velikost písma: A +/ A/ A -

Jak dopadnou vládní plány na vnoučata?

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Jistě vám není lhostejná budoucnost vašich vnoučat. Podle experta na dětská práva M. Prokeše jsou v koaliční smlouvě a následně v programovém prohlášení vlády ODS, TOP 09 a VV některá sporná ustanovení.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce do budoucna podmínit výplatu sociálních dávek řádnou docházkou dětí do školy. Zároveň má v plánu sjednocení dávek - v současné době jsou totiž rozděleny přibližně na dvě desítky, později by měly existovat jen tři až čtyři typy. Důvodem by měly být úspory na administrativě. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) by měl být v budoucnu taktéž strháván případný dluh u neplatičů nájemného. „Také v jiných zemích existuje podmínění sociálních dávek školní docházkou. Koaliční smlouva i programové prohlášení vlády ale obsahují jiné záležitosti, které se v případě naplnění výrazně dotknou dětí,“ říká pro Žijemenaplno.cz předseda české sekce DCI - Sdružení zastánců dětských práv Miroslav Prokeš.

Vláda chce například posílit prevenci v oblasti boje proti kriminalitě, zejména extremismu, drogové kriminalitě, kriminalitě nezletilých a kriminalitě páchané na dětech se zaměřením na koordinaci odpovědných orgánů a včasné poskytování informací o rizikových stavech. „České ani mezinárodní právo nezná pojem extremismus. Tento ideologický pojem je třeba opustit a nahradit těmi kriminálními činy, k jejichž prevenci nás zavazují mezivládní pakty a organizace: rasismus, diskriminace, xenofobie a intolerance,” reaguje M. Prokeš.

Děti a zdravotnické poplatky
Koaliční smlouva hovoří i o regulačních poplatcích ve zdravotnictví. „Regulační poplatek za položku na recept bude zrušen a bude nahrazen regulačním poplatkem za recept a vyřazením tzv. levných léků z úhrad veřejného zdravotního pojištění. Koalice posílí kompetence a odpovědnost primární péče a zvýší regulaci za návštěvu ambulantního specialisty bez doporučení. Regulační poplatek za hospitalizaci přiblížíme reálným nákladům za tzv. hotelové služby v návaznosti na jejich kvalitu, nejméně ve výši 100 Kč za lůžko a den.” M. Prokeš si myslí, že nehledě na jazykový rozpor („bude zrušen / bude nahrazen“) „jsou všechna tato opatření v rozporu s nejlepším zájmem dítěte a mohou vést k zanedbání nejlepší možné péče”. Děti do osmnácti let by měly být podle jeho slov osvobozeny od jakýchkoli regulačních poplatků, neboť samy o zdravotní péči nerozhodují. „Měly by být zavedeny povinné zdravotní prohlídky školáku,” říká M. Prokeš.

Koaliční smlouva dále uvádí: „Vláda se zavazuje, že zlepší systém péče o ohrožené děti. Jedním z kroků bude větší motivace ke zvyšování počtu pěstounských rodin, například jejich profesionalizací.” A co na to M. Prokeš? „Jednou z osvědčených forem profesionální pěstounské péče s dlouhou mezinárodní tradicí jsou SOS vesničky, jejichž podpora ze strany státu je dramaticky nízká a ani koaliční smlouva tento problém neřeší,” říká.

Přečtěte si také: Naši „mladí“ se rozvádějí

Porodné v ohrožení
V koaliční smlouvě je také kupříkladu uvedeno, že v budoucnu bude prodloužena úhrada nemocenského zaměstnavatelem ze současných 3+7 dnů (karenční lhůta + počet dnů hrazených zaměstnavatelem) na nově 3+12, což by platilo po dobu 3 let a pak by došlo k navrácení do současného stavu. „Zrušíme sociální příplatek bez náhrady. Porodné bude vypláceno pouze na první dítě a pouze u rodin, které budou mít příjem menší než 2,4násobek životního minima. Rodičovský příspěvek pro 4letou rodičovskou dovolenou bude redukován tak, aby byl stejně výhodný jako u rodičovské dovolené dvouleté,“ uvádí dále koaliční smlouva.

