velikost písma: A +/ A/ A -

Od roku 2011 a 2013 výrazně vzrostou obecní nájmy

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Příští rok v mnoha obcích a městech vzrostou nájmy za užívání obecních bytů. V dalších městech se tak stane o dva roky později. Ministerstvo pro místní rozvoj se snaží zabránit katastrofě a chystá zákon.

V České republice se brzy uvolní nájmy. Od ledna příštího roku rapidně, až trojnásobně, stoupnou v Ústí nad Labem, v Ostravě a v naprosté většině menších měst a obcí. V Praze, v Brně a v některých místech středních Čech se tak stane až v roce 2013.

Pokud se tam, kde začne deregulace platit už v lednu, což se týká 60 % domácností s doposud regulovaným nájmem, nájemce a majitel na výši činže nedohodnou, nastane soudní spor. Až trojnásobné navýšení nájemného především na severu Čech a Moravy, kde jsou nájmy zatím nejnižší, může v krajním případě přerůst ve spoustu žalob, soudy mohou být doslova zavaleny.

Chystaný zákon
Podle jakých kritérií budou soudy rozhodovat? Ministerstvo pro místní rozvoj se snaží co nejdřív prosadit novelu občanského zákoníku, podle které by soudy musely o žalobách rozhodovat na základě místně obvyklého nájemného. Její schválení parlamentem musí být opravdu rychlé, aby od ledna mohla vstoupit v platnost.

Vstup do diskuze zde.

SON chce tabulky s nájmy
Sdružení nájemníků ČR (SON) chce navíc prosadit, aby na růst nájemného dohlížely samosprávy. Doporučuje proto parlamentu přijmout zákon o místně obvyklém nájemném. Podle slov předsedy SON Milana Taraby by průběžně aktualizované tabulky určovaly obvyklý nájem podle kvality bytu a jeho polohy, přičemž rezerva pro smluvní navýšení nájmů by byla 20 %.

Přečtěte si také: Dostali jste vyúčtování za byt? Pořádně ho zkontrolujte

Nejednotné privatizace
V důsledku toho, že hrozí zvyšování nájemného, si spousta lidí včetně seniorů přeje, aby si mohli byt, ve kterém léta žijí a investují do něj, zakoupit do vlastnictví. I když mnoho bytů po celé republice už bylo privatizováno, ne všechny radnice to svým občanům umožňují, podmínky pro privatizaci totiž doposud nejsou sjednoceny. Je také problém, že v České republice doposud chybí zákon o sociálním bydlení, který by ho vůbec formuloval. Po tom už léta volají i soukromí majitelé domů, kteří logicky nemohou přebírat sociální úlohu za stát.

Přečtěte si také: Bydlení pro seniory? Velká neznámá!

Dobrý příklad – Teplice
Městem, kde byly původním nájemníkům prodány již v počátcích privatizace takřka všechny byty, jsou severočeské Teplice. Lidem byly byty nabídnuty v řádech desítek tisíc korun. Lázeňské město dnes spravuje jen omezený počet sociálních bytů. Na tom, že byty levně prodalo, ekonomicky netratilo. Podle aktuální studie MasterCard, sledující 43 největších českých měst, Teplice zvítězily v žebříčku majetkové a rozpočtové odpovědnosti.

Kam dál?
Jak to vidí Eva Kalhousová – ředitelka Domova pro seniory
Stáří a střecha nad hlavou
10 důvodů, proč bydlet v paneláku
Stěhujeme se z většího do menšího
Jak nenaletět na "výhodné" nabídky na koupi nového bytu

Obáváte se zvýšení nájemného a nevíte, z čeho budete vyšší nájem platit? Kolik vás měsíčně stojí náklady na bydlení? Napište nám svůj názor do fóra nebo přímo pod článek. S vašimi názory bude redakce dále pracovat.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.