velikost písma: A +/ A/ A -

Hudba stimuluje mozek a zpomaluje stárnutí

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 0

Posloucháme ji každý den, mnohdy ji už ani nevnímáme. Povzbuzuje a stimuluje však náš mozek a to i tehdy, když spíme. Hudba má kouzelnou moc – navozuje dobrou náladu a dokáže také léčit.



Žádný překvapivý objev se však nekoná. Náš mozek reaguje na změny výšek, frekvenci, zabarvení, intenzitu, rytmus. Hudba stimuluje náš mozek komplexně a dokáže vyburcovat například i pacienty s Alzheimerovou chorobou. Ti na jiné podněty nereagují, ale poznávají písně svého mládí – dokonce si je zpívají. Dokážou si zapamatovat nové melodie. Kde jsou slova krátká, může být hudba prostředkem komunikace.

Pofouká na těle i na duši
Po náročném dni v práci přijdeme domů, natáhneme se a „pustíme“ si hudbu. Za chvilku starosti odplynou a cítíme se lépe. Poslech hudby uvolňuje do mozku endorfiny, které přinášejí pocit pohody, ale dokážou také tlumit bolest. Hudbu lze proto považovat i za jakési antidepresivum a vhodný doplněk k relaxaci. Začínají ji využívat i v nemocnicích, třeba v porodnici nebo při předoperační přípravě dětí. O jejích uklidňujících účincích se mohl přesvědčit každý, kdo hraje na hudební nástroj. Je to výborný společník v samotě a k zahánění smutků.

Tip Žijemenaplno.cz: Lékaři v USA použili hudbu jako prostředek k tlumení bolesti u pacientů postižených artrózou. Po předepsané hodině poslechu denně se již po týdnu snížila intenzita jejich bolesti zhruba o pětinu.

Přečtěte si také: Pokrok v léčbě bolesti

Spi, děťátko, spi
Ukolébavky nebyly vymyšlené pro nic za nic. Při klidné a příjemné melodii se zpomalí srdeční rytmus, prohloubí se dýchání a dojde k celkovému uvolnění. Ve Francii zkoušeli v  geriatrických centrech pořádat večerní koncerty. Přinesly pacientům vítané zklidnění po denních procedurách i návštěvách, lépe se jim usínalo, snadněji se zbavovali černých myšlenek.

Tip Žijemenaplno.cz: Trápí-li vás chmury a máte-li potíže s usínáním, případně se v noci budíte – dopřejte si ukolébavku. Tři čtvrtě hodiny klidné a příjemné hudby vám pomůže k vydatnému a hlubokému spánku.

Přečtěte si také: Melatonin - záchrana pro nespavce

Mozková rozcvička
Zklidňující účinek hudby je balzámem i na naše srdce. Poslouchá-li člověk půl hodiny denně pomalou hudbu a přizpůsobí dech jejímu tempu, pomáhá to snižovat krevní tlak. Takže lék bez předpisu pro pacienty s hypertenzí. A s vychvalováním ještě nekončíme. Hudba pomáhá při rekonvalescenci po mozkových příhodách, při Parkinsonově chorobě, autismu i nejrůznějších psychických poruchách.

Přečtěte si také: Zbavte srdce křeče

Cvičím jako o život
Teď změníme rytmus a trochu přitvrdíme. Vítejte v tělocvičně či fitness. Při správné porci muziky tu máte pocit, že místo hodiny jste týrali tělo slabou čtvrthodinku. Hudba má motivační efekt, podporuje vytrvalost a výdrž. Jen je potřeba si dát pozor na hlasitost. Hudba by měla stimulovat a ne dráždit, být příliš agresivní. Zkušení cvičitelé vybírají známé melodie, které strhnou a dodají chuť ke cvičení. Vhodně zvolená hudba pomáhá i při joggingu. Když se do ní zaposloucháme, zapomeneme na čas a námahu a pak s překvapením zjišťujeme, jak dlouho jsme vlastně běhali.

Kam dál?
Při spinningu z vás bude lít pot
Jan Cimický: „Psychické problémy je třeba řešit včas“
Ginkgo probouzí paměť
Vliv fází Měsíce na člověka
Získejte mládí zpět!

Při jaké příležitosti nejraději posloucháte hudbu? Pomáhá vám usnout, relaxovat, zpříjemnit chvíle strávené sportem či prací? A jaké hudbě dáváte přednost? Diskutujte po článkem nebo na fóru.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.