velikost písma: A +/ A/ A -

Orchidej – nekorunovaná královna květin

Autor: Petra Klobasová | komentářů: 1

Orchideje jsou nádherné a dají se pořídit už od 150 korun. Jak to ale udělat, aby vydržely krásné co možná nejdéle?

Nejoblíbenějším typem orchideje je Phalaenopsis, zejména pro nízké nároky na její pěstování a řadu barevných variant. Možná jste dostali orchidej jako dárek, nebo jste si ji pořídili jako atraktivní solitér do svého interiéru. Při správné péči se z nádherných květů můžete těšit i čtyři měsíce.

Poté začnou kvítky postupně upadávat a z orchideje zbude jen holý stonek s listy. Rostlinu ošetříme seříznutím stonku. Specialisté na internetu radí: „Dříve než stačí celý stonek s květy odkvést, nad třetím nebo čtvrtým úžlabím se odstřihne. Na stejném stonku rostlina může i vykvést třikrát.“ Počítejte ale s tím, že květnatost už nebude tak bohatá. Pokud máte květinu už hodně rozkošatělou do šířky nebo vám stonek od vršku začal žloutnout, po odkvětu ho zařízněte celý. Ne ale až dole u substrátu. Pod místem řezu totiž zpravidla vyráží očko s novým stonkem. Třetí, už veselejší stádium života orchideje je rašení nových pupenů na čerstvě vyrostlém stonku. Postupně se všechny květy rozvíjejí a celý koloběh začíná nanovo.

Čtěte také: Zahrady pro lenošení

Péče
Byť je orchidej vhodná pro pěstitele-amatéry, mohou nevhodné podmínky při pěstování zapříčinit její úhyn. Květině škodí nejvíce přemíra zavlažování. V žádném případě ji nenechávejte stát ve vodě. Zalévání musí být pravidelné, ale rostlina nemůže být dlouho v mokru. Ideální je jednou za deset dní orchidej silně zalít (nebo postavit celý umělohmotný květináč do nádoby s vodou) a zhruba za hodinu přebytečnou vodu slít a nechat dalších deset dní bez zalévání. „Abych nezapomněl, nastavil jsem si na mobilu upomínku na každého desátého, dvacátého a třicátého,“ popsal svůj postup David z Vysočiny.
Nejlépe se orchidejím daří na okenním parapetu. Vyhovuje jim běžná pokojová teplota. Při výběru vhodného místa ve vašem domě či bytě ale mějte na paměti, že nesnášejí přímé slunce. To může květinu popálit a toto popálení se projeví nevzhlednými hnědými skvrnami na listech. Nejlepší je umístit květinu v okně směřujícím na východ nebo na západ.

Škůdci
Tak jako všechny rostliny i orchideje ohrožují škůdci. Mezi ty nejčastější patří štítenky, svilušky nebo mšice. Když zjistíte, že je rostlina napadená, snažte se v první fázi zneškodnit cizopasníky mýdlovou vodou. Pokud omývání listů nezabere, zkuste postřik insekticidy. Pokud rostlina i přes všechnu snahu strádá dál, odstraňte listy úplně.

Pět nejčastějších problémů při pěstování orchidejí
1. Přímé slunce popálí listy či stonek a způsobí na nich hnědé skvrny.
2. Nedostatek světla má na svědomí absenci kvetení.
3. Přehnané zavlažování nebo nedostatečně vysychavý substrát květině svěsí listy nebo začne uhnívat.
4. Škůdci způsobují řadu poškození orchidejí. Jedním z nich jsou bělavé skvrny na listech.
5. Šok z přechodu teplot, když si přinesete květinu domů (zejména v zimních měsících), může zapříčinit opadání květů.

Tip ŽijemeNaplno.cz:
Část roku je květina ve fázi, kdy nekvete a trčí z ní jen opadaný stonek. V květinářství můžete pro toto období pořídit umělou imitaci květu orchideje a těšit se tak z její krásy po celý rok.

Chcete se dočíst o orchidejích maximum?
www.orchidej.estranky.cz
www.orchidej.net

Kam dál?
Rekonstrukce panelákové kuchyně
Banánové děti a my
Prosluněné lyžování v jarním Tyrolsku
V chytrém květináči rostlina neuschne
Jak se zbavit černého nájemníka?

Všechny články z této rubriky naleznete zde
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.