velikost písma: A +/ A/ A -

Vyrobte si originální koše a bedýnky na ovoce a zeleninu

Autor: Hana Rašínová | komentářů: 0

Ovoce a zeleninu obvykle skladujeme v obyčejných lískách nebo bedýnkách. Ty často používáme opakovaně. Můžeme je ozdobit obrázky ovoce a zeleniny, které do nich budeme ukládat.



Nejsnadnější „malování“ je pomocí ubrouskové techniky. V obchodech je velký výběr papírových ubrousků s krásnými motivy. Určitě si mezi nimi vybereme. Tuto techniku asi většina šikovných kutilů zná, ale pro ty, kteří ji ještě nevyzkoušeli, přikládáme stručný a jednoduchý návod.

Z ubrousku vystřihneme vhodný motiv, odstraníme spodní bílé vrstvy ubrousku a dále pracujeme jen s barevnou vrstvou. Obrázek přiložíme k podkladu a štětcem namočeným v bezbarvém laku ho přihladíme a přilepíme a pak třikrát přelakujeme (vždy po zaschnutí předchozí vrstvy). Snadno tak vytvoříme „malovaný“ obrázek, aniž bychom vlastně měli potřebný výtvarný talent.

Podrobný návod na ubrouskovou techniku naleznete zde.



Koše i lísky můžeme ozdobit také jiným způsobem. Na čtvrtku si nakreslíme jednoduchý motiv, který pečlivě vystřihneme. Tuto šablonu přiložíme k podkladu a přestříkáme barvou ve spreji. Musíme jen dát pozor, abychom obrázek při odstraňování šablony nerozmazali.



Pro ty, kteří umí malovat, bude snadné ozdobit postranní prkénka lísky jednoduchou stylizovanou malbou (mrkev, rajče, dýně, jablíčko…). K malování použijeme temperové či akrylové barvy. Aby se malba neodřela, je dobré ji přelakovat ještě dvěma vrstvami bezbarvého laku.



Foto a realizace: Hana Rašínová

Kam dál?
Pletení z papíru
Babi, dědo, ve škole mi ubližují
Vařte pomalu. A zdravě!
Rekonstrukce panelákové koupelny za 14 dní
Z izolace pomůže zahrádka, jóga i historie

Rádi tvoříte a chcete se podělit o své nápady? Pošlete nám své výtvory se stručným popisem na adresu [email protected] a my je budeme na stránkách publikovat. Nebo se o ně můžete podělit s ostaními čtenáři v diskuzním fóru nebo pod článkem.

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.