velikost písma: A +/ A/ A -

Babi, dědo, jakou si mám vybrat školu?

Autor: Irena Ševelová | komentářů: 0

Výběr studijního oboru je zásadní volba v životě každého mladého člověka. Každý dospívající potřebuje na této významné životní křižovatce rádce. Prarodiče mohou být na jeho cestě za vzděláním laskavými a chápavými průvodci.

Mezi dědou či babičkou a vnoučetem vzniká od prvních let života zvláštní důvěrný vztah laskavého učitele a milujícího žáka. Jistě jste si jako jedni z prvních všimli, že vaše vnučka maluje jedna radost, vnukovi zas vždy šly počty a tak máte představu, v jakém oboru se děti můžou uplatnit. Dokážete děti pozitivně ovlivnit a ukázat jim profesní směr, kterým se v životě mohou dát.

Výběr správné školy je trefa do černého
Výběr školy je velmi důležitý. Rozhodne-li se dítě špatně, zbrzdí se jeho studia a může to negativně ovlivnit jeho budoucí profesní vývoj. Důležité je včas rozpoznat, co dítě baví a v čem vyniká. Na rozdíl od prarodičů rodiče si často prostřednictvím dětí plní své vlastní profesní touhy bez ohledu na přání a nezřídka i schopnosti dítěte. To prarodiče již mají za sebou. Poučili se z chyb při výchově vlastních dětí a vidí talent tam, kde skutečně je, namísto toho, kde by si ho přáli.

Čtěte také:Vzdělávejte se hrou

Neberte dětem jejich sny
Důležitým aspektem při volbě studia je uplatnění na trhu práce. Nelze tedy zavírat oči nad finančním ohodnocením jednotlivých profesí, ani nad poptávkou po nich. Prozkoumejte tedy pracovní servery na internetu, abyste zjistili, jak vysoká je poptávka zaměstnavatelů po pracovní pozici, kterou si vaše vnouče vybralo a jak zaměstnavatelé tuto profesi obecně finančně hodnotí. Samozřejmě se popularita oborů může léty změnit, ale již několik roků platí osvědčená klasika: ekonom se uplatní snáze než například filozof. Není však nutné nechat se zastrašit statistikami a vzdát se svého snu jenom proto, že se na obor hlásí mnoho lidí. Je však dobře si studium pojistit přihláškou i na jinou méně žádanou školu. Nedovolte také, aby se děti svého snu vzdaly z obavy, že je jejich práce neuživí. Dobrý umělec se uživí lépe než špatný ekonom. Nejlépe placené obory jsou již tradičně programátorské, IT či jinak technicky zaměřené pozice. Snadno si pracovní místo hledají také absolventi lékařských, pedagogických či právnických fakult. Zde je však nutné upozornit na rozdíl ve výši odměňovaní. Stane-li se vnouče pedagogem, má poměrně slibné vyhlídky na to, že zaměstnání v oboru získá, musí však počítat s nižším platem. Stejně tak lékaři či právníci se mohou těšit pracovní jistotě, nicméně na vyšší výdělky si počkají – jako absolventi mají v prvních letech zpravidla nízké příjmy.

Čtěte také:Babi, dědo, ve škole mi ubližují

Výběr nemusí být konečný
Když dítě nevyniká žádným mimořádným talentem, vyplatí se sázet na jistotu a vybírat obor především podle náročnosti studia a šance na úspěch při přijímacích zkouškách. Nejobtížnější je dostat se na školu právního, lékařského či ekonomického zaměření. Naopak snadné uspět při zkouškách na pedagogické fakulty – obor fyzika nebo chemie. Ovšem ne všichni tento obor dostudují. Někteří studenti během studia odcházejí, ne proto, že by výuku nezvládali, ale například proto, že složili přijímací zkoušky na jinou školu, kterou preferovali, ale napoprvé se na ni nedostali.
Při uplatnění na trhu práce je nutné přihlížet také k umístění školy. Preferujte spíše větší města, dítě tak bude mít mnohem více pracovních příležitostí už při studiu. Pokud si chcete být jisti úspěchem, zvolte jako záložní variantu také soukromou školu. Zde se šance na úspěch znatelně zvyšuje. Dnes je již řada škol, které mají dobrou pověst a úroveň studia, úzce spolupracují se zahraničními univerzitami a dítě tak má možnost vycestovat na výměnný pobyt. Studium v zahraničí prohloubí nejen jeho schopnosti a znalosti, ale celkově obohatí jeho život v mnoha dalších oblastech.

Tip Žijemenplno.cz: Nejste-li si jisti předpoklady vašeho vnoučete pro studium určitého oboru, neváhejte s ním navštívit psychologa. Pomocí speciálních psychologických testů zjistíte, k jakému studiu má dítě předpoklady.

Kam dál?
Mládí nutně neznamená konkurenci
Pracujte i v důchodu
10 důvodů, proč být babičkou
Dana Linkeschová: Most, po kterém můžeš přejít
Jan Cimický: „Psychické problémy je třeba řešit včas“

Zapojili jste se do rozhovorů o budoucím povolání vnoučat? Probírali jste otázku s rodiči nebo s vnoučaty samotnými? Zajímal je váš názor? Sdělte nám své zkušenosti ve fóru nebo přímo podčlánkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.