velikost písma: A +/ A/ A -

S medem si medíme

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 0

Sníme-li denně tři až čtyři lžičky medu, udělá to dobře našemu zažívání, nervové soustavě i srdci. Také se lépe hojí záněty, zvýší se imunita a celkově se posílí organismus. Ale není med jako med.



Jeho kvalitu si můžeme ověřit snadným pokusem. Dáme do sklenice dvě lžíce medu a šest lžic čistého lihu. Směs prohřejeme a pořádně promícháme. Pravý med se zcela rozpustí. Mnozí z nás nedůvěřují staršímu medu, který houstne nebo úplně ztuhne. Nemusíme se toho bát, své přednosti neztrácí.

Medologie je věda
V rámci našeho úvodu do „medologie“ stojí za zmínku, že med dělíme podle původu na nektarový (květový) a medovicový, neboli lesní. Medovici získávají včely jako druhotnou látku, nejčastěji se vyskytuje na lesních stromech. Kromě toho zdraví prospívá i včelí mateří kašička (výměšek hltanových žláz mladých dělnic) a propolis, neboli včelí tmel, což je směs vosku a různých rostlinných pryskyřic. Řidčeji se k apiterapii, tedy přírodní léčbě včelími produkty, používá včelí vosk a květový (rouskový) pyl.

Mateří kašička
Staří včelaři konzumovali pravidelně mateří kašičku, protože věřili v její regenerační účinky, viděli v ní prostředek proti stárnutí. Také se někteří dožili požehnaného věku. Nejlepší je polykat ji s ničím nesmíchanou, nalačno, po ránu. Uchovávat se má v chladničce. Mateří kašička příznivě působí při únavě, nechutenství, klimakterických potížích a osteoporóze. Nedoporučuje se podávat dětem a těhotným ženám a také při nádorovém onemocnění, protože není ověřené, zda růst nádorů brzdí nebo podporuje.

Přečtěte si také: Vyrobte si domácí "med"

Propolis
Propolis je přírodní látka s výrazně antibiotickými účinky. Zároveň povzbuzuje činnost obranného systému organismu. Pozor, u někoho může vyvolat alergickou reakci. Jestli jsme na propolis alergičtí, zjistíme snadno tak, že ho kousíček rozpustíme v kolínské a naneseme na místo s citlivou pokožkou (například v podpaží). Když kůže zarudne, měli bychom si propolis odříct.

Pyl
Pyl pomáhá při potížích s prostatou, jako podpůrný prostředek při rekonvalescenci, při léčbě jater a střevních zánětech. Můžeme ho smíchat s trochou medu a s vodou a konzumovat třikrát denně před jídlem. Bývá však také častou příčinou alergií.

Přečtěte si také: Dobrotami proti splínu

Včelí vosk
Včelí vosk se používá k výrobě nejrůznějších mastí. Kousek plástve s medem se doporučuje žvýkat, když trpíme záněty v dutině ústní, aftami a především parodontózou. Vosk nepolykáme, ale vyplivujeme. Dobré je kombinovat tuto proceduru s výplachy odvaru z šalvěje.

Medová kosmetika
Kosmeticky nejúčinnějším včelím produktem je mateří kašička. Odborníci se shodují v názoru, že odstraňuje vrásky, omlazuje pokožku a celkově přispívá k její regeneraci. Pozitivní účinky má i med a propolis. Ale opět pozor na alergii. Některé kosmetické prostředky s medem si můžeme připravit doma sami. Třeba přísadu do koupele. V litru teplé vody rozmícháme 300 g mořské soli, 125 g medu a vlijeme do lázně. Zůstaneme v ní 15 až 20 minut.

Přečtěte si také: 10 podzimních potravin, které vás postaví na nohy

Apiterapeutické recepty
•  Při zažívacích potížích polykáme nalačno třikrát až čtyřikrát denně 20 g medu smíchaného s 30 g ovesných vloček.
•  Při zácpě pomůže medová kúra. Ráno sníme 5 g medu, v poledne 10 g a večer 15 g. Když to nezabere, dávky zdvojnásobíme.
•  Při potížích s usínáním vypijeme před spaním sklenici horkého mléka oslazeného medem s příměsí jedné až dvou lžiček kozlíkových kapek. Pozor, neužívat dlouhodobě.
•  Z kocoviny se snáze dostaneme, polkneme-li během půlhodiny dvakrát lžíci a půl medu a několik tablet B-komplex.
•  Při chřipce podáváme čtyřikrát denně lžičku medu a lžíci propolisové emulze.

Foto: Iva Mušálková

Připravili jsme pro vás velmi zajímavý rozhovor se včelařem Františkem Opatřilem, čtěte 11.11. 2010.

Kam dál?
Co jíst pro lepší zrak
Jahody - sladká stráž
Ovoce a zelenina – chutnají i léčí
Osvěžující vitaminové drinky
Udržte cukr pod kontrolou!
Jak na nemoci: domácí první pomoc
Malý průvodce tradiční přípravou bylin
Už jste vyzkoušeli mléko z automatu?
Jarní chroupání

Už jste vyzkoušeli medovou masáž nebo apiterapii - léčbu včelím žihadlem? Kde kupujete med a přemýšleli jste někdy o tom, jak dlouho by přežilo lidstvo, kdyby vyhynulo včelstvo? Napište nám svůj názor do diskuzního fóra.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.