velikost písma: A +/ A/ A -

10 podzimních potravin, které vás postaví na nohy

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – PŘÍPRAVA NA PODZIM: Nadopují vás energií a vitamíny. Přinášíme vám přehled deseti potravin, které by ve vašem podzimním jídelníčku neměly chybět.



Mrkev
Svědčí zraku i pokožce. Abychom lépe využili blahodárné účinky karotenoidů (beta-karoten a spol.), tedy přírodních antioxydantů, vaříme mrkev jen krátce a hlavně vždy společně s nějakým tukem.

Zelené bylinky
Sáhneme po rozmarýnu, který má antiseptické účinky a prospívá i játrům. Snítka čerstvého rozmarýnu příjemně provoní pečené brambory a odvar z něj prospěje po jídle zažívání. Při nachlazení si můžeme uvařit čaj z tymiánu; na čerstvý už asi teď těžko narazíme, ale poslouží i sušený.

Čtěte také: Ředkvičky vyženou plíseň z těla

Dýně
Této typické sezónní zelenině se zatím dost vyhýbáme, protože si s ní mnohdy nevíme rady. Přitom její poměrně neutrální chuti lze využít k tomu, že ji můžeme připravovat nasladko i naslano. Dobře stravitelná je v polévkách i jako pyré, ale lze ji přidávat i do kuskusu, do rýže, zkrátka fantazii se meze nekladou. Díky vláknině dýně usnadňuje zažívání, ale také pomáhá odvádět z těla toxiny.

Květový pyl
Je vynikajícím zdrojem energie hlavně díky antioxydantům. Konzumujeme ho při snídani s kompotem nebo rozmixovaným ovocem, protože vláknina napomáhá tomu, že náš organismus pyl dobře přijímá. Doporučuje se třítýdenní kúra, jednu polévkovou lžíci pylu denně. Čerstvý pyl lze skladovat až rok v absolutním suchu nebo v mrazničce, případně ho namíchat do medu. Pozor na to, že snadno vlhne a plesniví.

Med
Od podzimu sladíme čaj medem. Nemusíme se bát kalorií, má jich méně než cukr. Svými přednostmi ho mnohonásobně předčí. Celkově posiluje organismus, zvyšuje imunitu, podporuje hojení zánětů, je vyhledávaným spojencem při nachlazení. Navíc prospívá zažívání, nervové soustavě, prostě je to všelék.

Červené hrozny
Jejich slupka je bohatá na polyfenoly, což jsou látky působící jako antioxydanty. Ze zeleniny je na ně nejbohatší brokolice, z ovoce černý rybíz, právě tmavé hrozny, ale třeba i šípky a švestky. Antioxydanty jako zdatné bojovníky proti volným radikálům, a tedy ochránce našich buněk, nelze rozhodně přehlížet. Doporučená denní dávka je zhruba 200 g červených hroznů. Pozor, musíme je dobře umýt, abychom je zbavili pesticidů.

Čtěte také: Vařte pomalu. A zdravě!

Hrušky
S blížící se zimou jíme obvykle víc masa, tělo tedy dostává pořádnou porci živočišných bílkovin. Je překyselené, a proto náchylnější k zánětlivým procesům. Naštěstí lze tuto nerovnováhu napravit tím, že jíme více ovoce, především některých druhů. Favoritem jsou hrušky, které jsou povahy zásadité. Pomáhají i jablka, banány, hrozny.

Zázvor
Čerstvý zázvor má především protivirové účinky. Zároveň pomáhá proti únavě, proti zánětlivým procesům, takže do podzimu a zimy je ideální. Pokud zrovna netoužíme po zázvorovém čaji, můžeme si zázvor strouhat na saláty. Když přidáme ještě česnek, je to pořádně zdravá bomba. Zkuste třeba s mrkví.

Červené zelí a kedlubny
Jsou bohaté na vitamin C, kterého je nám v zimě třeba ve zvýšené míře. Francouzský specialista na výživu doporučuje zajímavý podzimní kedlubnový salát: nastrouháme kedlubny a jablka se slupkou, přidáme ořechy, trochu nasekané řeřichy seté a zakápneme zálivkou.

Kysané zelí
Kysáním zelí se zvyšuje podíl vitaminu C a navíc přítomné enzymy chrání naši střevní mikroflóru. Konzumujeme ho syrové, jen okapané, neproplachujeme. Jako přílohu ho můžeme také ohřát v páře. Pro snazší strávení ochucujeme kmínem nebo zrnky koriandru.

Které jsou vaše oblíbené podzimní potraviny? Prozraďte nám své tipy na diskuzním fóru, nebo na facebooku.

Kam dál?
Vyrobte si originální koše a bedýnky na ovoce a zeleninu
Už jste vyzkoušeli BIO bedýnky?
Znáte rakytník – vitaminovou bombu podzimu?
Trpíte zácpou? Zkuste rebarboruCo jíst pro lepší zrak
Pánové, hurá na rajčata!
Dobrotami proti splínu
Jahody - sladká stráž
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne