velikost písma: A +/ A/ A -

Vraťte se do mládí – v tanečních!

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 0

„Dámy vlevo, pánové vpravo,“ zavelel taneční mistr a dámy a pánové se rozdělili s přesností jednotky vojáků. Děvčata pokukovala po těch, kteří se jim líbili nejvíc, a s tichým hihňáním se krčila v řadě.

Povel tanečního mistra, aby pánové vyzvali dámy k tanci, se navzdory vybranému společenskému chování, na které taneční mistr apeloval, rovnal výstřelu startovní pistole. Sálem zněla věta: „Smím prosit?“

Oplt a ti druzí
Taneční kurzy mají u nás dlouholetou tradici a některé taneční školy bývaly zvlášť vyhlášené a někteří taneční mistři proslulí. Mistři Brouček, Trubač, Oplt. Právě se jménem posledního je spojována jako vůbec nejstarší u nás uváděná taneční škola. Založil ji roku 1932 taneční mistr pan Břetislav Oplt a ve známost vstoupila jako Opltova taneční škola. Pan Oplt vyučoval své tancechtivé žáky v sálech pražského hotelu Palace, v Unitárii či v Obecním domě. V Metru si pak ze skladiště vybudoval vlastními náklady taneční sál, avšak v roce 1952 mu byla škola vyvlastněna a byla mu odebrána licence. Tanečníci se začali roztáčet v kole v Opltově taneční škole zase po jeho rehabilitaci v roce 1957.

Čtěte také: František Malotín: S flétnou i za objektivem

Rodinná tradice
Na nezájem si nemohl stěžovat a jeho taneční škola vychovala nejen celou řadu výtečných tanečních párů, ale také výborných učitelů, kteří své dovednosti předávali dál. Pan Břetislav Oplt sice roku 1985 zemřel, ale tradice jeho školy pokračuje dál. Velký rozmach zaznamenala zvláště v letech 1988 – 1993 v sále Kotva pod manažerským řízením dalšího z rodu, pana Ing. Karla Oplta a v dnešních dnech se s tímto ve všech pádech skloňovaným jménem setkávají účastníci kurzů v Obecním domě, kde vyučuje jmenovec zakladatele, mistr Břetislav Oplt.

Přečtěte si také: Hudba stimuluje mozek a zpomaluje stárnutí

Klasika, která nerezaví
Ať v Opltově taneční škole, či v mnoha jiných, stejně jako před lety se tu tanečníci naučí jak standardní, tak latinskoamerické tance za doprovodu živé hudby! Žádná cd, žádné počítače, ale krásná klasika. Sálem zní zvuky veselé polky, rozvážného valčíku, smyslného waltzu i vášnivého tanga, účastníci se mohou těšit i na sambu, rumbu, jive. Učí se cha-cha i foxtrot a řada dalších tanců. Jako by platilo nejen „Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem.“

Kde si můžete zdarma zatančit se dozvíte z projektu SENIOŘI VÍTÁNI.

Vraťte se do mladých let
Pokud by se vám zachtělo zavzpomínat na mládí a osvěžit si v paměti taneční kroky, cesta je otevřená. Pořádají se speciální taneční pro dospělé a je jen na vás, zda se cítíte jako začátečníci či jako pokročilí. Můžete si vybrat základní rychlokurz, pokračovací taneční či speciálky. Pro vaši orientaci – cena v jedné z pražských škol za jeden cyklus, což je osm lekcí, a jeden pár činí 2500,- Kč. Ceny uvádějí jednotlivé školy většinou na svých webových stránkách a zadáte-li si do vyhledavače „taneční pro dospělé“, určitě si vyberete, kde by se vám líbilo nejvíc. Vrátíte se do svých mladých let, jen prodlouženou, kdy na vás maminka pyšně shlížela z balkonu, si budete muset schovat do svých snů. Možná se budete zkraje ostýchat a připadat si tak trochu nepatřičně, ale taneční mistři jsou profesionálové, kteří musí být i tak trochu psychologové říznutí bavičem, takže atmosféra klasických tanečních vás záhy pohltí a vsadím se, že dny, kdy budete opět spěchat do tanečních, budou patřit k těm, na které se nezapomíná.

Více: Milan Degen: Historie společenského tance XX. století, Jiří Plamínek: Taneční v kapse.
Zdroj: www.tanecni-skola.cz, E. Vokurková

Kam dál?
Vzdělávejte se poslechem rozhlasu
Dovolená na Rabyni dříve a dnes
Život v síti – sdílejte jen to, co opravdu chcete
Jak muži snášejí, když jejich partnerka stárne

Jste pamětníci/ce zmiňovaných tanečních škol a mistrů? Napište nám své zážitky z tanečních na adresu [email protected] a my je zveřejníme. Diskutovat na téma tanečních můžete i s ostatními čtenáři v diskuzním fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.