velikost písma: A +/ A/ A -

Město, které nabízí příliš mnoho - Zlín

Autor: Janka Ryšánek Schmiedtová | komentářů: 0

Zlín se vám možná nezalíbí na první pohled, zkuste mu dát ale druhou šanci – nebudete litovat. Přijdete-li na chuť atmosféře cihlově červených baťovských domků, nově postavenému Kongresovému centru, jemuž se tady přezdívá zářící diatom, ochutnáte valašskou kyselicu a vizovickou slivovici, zalitujete, že tady nebydlíte.

Jak to bylo v minulosti?
Zlín, za minulého režimu přejmenovaný na Gottwaldov, leží na východě Moravy mezi Hostýnskými a Vizovickými vrchy v údolí říčky Dřevnice. Až do roku 1894 to bylo malé městečko bez většího významu. Tomáš Baťa si ho však vytipoval jako vhodné místo pro své podnikání a Zlínu se tak otevřela cesta do velkého světa. Během několika let tu byl vybudován prosperující a rychle rostoucí obuvnický podnik, který zaměstnal tisíce nových pracovníků. V roce 1938 ve městě bydlelo desetkrát více lidí než dříve – neuvěřitelných 38 000. Baťa však nic nenechával náhodě, pozval si architekty světových jmen, aby mu pomohli bytovou situaci elegantně vyřešit. Vzniklo tak světoznámé město funkcionalistické architektury a pojem baťovský domek, kterým se označuje skromné avšak funkční bydlení pro každého.

Začínáme se Zlínem
Prohlídku města začněte pohledem z lodžií mrakodrapu o sedmnácti podlažích, takzvané Jednadvacítky. Nahoru jezdí moderní výtah a z téměř osmdesátimetrové výšky se vám otevře pohled na město i do širokého okolí. Tato budova byla kdysi vystavěna jako ředitelství firmy Baťa, dnes v ní – po citlivé rekonstrukci – sídlí Krajský úřad Zlínského kraje a v posledním patře si můžete ve stylové kavárničce objednat nepředraženou ranní kávu. Nezapomeňte si tu také prohlédnout místní raritu: kancelář Tomáše Bati umístěnou ve výtahu, odkud mohl pohodlně a během několika minut zkontrolovat všechna oddělení výroby.

Čtvrtdomky, půldomky i vily
K radnici a turistickému centru na náměstí Míru se od Jednadvacítky i autobusového a vlakového nádraží projdete tradičním farmářským trhem na třídě Tomáše Bati. Každý všední den tu jsou k dostání čerstvé potraviny vypěstované místními zemědělci a k dispozici je tady i dvacet čtyři hodin denně otevřený automat na čerstvé mléko.

S mapou okolí, publikacemi o turistických atrakcích v regionu a letáčkem upozorňujícím na významné stavby ve městě a okolí můžete vyrazit na prohlídku Zlína. Určitě nevynechejte reprezentativní vilu Tomáše Bati vystavenou podle návrhu architekta Jana Kotěry, zajímavým svým civilně nenápadným a přece stylově do posledního detailu promyšleným vzhledem je i objekt vily Jana Antonína Bati, kde dnes sídlí Český rozhlas.

Ve čtvrti Letná se můžete projít mezi pro Zlín tolik charakteristickými čtyřdomky neboli čtvrtdomky.  Ve své době to byly jedny z prvních sériově stavěných unifikovaných domků se čtyřmi bytovými jednotkami. V Lesní čtvrti a čtvrti Zálešná pak zase naleznete desítky dvojdomků dnes lidmi nazývaných spíše půldomky. Tyto části města nabízejí příjemnou a hlavně klidnou procházku mezi zahradami a městskými parky.

Zlín – město kulturní
Nepřehlédnutelná je budova Městského divadla postavená v šedesátých letech minulého století. Už nevlastní bratr Tomáše, Jan Antonín Baťa, uvažoval o zlínském profesionálním divadle, avšak jeho smělé plány překazila válka, a tak museli diváci počkat až do 14. srpna 1946, kdy bylo založeno Divadlo pracujících. Z finančních důvodů bylo tehdy součástí národního podniku Baťa, v provozu vedené jako dílna číslo 9472, a všichni umělci byli oficiálně řadoví zaměstnanci. Dnes patří místní divadlo k nejlepším v České republice. Na svém kontě má mnoho úspěšných inscenací i Cenu Alfréda Radoka za melodram Smrt Hippodamie a tři Ceny Thálie pro členy souboru: Lubora Tokoše, Helenu Čermákovou a Petru Hřebíčkovou, ta ji obdržela za roli Maryši ve stejnojmenném dramatu. Za návštěvu stojí i mladé divadlo Malá scéna Zlín, která se zaměřuje na modernější dramaturgii a pohádky pro děti.

Pro neúnavné zvědavce
Navštívit můžete také Obuvnické muzeum, Dům umění, krásnou ZOO a zámek Lešná s dech beroucí tropickou halou Yucatan. Zůstanete překvapením zírat na všechny ty neustále se hemžící živočichy a kvetoucí rostliny. Velké kino myslí i na seniory – občas promítá za 30 Kč. V místních filmových ateliérech vznikaly legendární filmy Karla Zemana. Zlín toho nabízí snad až příliš – v zimě je tu k dispozici umělý svah na lyžování, v létě si o návštěvu říká Hrad Malenovice, Státní zámek Vizovice a nebo krásný Baťův kanál, který lze sjet za několik dní ve speciálně upravené lodi. A to stále ještě není všechno, dál už ale pátrejte sami.

Město ve světě internetu
Oficiální webové stránky města naleznete zde.
Prohlédněte si diskutovanou stavbu Kongresového centra Zlín.
Web Městského divadla a nebo Malé scény Zlín.
ZOO Lešná najdete na této adrese.
A kde že dobře vaří tu zmiňovanou polévku – valašskou kyselicu? Můžete si vybrat – buď v Zelenáčově šopě, hospůdce, která je umístěna v nejstarší chalupě ve městě, anebo v modernějším podniku: restauraci Morava.

Kam dál?
Perla jižních Čech - Český Krumlov
Kodaň – město zrozené k cyklistice
Město vína a pikantní hořčice – Krems
Lisabon – město bez zbytečného stresu
Vídeň: město kaváren a širokých bulvárů

Máte tip na zajímavý výlet? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru nebo přímo pod článkem, případně nám napište e-mail [email protected].
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.