velikost písma: A +/ A/ A -

Tajemství tuku odhaleno. Proč se ukládá tam, kde nechceme?

Autor: Jarmila Mandžuková | komentářů: 0

Tuky a cholesterol jsou dva nejvíce diskutované pojmy mezi lidmi, kteří pečují o své zdraví. Na jedné straně tuky představují jednu z hlavních živin, na druhé straně lékaři upozorňují na jejich nadměrnou spotřebu přispívající k rozvoji obezity či srdečních onemocnění.



Podle původu dělíme tuky na rostlinné a živočišné, které se liší obsahem různých mastných kyselin. Tuky s obsahem nenasycených mastných kyselin řadíme do skupiny „dobrých“ tuků a najdeme je v rostlinných olejích, ořeších, olejnatých semenech a také v rybím mase, které je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin. „Dobré“ tuky prospívají našemu srdci a mozku, pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a jsou důležité pro vstřebání důležitých vitaminů rozpustných v tucích, stejně jako pro tvorbu některých hormonů. Náš organismus si je nedovede sám vytvořit a musí je proto přijímat potravou, stejně jako vitaminy. „Špatné“ tuky, ve kterých převažují nasycené mastné kyseliny, jsou zejména v potravinách živočišného původu a nejvíce se jich skrývá v tučném mase a mléčných výrobcích. Tyto tuky obsahují cholesterol.

Ostře sledované tuky
Tuky nejsou naši nepřátelé. Jsou problémem jen tehdy, je-li jich příliš moc. Doporučený podíl tuků v energetickém příjmu by měl být do 30 %. Z toho živočišné tuky by měly být zastoupeny jen jednou třetinou. Je nezbytné nejen snížit spotřebu tuků, ale změnit i poměr jednotlivých tuků ve prospěch tuků rostlinných. Doporučuje se nevylučovat zcela žádný druh tuku, ale také konzumaci žádného z tuků nepřehánět. V naší celkově vysoké spotřebě tuků se ze dvou třetin podílí tuk skrytý v potravinách a potravinářských výrobcích – uzeninách, hotových jídlech, pečivu a sladkostech.

Čtěte také: Stárněte bez problémů díky stravě

Je „dobré“ vědět
Aby „dobré“ tuky zůstaly opravdu dobré, měli bychom vědět, jak s nimi zacházet. Při jejich nákupu se vyplatí pozorně číst etikety, protože je důležité sledovat trvanlivost, složení a hlavně je důležité vědět, pro jaký účel se tuk hodí, zda je určen pro studenou kuchyni, pro vaření, pečení, smažení či fritování. Nejhodnotnější jsou tzv. „panenské oleje“, které jsou vyrobeny lisováním za studena, jejich předností je, že obsahují mnohé výživné látky. Používáme je jen ve studené kuchyni, neboť cenné látky se zahříváním ničí. Nejméně aromatický je slunečnicový a sezamový olej, olivový olej má typickou výraznější příchuť. V prodejnách zdravé výživy lze koupit i další druhy kvalitních olejů. Ostatní (rafinované) oleje mají neutrální chuť a jejich využití v kuchyni je všestranné. Používáme je k vaření, dušení, k přípravě pokrmů z masa, zeleniny, luštěnin, do některých těst atd. Oleje upřednostňujeme před pokrmovými (ztuženými) tuky. Máslo používáme k přímé spotřebě (slabá vrstva namazaná na chléb či pečivo), používání margarínů je natolik rozšířené, že může svádět k domněnce, že jsou zdravější než máslo. Ale jako ostatní tuky je konzumujeme v co nejmenším množství a upřednostňujeme ty, které neobsahují konzervační přísady. Spíše výjimečně podáváme další živočišný tuk – sádlo.

Čtěte také: Cholesterol – dobrý sluha, zlý pán

Tuky versus štíhlá linie
Tuky mají více než dvojnásobný obsah energie než ostatní živiny. Jinými slovy řečeno, každý gram tuku má dvakrát více kalorií a je tudíž nejvydatnějším zdrojem energie. A aby toho nebylo málo, tukové kalorie z potravy se snáze mění na podkožní tuk a náš organismus je hůře spaluje. Tuky nás také nutí jíst více, napomáhají tomu, že do sebe velmi snadno dostaneme stovky kalorií navíc. Sami vyzkoušejte a zjistíte, že suchý chléb jíte jen do chvíle, než se cítíte nasyceni, ale když je namazaný máslem, sníte ho dvakrát až třikrát tolik. Obdobně je to s vařenými brambory, snadněji a více jich sníte s kusem másla než "suché". Je nezbytné si uvědomit, že energetická hodnota 1 lžíce másla (15 g) se rovná plátku kuřecího masa (100 g), 2 kelímkům bílého jogurtu light, 500 g rajčat nebo 250 g jahod.

Autorka článku Jarmila Mandžuková je specialistka na výživu, na toto téma napsala řadu knih.

Kam dál?
Pokrokové materiály ve vaší kuchyni
I při vaření myslete na své tělo
Vyrobte si originální koše a bedýnky na ovoce a zeleninu
Pečovatelka nakoupí, zatopí a vymění prasklou žárovku

Jakou roli hraje tuk ve vašem stravování? Dáváte přednost rostliným tukům, před těmi živočišnými? Hlídáte si svůj denní příjem tuků? Kupujete raději nízkotučné nebo plnotučné výrobky? Napište nám svůj názor do diskuze nebo pod článek.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.