velikost písma: A +/ A/ A -

S léky bez receptu zacházejte opatrně

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 0

Antipiretika, kapky do nosu a proti kašli, léky na alergii nebo na zažívací problémy – to vše a mnohé jiné skrývá téměř každá domácí lékárnička. Volně prodejné prostředky však nemusí být neškodné a neměli bychom si je „ordinovat“ sami.

Běžné choroby od rýmy až po průjem léčíme zpravidla svépomocí. Neměli bychom spoléhat na medikament, který zaručeně zabral kamarádce. Každý organismus reaguje jinak, raději dbáme doporučení lékaře nebo lékárníka.

Sám sobě lékařem
Řada volně prodejných léků má také vedlejší účinky, které se mohou vzájemně ovlivňovat a stupňovat. Například živočišné uhlí snižuje účinek protizánětlivých léků a antibiotik. Některé látky obsažené v „obyčejných“ kapkách do nosu mohou zvyšovat krevní či nitrooční tlak. Problémy mohou nastat, předávkujeme-li se vitaminy, zejména je-li jejich nadměrné užívání dlouhodobé. Zvýšená hladina vitaminu C může ovlivnit výsledky některých laboratorních testů.

Neškodné nejsou ani bylinky. Například třezalka, jejíž odvar se pije na uklidnění, snižuje účinky antikoncepčních pilulek, léků proti epilepsii a proti AIDS. Léky raději nezapíjejte ovocným džusem. Podporuje vstřebávání léku ve střevech, a tím násobí jeho účinnost. Týká se to některých léků na srdce, proti alergiím, na snížení hladiny cholesterolu.

Přečtěte si také: Malý průvodce tradiční přípravou bylin

Na co stačíme
Často sami léčíme potíže jako je rýma, kašel, bolest hlavy nebo v krku, zácpa, průjem, alergie a drobná poranění. Ani tyto „banální“ příznaky bychom neměli podceňovat, protože mohou signalizovat závažnější onemocnění. Nezlepší-li se náš stav po třech dnech domácí léčby, neměli bychom návštěvu lékaře odkládat.

Přečtěte si také: Jak na nemoci: domácí první pomoc

Devatero samoléčby
1. Jednoduchost a rychlost. Neužíváme víc různých léků najednou, nelepší-li se náš stav, navštívíme lékaře.
2. Léčíme jen známé potíže. Jestliže se přihlásí zdravotní komplikace, zajdeme k lékaři.
3. Léky skladujeme mimo dosah dětí, nesmí být v teple, na slunci a ve vlhku. Nepoužité léky vrátíme do lékárny.
4. Žádný alkohol. Negativně ovlivňuje účinky některých léků nebo naopak některé léky brání odbourávání alkoholu v játrech.
5. Posloucháme odborníka, nesnažíme se o vlastní léčebný postup.
6. Nekombinujeme nic s předepsanými léky. Pokud užíváme lék předepsaný lékařem, měli bychom se s ním poradit, s jakými léky bez předpisu jej lze kombinovat.
7. Dodržujeme dávkování. Nesnažíme se dávky zvyšovat nebo intervaly mezi nimi zkracovat, řídíme se návodem a kontrolujeme trvanlivost léku.
8. Zjistíme kontraindikace. Zvlášť si dáváme pozor na léky, které není vhodné brát, řídíme-li auto.
9. Nespoléháme na tzv. osvědčené rady. To, čím léčila babička, nemusí už dnes platit.

Kam dál?
Chraňte sebe i druhé před nežádoucími účinky léků
Aromaterapie - léčba vůní
Rady babky kořenářky
Vliv fází Měsíce na člověka
Pokrok v léčbě bolesti
Melatonin - záchrana pro nespavce

Bojujete s lehkými chorobami jako je nachlazení či chřipka sami, nebo vyhledáváte lékaře vždy, když se necítíte ve své kůži? Jaké nemoci se snažíte vyléčit sami a kdy je podle vás ten správný čas navštívit lékaře? Pište nám svoje názory a komentáře do fóra nebo pod článek.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.