velikost písma: A +/ A/ A -

Audioknihy vám umožní znovu číst

Autor: Petra Klobasová | komentářů: 3

Přečíst knihu není žádná legrace. Musíte na to mít čas, klidné místo a hlavně dobrý zrak. Když vám něco z toho chybí, pomohou vám audioknihy, dají se totiž číst ušima.

Audiokniha, nebo také zvuková či mluvící kniha je záznam, který vám předčítá knihu nebo zachycuje divadelní hru či jiný dialog. Audioknihy můžete dostat na CD nebo ve formátu MP3.
Mluvící kniha je něco podobného, jako když vám rodiče v dětství četli pohádky. „Audioknihy jsou také jistou vzpomínkou i připomenutím rozhlasu, kde probíhá čtení a tak i přenos hlasu,“ řekla hlavní koordinátorka projektu Audioknihy.net Alžběta Škytová.

Není to drahá záležitost
Audioknihy a mluvené záznamy se dají koupit, legálně stáhnout na internetu (za poplatek) i půjčit v knihovně, což je asi nejjednodušší způsob. „Půjčení jedné takové knihy stojí dvacet korun, ale nevidomým nebo slabozrakým čtenářům, kteří mají potvrzení od lékaře, se půjčují zdarma,“ uvedla Ivana Štorková, pracovnice hudebního oddělení v Městské knihovně Třebíč. Jestliže máte zrakové nebo jiné zdravotní postižení, které vám neumožňuje číst, vystaví vám lékař potřebné potvrzení (formulář si vyzvednete před návštěvou lékaře v knihovně) a vy si v knihovně můžete půjčovat zvukové knihy bezplatně.
Audioknihy se dělí na několik typů. Klasické mluvené slovo (divadelní hry, vyprávění humoristů, aj.) je přístupné veřejnosti a můžete si jej půjčovat na CD nebo v podobě MP3. Pak ale existují ještě zvukové záznamy pouze pro čtenáře se zrakovým a jiným postižením. Tyto nahrávky jsou načtené knížky v nezkrácené verzi.
Jestliže máte od lékaře potvrzení, že ze zdravotních důvodů nemůžete číst klasické knihy, máte při zakoupení přehrávače audioknih nárok na příspěvek.

Co je potřeba udělat, abychom tento příspěvek získali?
1. Vyzvednout si potvrzení v nejbližší knihovně, jejíž součástí je i zvuková knihovna pro nevidomé a slabozraké čtenáře.
2. Zajít s ním k lékaři (specialistovi – oční, neurolog, záleží na vašem postižení či nemoci).
3. S vyplněným formulářem a účtenkou zajít na příslušný sociální odbor městského úřadu a počkat na posouzení.
4. Při kladném posouzení dostanete příspěvek na přehrávač audioknih.

Co si můžete „přečíst“
Zvukové knihy vydávají jak hudební vydavatelství (Supraphon, Popron, Radioservis), tak i vydavatelství specializovaná na mluvené slovo a audioknihy (Audiostory, Tympanum). „Jejich počet u nás není velký, avšak jejich produkce se snaží zaplnit náš malý trh, který se audioknihám musí teprve přizpůsobit,“ vysvětlila Škytová.
Audioknihy často namlouvají známí umělci. Mezi vydanými díly můžete slyšet Arnošta Goldflama (Epochální výlet pana Broučka do XV. století), Josefa Somra, Petra Nárožného či Miroslava Donutila (všichni Osudy dobrého vojáka Švejka), dále také Miloše Kopeckého (Dekameron), Vlastimila Brodského (Muži v ofsajdu), Jitku Čvančarovou (Bestiář) či Michala Dlouhého (Pán prstenů). V nabídce jsou i díla, která spisovatelé namlouvají sami. Mezi takové patří Nela Boudová se svojí prvotinou Eliška a Korálníčci nebo František Nepil či Rudolf Křesťan čtoucí své fejetony.

Výběr titulů je pestrý. Najdete v ní pohádky, povídky a fejetony, ale také dlouhé romány. Současnou nabídku titulů můžete najít na stránkách vydavatelství nebo u svých knihovníků.

Zajímá vás svět audioknih? Podívejte se na www.audioknihy.net.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.