velikost písma: A +/ A/ A -

Chcete vyšší důchod? Tak do něj nechoďte!

Autor: www. penize.cz | komentářů: 0

Důchodcům v přivýdělku ke státní penzi nic nebrání. Od letošního roku mohou pracovat i na smlouvu na dobu neurčitou. Vydělat si mohou neomezenou částku. Navíc si tím zvýší svůj budoucí důchod.

Chcete vyšší důchod? Tak do něj neodcházejte. Zní to možná jako protimluv, ale je to tak. Za každých devadesát dnů, kdy si vyděláváte, místo abyste pobírali starobní důchod, vám budoucí výše důchodu roste. Přesně o 1,5 procenta z výpočtového základu, který se odvozuje z předchozích výdělků.

Když si takto prodloužíte kariéru o rok a měli byste při dosažení důchodového věku nárok na důchod 10 tisíc korun, polepšíte si každý měsíc o 783 korun. Na druhou stranu, kdybyste vedle práce pobírali důchod od začátku, dostali byste během tohoto roku od státu na důchodu 120 tisíc korun. Pokud byste si tuto částku uložili a po odchodu z práce si z ní vypláceli každý měsíc 783 korun, vystačila by vám bez započtení jejího případného zhodnocení necelých třináct let. Viděno touto optikou není odklad důchodu pro budoucího důchodce zase až tak velká výhra.

Přečtěte si také: Pracujte i v důchodu

Pokud přesto chcete jít do důchodu dobrovolně později, stačí, když budete v práci pokračovat. Správě sociálního zabezpečení nic hlásit nemusíte. Obrátíte se na ni se žádostí o důchod, až začnete cítit, že práce bylo dost a je čas do důchodu odejít. „Při výpočtu výše důchodu se automaticky zohlední vaše práce, tedy doba důchodového pojištění navíc,“ vysvětluje Karel Vařeka, mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Vstup do diskuze zde.

Možnost vydělávat si při pobírání důchodu nic neomezuje. Stát neomezuje částku, kterou by si důchodce mohl přivydělat, aniž by ztratil nárok na důchod. Vydělávající důchodci si musí dát pozor jen na to, že od určité částky musí z výdělku zaplatit daň z příjmu. „Za rok 2009 je tato hranice stanovena na 288 tisíc korun, což odpovídá měsíční částce 24 tisíc,“ říká Vařeka.

Přečtěte si také: Jak letos žádat o důchod, abyste něco dostali

Na co má nárok pracující důchodce s plným důchodem
Pan B. je poživatelem stejného důchodu ve stejné výši jako pan A, tedy 10 000 Kč. Od 1. 5. 2010 začne vykonávat výdělečnou činnost, avšak nepožádá o snížení důchodu na polovinu, ale ponechá si důchod v plné výši. Výdělečnou činnost vykonává nepřetržitě do 31. 12. 2012. Po dvou letech výkonu této činnosti, tj. po 30. 4. 2012, může požádat o úpravu starobního důchodu. Na základě této žádosti mu bude výše starobního důchodu od 1. 5. 2012 upravena takto: procentní výměra plného důchodu se zvýší o 0,8 % výpočtového základu (dva roky jsou dvě úplná období 360 dnů, přičemž za každé z nich náleží 0,4 %), tj. o 105 Kč (13 050 Kč x 0,008), tedy na 10 105 Kč. (Zdroj: ČSSZ)

Zdroj: www.penize.cz – Vše o financích na jednom místě.

Kam dál?
Proč je nutné vést rodinný rozpočet
Při ztrátě práce jděte nejdřív do banky vyřešit dluhy
Od roku 2012 porostou penze pomaleji
Jak se zabezpečit na stáří
Kdy můžete vyřešit ztrátu práce odchodem do předčasného důchodu

Je podle vás férové to, že člověk musí pracovat řadu let přes důchod, aby si finančně polepšil? Chystáte se do důchodu v roce, ve kterém vám na důchod vznikne nárok, nebo chcete pracovat, dokud to půjde? Spatřujete v práci při důchodu další výhody kromě zvýšení financí? Napište nám svůj názor do fóra nebo přímo pod článek a diskutujte na toto téma s ostatními čtenáři.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.