velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na září

Autor: Janka Ryšánek Schmiedtová | komentářů: 0

S příchodem září ožívá také kultura. Divadla nabízejí předplatné, galerie lákají na nové výstavy, veřejné knihovny prodlužují otevírací dobu a kina nabízejí lákavé premiéry. Na co si zakoupit lístek, kam se vypravit a kde byste neměli chybět?

Dvě divadelní premiéry: Městská divadla pražská
V sobotu 11. září bude mít od 19:00 v Divadle ABC premiéru jedno z nejslavnějších shakespearovských dramat o nelehkém dospívání panovačného, sobeckého a prchlivého krále, který předává vládu nad zemí svým třem dcerám – Král Lear. V režii Petra Svojtky se v titulní roli představí Jan Vlasák. O týden později, 18. září, si svou první veřejnou děkovačku užijí herci Divadla Rokoko s inscenací Vražda jako poznaná nutnost. Režie se ujal Ondřej Zajíc a v hlavní roli se můžete těšit na Danu Syslovou.


Pro podrobnější informace a rezervace lístků on-line navštivte oficiální web Městských divadel pražských. Senioři starší 60 let mají právo na 50% slevu na vstupenky do 2. cenové zóny.

Filmová novinka – komedie Dál než se zdálo
Erin (Drew Barrymore) má neobyčejný smysl pro humor, kterým zcela okouzlí Garretta (Justin Long). Dají si několik piv, ráno snídani a už je jasné, že se z malého flirtu stala plnohodnotná láska, u které ale ani jeden nečeká, že vydrží déle než jedno léto. Erin se musí vrátit do San Francisca a Garrett zůstává kvůli práci v New Yorku. Jenže co se vztahem, který je najednou daleko hlubší, než se zdálo? Navzdory rozdílným pobřežím, opatrným kamarádům i rodině a několika nečekaným pokušením tenhle pár totiž možná našel něco jako lásku a pomocí nočních hovorů ti dva hodlají vzdálenost mezi sebou překonat. Podaří se jim to?

Více se o filmu dozvíte na webu Česko-Slovenské filmové databáze.

Kniha měsíce: Jak být líný aneb Nicnedělání je dřina
Anglický spisovatel Tom Hodgkinson je českému čtenáři znám především dík své knize Líný rodič aneb Lenošením a nečinností k lepšímu rodičovství. Nyní vychází další z jeho „příruček“ s nadhledem určených pro každého, komu připadá svět okolo zbytečně zrychlený a přeplněný stresem. Není přece potřeba se celý život hnát kamsi do neznáma a přitom zapomenout žít tady a teď.

Knihu vydává JOTA. Podrobné informaci naleznete na oficiálních webových stránkách nakladatelství, tam si také knihu za sníženou cenu 223 Kč můžete zakoupit on-line.

Divadelní festival
Od 15. do 23. září bude v Plzni probíhat již 18. ročník festivalu DIVADLO. Tato kulturní akce dnes patří k nejvýznamnějších u nás a doposud se díky ní představilo českému publiku 120 souborů z 16 zemí světa. V rámci letošního programu budou k vidění inscenace velkých i malých, tradičních i experimentálních divadel, kusy směšné, smutné, tragikomické i politiky zaměřené, dlouhé i krátké, velkolepé i skromné.


Pro podrobnosti o inscenacích, kompletní program, rezervace vstupenek a mnohé další informace navštivte oficiální web festivalu.

Poslechové knihy: komisař Maigret
Dvě CD: Přístav v mlze a Maigret chystá léčku, patří k tomu nejlepšímu, co bylo do dnešních dní nahráno v rámci audio knih Českého rozhlasu. Svižné dramatizace detektivek francouzského spisovatele Georgese Simenona skvěle doplňuje obsazení Rudolfa Hrušínského do hlavní role komisaře Maigreta, repliky jakoby mu snad byly ušity přímo na míru. V Přístavu v mlze řeší detektiv záhadnou vraždu a postupně odhaluje tajemné rodinné souvislosti, které přímo souvisí s nemalým dědictvím, co zůstalo po oběti. Příběh Detektiv chystá léčku, sleduje pátrání po násilnickém vrahovi mladých žen.

CD si po jednom, každé za 229 Kč, nebo komplet obou dvou se slevou za 399 Kč můžete zakoupit na webových stránkách vydavatelství českého rozhlasu Radioservis. Tam si taky můžete poslechnout ukázku a dočíst se více o CD s mluveným slovem.

Brněnské stopy Adolfa Loose
Úspěšná výstava Adolf Loos – dílo v českých zemích se konečně přesouvá do Brna, a to přímo na hrad Špilberk. Expozice je věnovaná dílu klasika moderní architektury, Adolfu Loosovi. Tento brněnský rodák stanul na přelomu 19. a 20. století v čele modernistického hnutí, ornament prohlašoval za zločin a v architektuře i užitém umění odmítal cokoli, co bránilo plnému využití všech funkcí díla. Architektura v jeho pojetí nepatří mezi umění, což ale neznamená, že nemá splňovat estetické ideály. Výstava je koncipována jako chronologický přehled českých Loosových projektů a návrhů od roku 1890 do roku 1933. Autorům výstavy se podařilo shromáždit množství nových, do dnešních dní neznámých materiálu. Máte se tedy na co těšit! Výstava bude otevřena do 24. října 2010 a více se o ní dozvíte na webu Muzea města Brna.


Půjčte si na DVD aneb Filmová klasika u vás doma
Co se stane, když se mladý americký vegetarián a učitel na základní škole zamiluje do Kanaďanky, jejíž rodina pochází z Řecka? Stručně řečeno, není toho málo. Svižně napsaný film Moje tlustá řecká svatba pobaví diváky všech generací. Jednoduchý a přece velmi upřímný příběh vypráví o jedné velké lásce, bláznivé svatbě, hystericky přátelských příbuzných a dvou zcela rozdílných rodinách, jejichž kultury se ne a ne sladit na společnou vlnu. Snímek zaručuje příjemně strávený večer a několik velmi povedených replik, které budete i vy brzy používat.: „Jak to myslíš, že nejí maso? Udělám teda jehněčí!“

Více se o filmu dozvíte na webu Česko-Slovenské filmové databáze.

Kam dál?
Projekt SENIOŘI VÍTÁNI
Čtení nejen na léto
Audioknihy vám umožní znovu číst
Extrémní osudy Národní knihovny
Starkoč - kostel Nanebevzetí Panny Marie

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh, nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři přímo pod článkem nebo v diskuzním fóru.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.