velikost písma: A +/ A/ A -

Co jíst pro lepší zrak

Autor: Jarmila Mandžuková | komentářů: 1

Zrak je jedním z nejdůležitějších smyslů a právě jeho poškození je obávaný problém staršího věku. Může vyústit až k onemocněním, jako je šedý a zelený zákal. Správná životospráva s dostatečnou konzumací některých potravin může mít výrazný preventivní i léčebný účinek.

Oční vady mohou být dědičné, častou příčinou špatného zraku je stárnutí spojené s degenerací oční sítnice, stres a strava s nedostatečným množstvím cenných látek. Velkou námahou pro oči je čtení textu v knize i na monitoru či časté sledování televize, což může mít negativní vliv na náš zrak.

Superpotraviny pro oči
Většina z nás ví, že vitamin A je nezbytný pro správný zrak, přesto trpí 68 % populace jeho nedostatkem. Organismus potřebuje vitamin A k výrobě rodopsinu, barviva, které nám umožňuje vidět za tmy, v případě jeho nedostatku nastává šeroslepost. S nedostatkem tohoto vitaminu pravděpodobně souvisí zarudnutí víček a svědění očí. Unavený zrak a podrážděné oči postihují lidi pracující u počítače či ty, kdo dlouho do noci sledují televizi. Bývá s ním spojen nepříjemný zánět spojivek. Nejbohatšími zdroji vitaminu A jsou potraviny živočišného původu, především rybí tuk a ryby, žloutky, vnitřnosti, játra a plnotučné mléčné výrobky.

Pro zrak je nezbytný provitamin A beta-karoten, jeho všeobecně známým zdrojem je mrkev. Pravidelná konzumace čerstvé mrkve, mrkvové šťávy, ale i dušené mrkve chrání oči i proti zánětům a poruchám vidění. Jedna středně velká mrkev obsahuje asi dvakrát více provitamínu A beta-karotenu, než je doporučená denní dávka.

Nezapomínejte na pravidelnou konzumaci zeleniny, jako je špenát, hlávkový salát, paprika, kapusta, zelí, hlávkový salát a další zelené saláty, brokolice, rajčata nebo rajčatová šťáva. Také tyto potraviny se mohou chlubit zvýšeným obsahem důležitého provitaminu A.

Přečtěte si také: Kontaktní čočky profesora Wichterleho

Existuje jen velmi málo potravin s tak koncentrovaným obsahem prospěšných látek jako borůvky. Jsou nejen velmi zdravým, ale i chutným "lékem". Borůvky zpomalují zhoršování zraku, které doprovází proces stárnutí, a působí na regeneraci očního purpuru. Britští piloti zjistili během druhé světové války kuriózní skutečnost, že se jejich noční vidění zlepšilo, když jedli borůvkový džem. To pravděpodobně podnítilo výzkum této rostliny, která má dodnes svoje významné místo v lidovém léčitelství.

Chcete-li posílit slábnoucí zrak, jezte denně lžíci slunečnicových semínek.

Máte-li unavené oči od počítače, jezte více oranžového ovoce a zeleniny.

Konzumace meruněk a broskví zlepšuje funkci zraku, zvláště barevného a nočního vidění.

Hojná konzumace petrželové natě a pažitky působí proti šerosleposti a je tudíž i vynikajícím prostředkem pro řidiče, kteří jezdí často v noci. Je zdravé i chutné pokrájenými bylinkami posypat podávaný pokrm či zeleninový salát.

Rada středověké léčitelky abatyše Hildegardy z Bingenu zní: pro jasný zrak snězte denně několik zrníček fenyklu.

Přečtěte si také: Zacvičte si očima

Poklad z přírody
Nejslavnější bylinkou na oční potíže je světlík lékařský. Na nejčastější potíže – pálení očí, zánět spojivek, slzení, zarudnutí, opuchlá víčka nebo při únavě a podráždění očí se používá zejména v podobě obkladů nebo výplachů. V lékárnách jsou k dostání i další účinné prostředky s obsahem této bylinky.

Autorka článku Jarmila Mandžuková je specialistka na výživu, na toto téma napsala řadu knih.

Kam dál?
Parní hrnec – zachová vitamíny i chuť
Ředkvičky vyženou plíseň z těla
Černý bez léčí i chutná
Trpíte zácpou? Zkuste rebarboru.
Jahody - sladká stráž
Osvěžující vitaminové drinky
Rady babky kořenářky

Zhoršil se vám zrak? Znáte příčinu? Jaká léčba vám byla navržena ? A co děláte pro zmírnění potíží sami? Diskutujte na toto téma s ostatními čtenáři ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.