velikost písma: A +/ A/ A -

Zvířecí záchranka - rychlá pomoc pro mazlíčky

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 0

V Praze a blízkém okolí mohou chovatelé a majitelé zvířat klidněji spát. Kdyby se jejich zvířecímu příteli něco stalo, mohou se obrátit na zvířecí záchranku fungující 24 hodin denně, 365 dní v roce na tel.: 724 184 840.

Jejích služeb mohou využít i občané, kteří například potřebují přepravit své zvíře k veterináři a nemají možnost se tam jinak dostat. Zvláště pro starší spoluobčany je to neocenitelná služba. Často právě zvíře je jediným živým tvorem, který jim dělá společnost a mnohdy, ač to může někomu znít nadneseně, dávat jejich životu smysl.

Beník
Paní Alžběta vypravuje svůj příběh: „Nemám už nikoho, jen toho psa. Pořizovali jsme si ho ještě s manželem. Protože jsme neměli děti, pořídili jsme si na důchod Beníka. Manžel před třemi roky zemřel a o to víc jsem se na Beníka upnula,“ vypráví paní Alžběta a u nohou se jí tulí malý hnědý voříšek. „Jednou večer jsem ho šla jako jindy venčit. Nějací výrostci na ulici začali házet dělbuchy, Beník se mi vytrhl i s vodítkem a skočil na silnici přímo před projíždějící auto. Zůstal bezvládně ležet a vnímala jsem jen, že krvácí. Byla jsem v šoku, vůbec jsem nevěděla, co mám dělat. V tu chvíli šel okolo nějaký pán také s pejskem. Řekl mi, že má v mobilu číslo na zvířecí záchranku a jestli chci, že ji zavolá. To víte, že jsem chtěla. Přijeli za chvíli, i když mně se to zdálo jako věčnost. Když má člověk strach, čas utíká hrozně pomalu. Beníka na místě ošetřili, poskytli mu nezbytnou první pomoc a odvezli ho i se mnou na kliniku, kde musel podstoupit operaci. Jak vidíte, zachránili ho a paní dotkorka říkala, že kdyby se mu nedostalo rychlé pomoci, nepřežil by to. Beník je pro mě vším. Bylo to velké štěstí.“

Pečtěte si také: Pejska, kočičku nebo třeba leguána?

Úraz, nemoc, ale i očkování
Zvířecí záchranka pomáhá zvířatům raněným, nemocným, ale jejích služeb lze využít třeba jen k obyčejnému převozu zvířete na očkování. V tom případě je třeba tuto službu objednat dopředu. Předpokládanou výši výdajů ochotně sdělí pracovníci záchranky. Záleží na složení posádky, počtu ujetých kilometrů, nebo na délce čekání. Pasažéry jsou nejčastěji psi a kočky, kterých je v našich domácnostech nejvíce, ale pracovníci pomohou i jiným zvířatům, včetně těch exotických. Vybavení se od lidské záchranky „trochu“ liší. Nechybí v ní sice speciální nosítka, kyslíkový přístroj, speciální léky zachraňující život, dlahy ani obvazy, ale v té lidské nenajdete například pár kožených rukavic ani odchytové oko.

Pečtěte si také: Letní úrazy

Záchranka pro zvířata je v řadě zemí samozřejmostí. Běžně ji využívají například Švýcaři, Němci či Francouzi, ze zámořských států jmenujme alespoň USA nebo Austrálii. U protinožců má zvířecí záchranka dokonce své oficiální trojmístné telefonní číslo.

Vstup do diskuze zde.

Zdroj: Středisko veterinární péče SVEP, rozhovor J. Semotána s D. Švábovou, poděkování paní Alžbětě Junkové a Beníkovi.

Kam dál?
Můj pes je stopař mobilů
Jízdné by nám asi nevrátili...
Máme doma potkana
Náhradní rodiče pro morče
Upovídaný společník

Ocitli jste se někdy v situaci, ve které vaše zvíře potřebovalo neodkladnou veterinární péči? Co pro vás bylo v takovou chvíli rozhodující - peníze nebo život zvířecího kamaráda? Podělte se s námi o svůj zážitek či názor pod článkem nebo ve fóru.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.