velikost písma: A +/ A/ A -

Perlová, zlatá a diamantová svatba – jak ji oslavit?

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 3

Při oslavách výročí jsme konzervativnější a línější než naši zahraniční sousedé. Větší oslavu plánujeme na zlatou či diamantovou svatbu, ostatním výročím nepřikládáme větší význam – dokonce na ně často zapomínáme. A to je škoda!

Zatímco jen pár kilometrů za našimi východními hranicemi se bujaře zpívá už u svatebního oběda a veselí trvá několik dní, Češi si rádi vše „odbudou“ během jednoho, maximálně dvou dní. Náplň oslav je navíc obdobná a opravdová veselice začíná až na posvatebním večírku.

Svatba je i krajková, dřevěná či slonovinová
Které roky si zaslouží speciální oslavu? Až do patnáctého výročí všechny a pak každý pátý rok. Oslavy výročí se původně pojmenovaly podle toho, čím by se manželé měli obdarovávat. První rok se původně měnily bavlněné kapesníčky, obligátní květinu dostala žena až při čtvrtém výročí, rok na to si oba manželé vyměnili dřevěné talismany. Pětadvacet let znamená vzájemné obdarování stříbrnými šperky či cennostmi, při třicátém výročí by žena měla dostat perlový náhrdelník. Tím byla žena obdarována i při pětatřicátém výročí, kdy na šperku nechyběl pravý korál. Zlatá svatba nesouvisela s darováním zlatých valounů ale s novou výměnou manželských prstýnků – manželé si dopřáli nový obřad s novými prsteny.

Svatby od prvního do patnáctého výročí:
bavlněná – papírová – kožená – květinová – dřevěná – železná – vlněná – bronzová – měděná – růžová – ocelová – hedvábná – krajková – slonovinová – křišťálová

Jaké dárky podle tradice zvolit? Tipy od Žijemenaplno.cz
K prvnímu, bavlněnému výročí si ještě můžete darovat oblečení, k druhému už by to chtělo nějakou knihu – např. mapu centra Paříže či okolí Beskyd, podle toho, kam se vydáte na výlet. Kožená jsou nejen kvalitní kancelářská křesla, ale i doplňky na motorku, kabelka či lístky na vystoupení mezzo-sopranistky Magdaleny Kožené. Železné jsou české hory, které jsou chráněnou krajinnou oblastí, ale i tratě, které míří do všech koutů světa. Křišťálová je nejen nová souprava nádobí, ale i barva moře v okolí Sardinie nebo koule, ze které se věští budoucnost.

Pětiletá výročí svateb od dvacáté po pětasedmdesátileté:
porcelánová – stříbrná – perlová – korálová – rubínová – safírová – zlatá – smaragdová – diamantová – kamenná – platinová – svatba korunovačních klenotů

Jaké dárky vybrat podle tradice? Tipy od zijemenaplno.cz
Porcelánové jsou nejen „holky“ v čele s Dášou Veškrnovou, ale i panenky nebo talíře, na které vám budou servírovat bohaté večeře v lázních. Perly a korály se dobře hledají pod mořskou hladinou. Rubíny jsou v náušnicích i v čočkách starodávných dalekohledů. Naleziště smaragdů byla poprvé objevena v Egyptě, Smaragdovým ostrovem je ale nazýváno Řecko. Kamenná je pec na tu nejlepší pizzu i nejstarší dochovaný most v České republice.

Přečtěte si také: Znovu nastolená blízkost

Oslavte zlatou či diamantovou svatbu podle svých představ

1. V širokém rodinném kruhu se všemi známými a svatbou
To, že se společně podporujete už padesát nebo dokonce šedesát let, zasluhuje obdiv. Svolejte všechny rodinné příslušníky, bývalé spolužáky i kolegy na velkou oslavu, v jejímž centru budete jen vy dva. Zlatá svatba navíc může být vyšperkována tzv. obnovením svatebního slibu. Možnosti oddání si domluvte na městském úřadě nebo u místního faráře. Dopřejte si vše, co k veselce patří – nové šaty, kadeřníka, a napečené koláče.

2. V užším rodinném kruhu v místech svého mládí
Chcete-li se setkat jen se svými nejbližšími, uspořádejte menší oslavu v místech, kde jste společně vyrůstali. Oslava může proběhnout v divadle, kde jste se seznámili, na pouti, kde vám manžel poprvé vystřelil květinu, nebo v místech, kam jste chodili do školy. Zavzpomínejte na to dobré.

Přečtěte si také: Vyhořelé partnerství?

3. Sami a daleko
Klid a pohodu si společně užijete nejlépe na neutrálním území a bez veškerých starostí o plačící vnoučata, nespokojené odrostlé děti a o finance. Dopřejte si alespoň týden, během kterého načerpáte nové síly a zážitky.

Když jste v plné síle…
Zkuste týdenní pobyt u moře pro seniory. Pořádají se mimo sezónu v lázeňských hotelích. Zkusit můžete i bližší vyhlášené maďarské lázně nebo víkend ve smyslné Vídni nebo ve veselém Mnichově. Od konce září do začátku října se zde opět koná Oktoberfest!

Přečtěte si také: Vídeň: město kaváren a širokých bulvárů

Když o dlouhé cestování nestojíte…
Pronajměte si chatu v českých či moravských horách. Po sezóně najdete ubytování za hubičku, přes den můžete houbařit, oprášit staré deskové hry nebo rozpálit vnitřní krb do běla.

Kam dál?
Komunikujte se svou rodinou
Tipy pro snadné cestování
Vraťte se do mládí – v tanečních!
Kam s vnoučaty za gastronomií?
Kolik klíšťat si nosíme po kapsách?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.