„Tato opatření jsou zjevně v rozporu s nejlepšími zájmy dítěte. Hrozba propuštění zaměstnaného rodiče při častějším ošetřování nemocného dítěte může vést ke snížení úrovně ošetřování. Redukce rodičovského příspěvku povede ke snaze o návrat do zaměstnání za každou cenu, při vysoké nezaměstnanosti mohou pak být náklady státu na tyto nezaměstnané rodiče paradoxně vyšší než je rozdíl mezi dnešní a redukovanou výšší rodičovského příspěvku,” uvádí M. Prokeš.

Přečtěte si také: Ohledně zaměstnání vám poradí ministerstvo

Chybí mimoškolní vzdělávání
A ještě jedna pasáž ze smlouvy, týkající se dětí: „Vláda podpoří rozvoj alternativ rodinné péče ve fázi pre-primárního vzdělávání, konkrétně rozvoj firemních školek, alternativních předškolních zařízení typu mateřských a rodinných center, ale i institutu sousedského hlídání (do 6-ti let dítěte).” Podle M. Prokeše by bylo mnohem důležitější, aby stát systémově podporoval předškolní vzdělávání, tedy výstavbu a provoz jeslí a mateřských škol, jež byly neuváženě rušeny.

„Ačkoli se tato část smlouvy nazývá Politika mládeže a regionálního školství, smlouva se ani slovem nezmiňuje o podpoře práce s dětmi a mládeží včetně mimoškolní výchovy a vzdělávání, organizací dětí a mládeže či o spolurozhodování dětí a mládeže (například žáků a nezletilých studentů ve školách) o záležitostech, které se jich přímo či nepřímo týkají, jak to požadují články 12 a 13 Úmluvy o právech dítěte, alespoň na úrovni, kterou smlouva předpokládá v části Sport. Chybí také národní akční plán naplňování Úmluvy o právech dítěte, zřízení funkce dětského ombudsmana i nezávislého orgánu pro koordinaci a monitorování dětských práv a zákona o dětech a mládež, přičemž záměr schválení zákona o sportu smlouva uvádí,” dodává M. Prokeš.

Přečtěte si také: Babi, dědo, jakou si mám vybrat školu?

Poznámka Žijemenaplno.cz:
Poslanecká sněmovna v úterý 2. listopadu schválila čtyři úsporné zákony, se kterými vláda počítá v rozpočtu na příští rok. Součástí schválené legislativy je i výše zmiňovaný balíček úspor v sociální oblasti.

Oproti původním návrhu, který do sněmovny předložila vláda, se ale v konečné verzi neruší sociální příplatek. Vláda prosazovala jeho úplné zrušení, proti byla Národní rada osob se zdravotním postižením. Obě strany se na poslední chvíli dohodly na kompromisu. Sociální příplatek bude až do roku 2012 vyplácen rodinám, kde jeden rodič pečuje o dlouhodobě nemocné dítě, dlouhodobě zdravotně postižené dítě nebo těžce zdravotně postižené dítě. Dále bude náležet rodinám, kde alespoň jeden z rodičů pečující o dítě je sám nezaopatřeným dítětem, tedy mu je méně než 26 let.

Na dva ze čtyř úsporných zákonů si chce u Ústavního soudu stěžovat ČSSD, vedle sociálních škrtů napadne také omezení státní podpory stavebního spoření.

Stížnost hodlají sociální demokraté vznést i v případě, že vládní koalice prosadí ještě ve "starém" Senátu zkrácené jednání o úsporných zákonech. V Senátu pozměněném po nedávných volbách má levice těsnou většinu. Lze tedy předpokládat, že by úsporné zákony vrátila k novému projednání do dolní komory.

Programové prohlášení vlády ve formátu PDF naleznete zde.

Kam dál?
Kolik stojí sociální stát?
Jak stanovit cíle rodinného rozpočtu
Ideální „startovací“ byty pro vaše děti
Kdy má ptáče vyletět z hnízda?
Změny v důchodech, které byste měli znát

Souhlasíte s připravovanými vládními změnami v sociální oblasti? Na kterých skupinách obyvatel by podle vás stát rozhodně neměl šetřit a proč? Diskutujte s námi na toto téma ve fóru nebo přímo pod článkem. Napište nám svůj názor, zajímá nás co si o změnách myslíte. Děkujeme.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.