velikost písma: A +/ A/ A -

Co dělat, když zuby bolí?

Autor: Komerční prezentace | komentářů: 0

(KOMERČNÍ PREZENTACE) Bolest zubů a dásní patří k nepříjemným zdravotním komplikacím. Kolik slz jenom stojí miminka, kterým se dásněmi prořezávají první zuby. A co takový zubní kaz nebo parodontóza, které trápí dospělé…

Bolest zubů nebo dásní patří díky častému výskytu u pacientů mezi civilizační choroby stejně jako třeba nadváha. I v tomto případě je na vině nevhodný jídelníček (příliš sladkých a moučných jídel) a nedostatečná zubní hygiena.

Nejčastějším problémem, se kterým se zubní lékaři u svých pacientů setkávají, je zubní kaz. V pokročilém stadiu o sobě dává vědět až pronikavou bolestí, která se šíří do okolních míst – hlavy, očí nebo uší. Pacienty často budí i ze spaní a znemožňuje jim řádné požívání potravy. Co v takových chvílích dělat? Určitě neváhejte a objednejte se k zubnímu lékaři. Na akutní bolest pak v danou chvílí nejlépe platí analgetika – léčiva proti bolesti. Nevýhodou některých z nich je však pomalý nástup účinku – např. až po jedné hodině od aplikace. Koho už ale v někdy v životě zuby bolely pořádně, dobře, ví, že jde v těchto případech o minuty.

Společnost Zentiva proto na trh uvedla přípravek Ibalgin® Rapid – analgetikum ve formě růžových tablet, které úlevu od bolesti přinášejí již po 15 minutách od aplikace. To je možné díky účinné látce ibuprofenum, která je v tabletách přítomna ve formě rozpustné soli – tzv. ibuprofenu lysinátu. Účinná látka se tak ještě rychleji rozpouští v žaludku a dostává do krevního řečiště, což má za následek právě rychlý ústup bolesti. I přes svou rychlou účinnost je Ibalgin® Rapid šetrný k organismu, není návykový, a proto je zcela bezpečný. Do 24 hodin od posledního podání je vždy biotransformován a vyloučen do moči. Ibalgin® Rapid je k dostání bez lékařského předpisu a je vhodný též k mírnění bolesti po chirurgických zásazích v ústech (např. vytrhnutí zubu).

Než se dostanete k zubnímu lékaři, můžete k tlumení bolesti vyzkoušet také metodu našich babiček - výplachy úst. Pro tyto účely si připravovaly vlažné odvary z bylin – např. ze šalvěje, heřmánku nebo z chmele a kozlíku lékařského. Výplachy úst těmito odvary prováděly 3x denně.

Příjemnou úlevu od bolesti také přináší teplé nebo studené obklady, které umisťujeme na čelist. Pokud nás trápí tupá bolest zubu nebo dásní, přikládáme obklady teplé, při pulzující bolesti naopak studené (např. sáček s ledovými kostkami zabalený do utěrky).

Zúčastněte se naší soutěže Co děláte pro život bez bolesti?

Tento článek je komerční prezentací.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.