velikost písma: A +/ A/ A -

Pánové, hurá na rajčata!

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 0

U mužů po 50. roce věku patří mezi nejčastější rakovinná onemocnění zhoubné bujení prostaty. Účinnou prevenci mají přitom na dosah ruky – pravidelnou konzumaci rajčat.

Prokázaly to zahraniční vědecké výzkumy. Rajčata jsou doslova pokladnicí vitamínů a minerálů. Kromě toho obsahují i silná antioxidační barviva – betakarotenoidy a lykopen. Právě lykopen propůjčuje těmto plodům červené zbarvení, ale také silné účinky v boji s volnými radikály v našem organismu.

•  Obdobné ochranné účinky byly prokázány i v  prevenci karcinomu trávicího ústrojí – od jícnu přes žaludek až po střeva.
Konzumujte pouze zralé plody. Zelená rajčata obsahují stejně jako zelené brambory jedovatý solanin. Patří totiž do stejné skupiny rostlin lilkovitých. Navíc doslova zázračné účinky propůjčují rajčatovým plodům právě „červená“ barviva.

•  Vyšší účinek lykopenu mají  rajčata podušená na troše oleje než rajčata syrová. Platí to i pro betakaroten, který dodává našemu tělu vitamín A. Neztrácí se ani v rajské omáčce, šťávě, kečupu a dalších výrobcích z rajčat. Průmyslově zpracovaná rajčata však obsahují většinou i nevhodné konzervační a dochucovací přísady, proto dávejme přednost raději domácímu zpracování.

•  Kdo chce hubnout, nemá po ruce lepší potravinu. Rajčata jsou totiž více než z 90% tvořena vodou. Jejich výživová hodnota je pouhých 21 kalorií na 100 gramů! Patří mezi potraviny s vůbec nejnižší kalorickou hodnotou.

•  Právě díky vysokému obsahu vody a minerálů (draslík, fosfor, vápník) čistí krev, podporují činnost ledvin a pomáhají vylučovat z těla přebytečnou vodu a také odpadní látky.

•  Mají alkalizující vliv na organismus. To znamená, že neutralizují překyselení organismu, které si způsobujeme například vysokou konzumací masa.

• vitamínů obsahují zejména vitamíny B, C, E a K. Posilují celkovou imunitu organismu vůči virovým onemocněním.

•  Působí preventivně i v případě aterosklerózy, tedy zanášení cév škodlivým cholesterolem.

Tip Žiejemenaplno.cz: Nemusíte-li rajčata v klasické úpravě, zkuste sladký rajčatový rosol. Kilogram rajčat nakrájíme na čtvrtky a podusíme pod pokličkou doměkka. Propasírujeme přes síto, přidáme asi 750 gramů cukru a šťávu z jednoho citronu (nebo lžíci kyseliny citronové). Můžeme použít také želírovací cukr, rosol bude hutnější. Za stálého míchání rozpustíme cukr a přivedeme k varu, ale dále nevaříme. Můžeme ochutit špetkou skořice nebo zázvoru. Plníme ihned do pečlivě vymytých sklenic, které převrátíme dnem vzhůru a tak necháme vychladnout. Používáme jako zdravou pomazánku na pečivo nebo přidáváme do jogurtů, ochucených tvarohů apod.

Kam dál?
Ředkvičky vyženou plíseň z těla
Černý bez léčí i chutná
Trpíte zácpou? Zkuste rebarboru.
Toužíte po dlouhověkosti? Pijte víno!
Ovoce a zelenina – chutnají i léčí
Při depresi jezte mungo a chřest
Pichlavý dar slunce - Aloe vera
Jak na nemoci: domácí první pomoc

Lze podle vás účinně předcházet nemocem vhodným výběrem potravin a zdravým životním stylem? Sdělte nám svůj názor pod článkem nebo ve fóru.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.