velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na říjen

Autor: Janka Ryšánek Schmiedtová | komentářů: 0

Léto dávno pominulo, Vánoce daleko, teplota klesá a sychravé noci se čím dál tím víc protahují. Tato skutečnost ale nic nemění na tom, že podzim je plný kulturních událostí, které vám v tento nevlídný čas zvednou náladu.

Kniha: Na cestě po České republice
Máte rádi cestování v klidu obývacího pokoje? Beletristické zpracování úspěšného pořadu České televize Na cestě po České republice je publikace přesně pro vás! Kniha čtenáře provede s nadhledem, humorem i přehledem po čtrnácti krajích naší země. Na přetřes přijde Kokořínsko, Český ráj, Haná, Krušnohoří, Lednicko-valtický areál nebo třeba Šumava – a to není všechno. Autor Jan Cézar se mimo turisticky vyhledávané lokality zajímal také o kouty Čech, Moravy i Slezska, o kterých se téměř neví. Přibližuje je množstvím fotek a můžete se inspirovat zajímavými tipy místních obyvatel.

Knihu vydává brněnská JOTA, za 268 Kč si ji můžete zakoupit na oficiálních webových stránkách nakladatelství.

Zlínská divadelní premiéra: Věc Makropulos
Čapkova hra Věc Makropulos patří k nejhranějším českým dramatům u nás i ve světě. Její slávu ještě umocnila stejnojmenná opera Leoše Janáčka. Takřka staletý právní spor mezi rodinou Gregorů a Prusů o velký majetek – statek Loukov, se blíží k rozřešení. V poslední den soudního přelíčení se zničehonic do případu vmísí tajemná žena, uhrančivá zpěvačka Emilia Marty. A právě ona svými informacemi, kde lze nalézt doposud neznámé důkazy o dědictví, zcela změní rozhodování soudu. Přes vážnost hlavního tématu Čapkova hra neztrácí na humoru ani napětí a označení konverzační komedie si plně zaslouží. V hlavní roli se diváci mohou těšit na půvabnou Evu Daňkovou, režie se ujal umělecký šéf Městského divadla Zlín Petr Veselý.

Více se o inscenaci dozvíte na webu divadla, vstupenky od 160 Kč do 210 Kč koupíte on-line tamtéž.

Filmová novinka: Občanský průkaz
21. října bude mít premiéru nový český film: hořko-sladká komedie Občanský průkaz režiséra Ondřeje Trojana. Po úspěšném filmu Želary se nechal inspirovat novelou Petra Šabacha o osudech čtveřice dospívajících mladíků, jejich přátel, prvních lásek a věčně nespokojených rodičů. Vše začíná v okamžiku, kdy v patnácti dostanou vytouženou občanku. Ve filmu pak s nimi můžete prožít následující tři dlouhé roky vedoucí k plnoletosti a nelehkou dobu sedmdesátých let, kdy dlouhé vlasy znamenaly rebelii proti státní moci a kalhoty do zvonu nepřijetí na vysokou školu.

V hlavním rolích uvidíte: Annu Geislerovou, Martina Myšičku, Marka Taclíka, Kristýnu Lišku-Bokovou, Magdalenu Sidonovou, Janu Šulcovou, Jaromíra Dulavu, Jiřího Macháčka a mnohé další.

Více se o filmové novince dozvíte zde. Kdo by si rád přečetl knihu, která posloužila jako předloha k filmu, může si ji zakoupit za 170 Kč zde, k dostání je i její poslechová podoba, pro více informací navštivte webové stránky vydavatelství Tympanum.

Klasika na poslech: Jana Eyrová
Autorku Charlotte Brontëovou snad ani není třeba představovat. Příběh jejího nejslavnějšího románu o osiřelé Jane Eyrové začíná v Anglii ve třicátých letech 19. století, kdy se tato mladičká dívka dostává z rodiny své zlé tety do internátní školy v Lowoodu. Kudy povede její cesta za štěstím, to už se dozvíte z poslechové knihy, která právě vychází. Pro všechny příznivce mluveného slova ji načetla Marta Vančurová.



Ukázku z audio románu si můžete poslechnout na oficiální webových stránkách vydavatelství, právě tam lze také CD za zvýhodněnou cenu 299 Kč zakoupit.

Národní galerie v Praze: výstava Monet - Warhol
Od 13. října 2010 do 7. ledna 2011 máte jedinečnou možnost projít si v pražském Veletržním paláci jednu z nejvýznamnějších uměleckých sbírek moderního a současného umění – slavnou kolekci Rity a Herberta Batlinerových, která je jindy k vidění ve vídeňském muzeu Albertina. Tento velkolepý projekt představí na osmdesát děl osobností moderního malířství. Soubor zahrnuje zcela mimořádné práce jako Monetovy Lekníny, obrazy Henri Matisse, Pierra Bonnarda, dále díla německých expresionistů, představitelů ruské avantgardy i surrealismu. Poválečnou tvorbu představují díla slavných umělců, například Roye Lichtensteina, Andyho Warhola, Yvese Kleina nebo Francise Bacona.



Vstup na výstavu činí 200 Kč. Více se o ní můžete dozvědět na stránkách Národní galerie v Praze.

Film na doma aneb Půjčte si na DVD: Miss Potter
Byla literárním fenoménem začátku 20. století – avšak zatímco její knihy těší dodnes děti po celém světě, Beatrix Potterová si svůj vlastní životní příběh dlouho nechávala jen pro sebe. Byla nadaná malířka, ale své dodnes užívané botanické kresby byla donucena prodat pod mužským pseudonymem a jejím knihám pro nejmenší z počátku nikdo nevěřil, nejméně pak vlastní matka. Nechte se okouzlit filmem o ženě, která chtěla přemýšlet a tvořit – i když se to na dámu v jejím postavení vůbec neslušelo. V hlavní roli romantického snímku pro celou rodinu se představí Renée Zellweger.


Více se o filmu dozvíte na webu CSFD.

Kam dál?
Projekt SENIOŘI VÍTÁNI
Taneční kavárna pro zralé a zkušené
Kniha Závislá na lásce stojí za přečtení
Audioknihy vám umožní znovu číst
Extrémní osudy Národní knihovny
Starkoč - kostel Nanebevzetí Panny Marie

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh, nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři přímo pod článkem nebo v diskuzním fóru.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.