velikost písma: A +/ A/ A -

Výpověď bez udání důvodu neprojde

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Současná vláda nechystá zavést v Zákoníku práce možnost propustit zaměstnance bez udání důvodů. Premiér Petr Nečas to uvedl v odpovědi na interpelaci poslankyně Ivany Weberové (oba ODS).

V současné době se podle premiéra Petra Nečase zpracovává několik vládních předloh, jejichž cílem je novelizovat zákoník práce. Žádná z nich však podle něho nesměřuje k tomu, že by zaměstnanec dostal výpověď, aniž by mu zaměstnavatel sdělil důvod. Lidé v předdůchodovém věku, kterých by se taková možnost mohla hodně dotknout, se tedy nemusí obávat.

„Z tohoto problému se stal jeden velký gigantický politický mýtus nebo spíše předmět obrovské politické a propagandistické demagogie. Přestože v odborných kruzích je tato věc diskutována a je diskutována účelnost, neúčelnost, vhodnost, nevhodnost tohoto kroku, na politické úrovni nikdy ani na okamžik nebyla diskutována možnost zavedení zmiňovaného institutu,“ uvedl Nečas.

Podle něj o tom vláda neuvažuje ani proto, že by to z hlediska pružnosti práce mnoho pozitivních efektů nepřineslo. „Každý takový případ by mimo vší pochybnost vedl k soudnímu řízení. Flexibilita by ve skutečnosti byla tímto výrazným způsobem oslabena. Není tedy žádný důvod zahrnovat to do úvah o koncepčních změnách Zákoníku práce a nikdy to nebylo navrhováno,“ dodal Nečas.

Uvedl též, že v roce 2009 byla připravena novela Zákoníku práce, která zahrnovala návrh nového druhu výpovědního důvodu, jehož věcný základ spočíval v osobě zaměstnance. „Mělo se však jednak o jiné případy než o ty, o kterých se mluví v souvislosti s výpovědí bez udání důvodu,“ dodal premiér. Ani taková změna ale nakonec nebyla schválena a realizována.

Kam dál?
Potřebujete poradit ohledně zaměstnání? Obraťte se na ministerstvo!
Co dělat, když zaměstnavatel neplatí?
Chcete vyšší důchod? Tak do něj nechoďte!
Pracujte i v důchodu
Kolik stojí sociální stát?

Obávali jste se toho, že y mohla být výpověď bez udání důvodu schválena a realizována? Souhlasíte s tím, že by postihla nejvíce lidi v předdůchodovém věku? Diskutujte s námi na toto téma ve fóru nebo přímo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.