velikost písma: A +/ A/ A -

Rafinované dezerty ze zeleného čaje

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 0

Tiramisu, pudink, zmrzlina – zelený čaj nemusíme jen pít, ale můžeme ho taky mlsat. Do dezertů přidáváme jak čajové lístky, tak odvar ze zeleného čaje.

Pro uspěchané
Ohlásí se návštěva a my nemáme čas na přípravu složitého dezertu. Přesto chceme udělat dojem. Trn z paty nám vytrhne pomerančový salát s lístky zeleného čaje. Svaříme 25 cl vody se 100 g práškového cukru. Po třech minutách odstavíme a přidáme lžičku sypaného zeleného čaje a necháme čtvrt hodiny vyluhovat. Oloupeme čtyři pomeranče vcelku, nakrájíme je na plátky (pozor, žádné dělení na dílky, to by bylo sice snadnější, ale nenasákly by pak do sebe tekutinu). Poskládáme je do mísy, zalijeme připravenou tekutinou a dáme na dvě hodiny do ledničky. Lístky se nesnažíme vylovit, naopak, v kontrastu s pomerančem vypadají na talíři dobře.

Pro milovníky ovoce
Chtělo by to něco sladkého, ale lehčího. A taky trochu originálního. Proč ne třeba hruškový tajine se zeleným čajem. Potřebujeme 4 hrušky, 20 g zeleného čaje (nejlépe Sencha), 30 g medu, po 10 g sušených hroznů, sušených meruněk, celých mandlí, pistácií a piniových semínek. Dále pak 10 cl pomerančového džusu, kousek skořice, 1 badián, pár lístků čerstvé máty. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na čtvrtky. Necháme zkaramelizovat med, přidáme hrušky, koření, sušené plody a oříšky a zamícháme. Přidáme zelený čaj v čajovém sítku a džus. Povaříme pět minut pod pokličkou. Pozor na šťávu, aby se nevyvařila. Vyndáme čajové sítko, rozdělíme do misek a servírujeme s lístky máty.
A ještě na vysvětlenou: tajine je speciální keramická nádoba, která se používá v Maroku k přípravě dušených pokrmů. Ale může to znamenat i název pokrmu. Prostě po našem – z jednoho hrnce.

Pro náročné
Kdo si chce s dezertem trochu pohrát, může vyzkoušet gazelí rohy. Tento recept z francouzské čajové kuchařky je originální a z dostupných surovin. Zhruba 25 rohů upečeme z těsta (250 g mouky, 10 cl zeleného čaje Gunpowder, lžíce másla) s mandlovou náplní (500 g oloupaných mandlí, 250 g cukru, 2 lžíce zeleného čaje, 10 g másla). Uvaříme zelený čaj, scedíme a necháme odstát. Lístky nevyhazujeme, ale necháme je zpěnit na másle. Rozemeleme mandle s cukrem, přidáme k nim 2 lžíce čaje a čajové lístky na másle. Až se ingredience dobře spojí, uděláme z nich kuličky velikosti ořechu, které rozválíme do cigaretového tvaru. Předehřejeme troubu na 250 °C. Připravíme si těsto. Smícháme mouku, čaj a rozpuštěné máslo. Tužší těsto rozválíme, jeho jednu polovinu poklademe v pravidelných rozestupech mandlovou náplní. Překryjeme druhou polovinou těsta. Nožem vykrajujeme rohy – rohlíčky. Těsto spojíme po okrajích, rohlíček propícháme vidličkou, potřeme bílkem a pečeme v troubě asi 10 minut.

Přečtěte si také: Osvěžující vitaminové drinky

Pro znalce
Milovníci japonského čajového obřadu dobře znají zelený práškový čaj Matcha. A právě tenhle jasně zelený prášek přidaný do běžných dezertů, jako je puding, tiramisu či zmrzlina, je rázem posune mezi exotické pokrmy (více na www.o-cha.com/green-tea-recipes.htm, nebojte se angličtiny, Google to jakž takž přeloží).

Přečtěte si také: 10 podzimních potravin, které vás postaví na nohy

Pro dobíječe energie
Chce to něco malého, ale výživného. Energetickou bombu si připravíme velmi jednoduše. Potřebujeme jen čtvrt šálku nasekaných mandlí, čtyři lžíce medu, šálek silného a kvalitního zeleného čaje, který necháme vychladnout, a půl šálku jogurtu. Napřed rozmixujeme mandle s jednou lžící medu, na hladkou pastu. Smícháme ji s čajem, jogurtem a zbytkem medu, až se všechny složky propojí (pozor na hrudky medu). Nakonec přidáme šálek ledu a dobře rozmícháme. Mandle mají zajímavou chuť a jsou zdrojem bílkovin, jogurtové kultury zase prospívají trávicímu systému. Ale samozřejmě si můžeme zvolit i jiné ingredience – místo mandlí ovoce, místo jogurtu mandlové mléko.

Přečtěte si také: Znáte rakytník – vitaminovou bombu podzimu?

Pro každou příležitost
Se zeleným čajem nešlápneme vedle ani při přípravě slaných jídel. Můžeme ho přidávat místo vody do základu omáček nebo jím podlít maso. Pár čajových lístků jen tak, nespařených, dokáže proměnit fádní jídlo v originální krmi. A co víc, zelený čaj chrání naše buňky před škodlivými radikály, tedy je i naším spojencem proti stárnutí.

Kam dál?
Dobrotami proti splínu
Víte, co pijete?
Kávovina je zdravější než káva
Malý průvodce tradiční přípravou bylin
Vařte pomalu. A zdravě!
I při vaření myslete na své tělo
Upečte si domácí chleba

Jedli jste někdy netradiční dezerty ze zeleného čaje? Jak vám chutnaly? Znáte nějaký recept na tuto pochutinu? Napište nám svou zkušenost do fóra nebo na facebook.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Recepty