velikost písma: A +/ A/ A -

Na studium v zahraničí není nikdy pozdě

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 0

Sbalit si jednoduše kufry a odjet na půl roku, na rok do neznámé země. Zasednout zpátky do školních lavic kdesi v Asii a na truc „zašantročit“ třídní knihu. Dobrodružství, na které už nemáte ani pomyšlení? A proč ne?

Kdy se vyplatí odjet a na nic se neptat?

1. Když vám připadá, že jste v životě něco promeškali. Možná vám chybí dobrodružství, vytržení ze stereotypu, zážitky, se kterými budete bavit společnost ještě několik let.

Tip Žijemenaplno.cz: práce v zahraničí. Živit se můžete jako zahraniční zpravodaj českých médií, jako delegát poboček českých cestovních kanceláří, poptejte se po práci na české ambasádě. Prodejte svou znalost středoevropského trhu v reklamě nebo PR. Vezměte s sebou svoje návrhy večerních šatů či ukázky poctivé české práce a pokuste se je udat v malých buticích, udělejte si rekvalifikační kurz a nabídněte služby maséra/masérky. Často se poptávají práce pečovatele o seniory, např. www.peceoseniory.estranky.cz.

2. Když chcete zažehnat partnerskou krizi nebo předejít zevšednění vztahu. Popř. v momentě, kdy si životní partner náhle sbalí kufry a odejde hledat štěstí jinam.

Tip Žijemenaplno.cz: Studium cizích jazyků přímo v zahraničí. Odjet můžete na rok, ale třeba jen na pár měsíců či týdnů, během kterých si „vyčistíte hlavu“. Zahraniční studium jazyků pro dospělé nabízí většina velkých jazykových škol.

Přečtěte si také: Nebojte se studovat jazyky

Kam se obrátit?
Jazykové kurzy v zahraniční pro dospělé a seniory nabízí např. školy Studyline, Intact (např. dva týdny v krásné Dominikánské republice či na Kubě) či Educo (mimo nabídky pro seniory i nabídka kurzů pro ty, kteří se chtějí stát lektory).

Do Dublinu se na dva týdny létá třikrát do roka a kurz je určen všem, kteří jsou starší 55 let – www.studies.cz, širokou nabídku má i Bohemia Institut.

S International School nebo s jazykovou školou Tutor mohou senioři vycestovat do Londýna a zlepšit zde svou angličtinu nebo se zaměřit na dovednosti v různých oblastech (managing, PR). Počítejte s náklady na kurz + na dopravu.

Přečtěte si také: Pracujte i v důchodu

3. Když vám šéf pár měsíců před důchodem oznámí, že už s vámi nepočítá. Vaše starost o výchovu vnuků se také nedočkává vděku.

Tip Žijemenaplno.cz: chůva v zahraničí. Rodiny hledající au-pair se o vás poperou, zvlášť, máte-li jazykové schopnosti alespoň na komunikační úrovni. Osmnáctileté slečny sice mají různé kurzy nebo školy, vy jste ale vychoval/a několik dětí a vaše životní zkušenosti budou k nezaplacení. Žárlivá paní domu, která navíc mladé slečny nesnese, vás uvítá jako druhou maminku. Au-pair může sice oficiálně být jen svobodná dívka (či chlapec) do 30 let, chůva či pomocná síla v domácnosti ale takto věkově omezená není.

Největší mezinárodní portál nabídek a poptávek najdete na www.aupair.com nebo na www.greataupair.com. Hledají se i chůvy či pracovnice pro péči o seniory.

Přečtěte si také: Kdo vám pomůže s vnoučaty?

4. Když se nadchnete pro nový obor nebo se chcete dál vzdělávat v tom, který jste vystudovali.

Tip Žijemenaplno.cz: studium na zahraniční vysoké škole. Vyberte si zemi, jejíž jazyk ovládáte nejpřesněji. Na zahraničních vysokých školách navíc fungují speciální výukové programy v angličtině, ačkoliv jde o školu francouzskou, německou nebo třeba italskou.

Tzv. vzdělávání v rámci univerzit třetího věku nabízejí takřka všechny české vysoké školy – státní i soukromé. Poptejte se na případnou možnost vycestovat v rámci speciálního seniorského studia přímo na studijním oddělení dané fakulty nebo univerzity. Počítejte s náklady na dopravu i s případným školným a dalšími výdaji.

Sledujte stránky Asociace univerzit třetího věku http://au3v.vutbr.cz.

Kam dál?
Senioři zpátky ve školních lavicích!
Senioři mohou studovat i virtuálně
Mobbing - šikana na pracovišti
Braňte se věkové diskriminaci!
Mládí nutně neznamená konkurenci
Zkuste šperkařský kurz, vyděláte na tom!

Láká vás studium v zahraničí nebo už se na takový experiment necítíte? Co je pro vás největší překážkou k tomu, abyste vycestovali? Napište nám svůj názor do diskuzního fóra nebo na facebook.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.