aktivní látka lupulin, která zpomaluje srdeční činnost a uvolňuje napětí hladkého svalstva. Kombinovat chmel a jiné přípravky obsahující uklidňující látky není vhodné – účinek se pak sčítá. A k tomu ke všemu můžeme ještě počítat ovečky. Tento laický recept nás přivádí do stavu autohypnózy.

Máte problémy se spánkem?
Užívejte obvyklou dávku chmelových šištic 0,5 – 1 gram v jedné dávce například ve formě čaje. Šištice přelijte 150ml horké vody a nechte 5 – 10 minut louhovat. Můžete si vyrobit také tinkturu a užívat ji v dávce 1 – 5 ml. Na zlepšení spánku se doporučuje 1 – 2 gramy šištic / den. U potravinových doplňků je doporučené denní dávkování cca 20 mg lupulinu nebo extrakt ze 100 mg šištic.

Nezapomínejte, že pro kvalitní spánek je nutné dodržovat zásady spánkové hygieny. Když vaše problémy se spánkem přetrvávají bez zjevné příčiny delší dobu, neřešte aktuální stav medikamenty, ale svěřte se do rukou odborníkům ze spánkové laboratoře.

Kam dál?
Vyzrajte na nespavost
Siesta: Zdravý odpočinek, nebo nezdravé lenošení

kniha Domácí recepty proti nemocem, Franziska von Au – vydavatelství IKAR
www.spankovaporadna.cz
www.dobry-spanek.cz
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.