velikost písma: A +/ A/ A -

Masážní kartáče a žínky očistí tělo i duši

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 0

Byli jste někdy v tureckých lázních? Pracovní náplní místního omývače a maséra je vydrhnout nejen vaše tělo, ale také duši. Kdo tuto rozkoš jednou zažil, nikdy na ni nezapomene. Díky masážním žínkám a kartáčům si můžete tenhle zázrak dopřát i doma.

K masírování těla si můžete vybrat žínky a kartáče z nejrůznějších materiálů, záleží na tom, který vám vyhovuje. Obecně lze říct, že Jižané dávají z přírodních materiálů přednost sisalu, populární je i lufa. Severněji, například v Německu, je v kurzu konopí a len. Lze je dobře udržovat, prát v pračce i při vyšších teplotách, pak dobře vymáchat v teplé vodě a nakonec usušit venku nebo u topení.

Masáž nasucho
Pokud si chcete dát pořádně do těla, vydrhněte se po vzoru Japonců a Asiatů nasucho žínkou či kartáčem před sprchováním. Dynamický proces posílí vaše „čchi“ – životní sílu a energii. Pokožka se prokrví, zbaví se odumřelých buněk, oživí se lymfa a tělo se snáze zbaví toxických nečistot. Počáteční nepříjemné škrábání a štípání stojí za to vydržet, povzbuzující účinek na sebe nenechá dlouho čekat. Pokožku masírujeme krouživými pohyby směrem k srdci. Na kartáč příliš netlačíme – pokožka by měla být narůžovělá, nesmí být odřená a rudá. Zaměříme se na problémová místa – vnější stranu stehen, boky a zadeček, nekartáčujeme citlivé oblasti – vnitřní strany nohou a paží. Celý postup bychom měli provádět alespoň 2× denně 5 – 10min, lepší než nic jsou i 2 minuty. Také při bolestech svalů nebo kloubů můžeme postižené místo promasírovat, aby se prokrvilo, a tím se zvýšil účinek léčebných prostředků.

Přečtěte si také: Křeslo místo maséra?

Probuďte svůj obličej
Obličej nemasírujeme nasucho, ale navlhčený, případně použijeme přípravek na čištění pleti. Jemnými krouživými pohyby postupujeme zezdola nahoru, zbavujeme pokožku nečistot a prokrvujeme ji. Důležité je to hlavně ráno, abychom odstranili všechny škodliviny vyloučené v noci. Můžeme k tomu použít i speciální malý kartáček na obličej z koňských žíní, opět na navlhčenou pleť nikoli nasucho.

Tip Žijemenaplno.cz: Jak masírovat obličej? Začneme dole na krku, masírujeme zprava doleva a zpátky, pak seshora dolů, až do podpaží. Pokračujeme po stranách, od spánku přes ucho až do podpaží. Dále se přesuneme doprostřed čela a odtud postupujeme kartáčkem k nosu, podél něj po pravé straně dolů až ke tváři, kterou pořádně promasírujeme. Obdobně pokračujeme na levé straně. Končíme bradou, neopomeneme ani podbradek. Celou „sestavu“ zopakujeme tři až pětkrát.

Přečtěte si také: Zázračné ruce nemívá jen masér

Kartáče na celulitidu
Kartáče jsou také šikovnými pomocníky v boji proti celulitidě. Stimulují krevní oběh a pokožka pak vypadá zdravěji. Pro dosažení kýžených výsledků se doporučuje používat masážní kartáč ve spojení s formujícím přípravkem – gelem, olejem nebo krémem, který nanášíme na postižené partie bezprostředně po masáži. Čistá kůže lépe a rychleji absorbuje účinné látky. Masírujeme krouživými pohyby pokožku stehen, boků a hýždí. Počítejte s tím, že domácí péče o pokožku je náročná – strávíte jí denně zhruba hodinu. Vytáhnete-li do boje proti celulitidě, nezapomínejte, že vzhled kůže jste částečně podědili a že to nepůjde bez zdravé stravy a pravidelného pohybu.

Přečtěte si také: Aromaterapie - léčba vůní

Proč kartáčovat?
•  Prokrvíte pokožku
•  Kůže bude vypadat mladistvě a zdravě
•  Odstraníte odumřelé buňky
•  Povzbudíte lymfatický systém
•  Zmírníte nadměrné ukládání tuku

Tip Žijemenaplno.cz: Chodíte-li pravidelně do sauny a chcete-li účinky kartáčování zvýšit, vezměte si pomůcky s sebou.

Kam dál?
Seniorské slevy v bazénech, na koupalištích a plovárnách
Masáž a její účinek při bolesti zad
Zacvičte si očima
Život si prodloužíte v mrazáku
Dámská jízda za krásou
Podnebí jako lék?

Jsou kartáče běžnou součástí vaší každodenní relaxace? Jaký způsob použití preferujete? Napište nám svůj názor a podělte se s ostatními čtenáři o zkušenosti ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Masáže