velikost písma: A +/ A/ A -

Kodaň – město zrozené k cyklistice

Autor: Janka Ryšánek Schmiedtová | komentářů: 0

V tomto městě po ulicích šustí kola těch nejbizarnějších tvarů, velikostí i barev. Místní si své stroje upravují podle aktuální potřeby, a tak je zcela normální, že si táta od rodiny veze v dřevěném boxu trojkolky manželku, malé dítě, psa i nákup.

Ráno si v centru půjčete kolo, raději si na to ale přivstaňte – dopoledne, a zvláště je-li hezky, bývají stojany už beznadějně prázdné. Šlápněte do pedálů a vydejte se na stylovou prohlídku města. Není se čeho bát, řidiči tu jsou na cyklisty zvyklí, netroubí ani nenadávají, ani když se mezi auty proplétají absurdní vozítka. Ale nečekejte, že uvidíte cyklistiku tak, jak ji znáte z Česka. Dámy brázdí cyklostezky v šatech a s kabelkami, na vysokých podpatcích, ve slunečních brýlích i s klobouky na hlavě, pánové pak zase v elegantních oblecích – jen jednu nohavici si zastrčí za ponožku, aby se nezamotala do řetězu, a kožený kufřík s nimi cestuje v košíku na řidítkách.

Město mnoha tváří
Velkolepá moderní dostavba Královské knihovny zvaná Černý diamant se odráží na hladině kanálu Sydhavnen. Stejně impozantně působí i nové projekty Národního divadla a Královské opery, které až překvapivě organicky zapadly do struktury města a dnes patří mezi jeho obdivované dominanty. Projíždím bývalými doky, dnes muzei a luxusními byty, u kterých lze zaparkovat osobní automobil i jachtu. Na břehu kanálu obědvají studenti, manažeři, postarší páry i matky na mateřské
.

Než se vydám po hlavní pěší zóně Strøget do turistického víru obchodů a kaváren, upoutá mou pozornost velká radnice na náměstí Rådhus. Její 105 metrů vysoká věž nabízí rozhled do širého okolí, víc se mi ale líbí nižší Kulatá věž uprostřed historického centra. Na tu nevede vůbec žádné schodiště, ale pozvolně stoupající chodba. Z vyhlídkové plošiny pak budete mít Kodaň jako na dlani a kromě toho se v místním stánku prodávají ty nejhezčí a přitom nejlevnější pohledy.

Na svačinu mezi hippies
Raritou města je čtvrť Christiania. Dříve sloužila pro vojenské účely, pak ale prostor zabrali hippies a vyhlásili jej za „Svobodné město“ podléhající jiným zákonům, než zbytek Kodaně. Navštívit lze toto pohodou prosáklé místo pešky nebo na kole, auta ani autobusy sem nesmí, obezřetní buďte při pořizování snímků – místní jsou na své soukromí extrémně hákliví. Pozor si tu dejte také při nakupování suvenýrů, mnohé z nich se jen tváří, že jsou ručně dělané, ve skutečnosti jde o levné zboží z Číny nebo Nepálu.

Přečtěte si také: Město vína a pikantní hořčice – Krems

Na kávu do muzea
Každou neděli je vstup zdarma do slavné galerie Glyptotéka. Prohlídka rozsáhlých sbírek zabere několik hodin. Obdivovat můžete etruské umění, práce Augusta Rodina, egyptské a řecké sochařství i plátna světových impresionistů. Až vám dojdou síly, dejte si café latté v místní kavárně, je v nádherné zimní zahradě a v nabídce má kromě kávy i vynikající dezerty. Počítejte ale s tím, že občerstvení nebude levné. Stálé expozice má zdarma každý den také Státní umělecké muzeum. Zhlédnout tu můžete průřez dánskou uměleckou tvorbou včetně nejmodernějšího umění.

Přečtěte si také: Vídeň: město kaváren a širokých bulvárů

Cesta z centra
Snad nejslavnějším symbolem Kodaně je socha Malé mořské víly – Lille Havfrue – nám známé z Andersenovy stejnojmenné pohádky. Právě je sice až do konce října na výstavě EXPO v čínské Šanghaji, potom se ale zase vrátí do přístavu Langelinie, aby v poklidu pozorovala hladinu moře a těšila návštěvníky. Projít se můžete o kousek dál v parku, obklopujícím pevnost Kastellet a toužíte-li po mořských vlnách, na severním okraji města jsou travnaté pláže.

Přečtěte si také: Lisabon – město bez zbytečného stresu

Ať už pěšky nebo na kole – návštěvu Kodaně si nenechte ujít. Při její prohlídce zapomenete i na nevlídné počasí, které tu po většinu roku panuje. Chcete-li dokonale splynout s místními, až začne pršet neotvírejte deštník ani si nenasazujte kapuci. Na hlavu si dejte jednoduše igelitku, déšť přečkejte v některé z místních voňavých pekáren a dopřejte si zde čerstvou plněnou bagetu. Patří k tomu nejlepšímu, co jsem v hlavním městě Dánska ochutnala.

Tip Žijemenaplno.cz: V Kodani seženete kompletní vybavení do kuchyně či koupelny v barevných odstínech lila, béžová s oranžovými puntíky nebo tmavě lososová. Místní si na stylovém vybavení domácností „ujíždějí“ - obchody nabízí designové doplňky v takovém množství, že se jimi můžete kochat celé dny.

Kam dál?
Za zlatou rybkou na poloostrov Hel
Zašlá sláva Efesu
Mohou senioři výhodně cestovat? Ano!
Jak na cestovní pojištění
Pořád na cestách a vlastně doma

A které evropské město uchvátilo vás? Napište nám o svých zážitcích z cest přímo pod článek nebo do fóra.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.