velikost písma: A +/ A/ A -

Paní před důchodem pomohl outplacement

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Není to červená knihovna, ale skutečný příběh. Žena, kterou byl zaměstnavatel nucen propustit a která měla krátce před penzí, neztratila hlavu, nezahořkla a s pomocí služby outplacement našla novou vyhovující práci.



Lidí, kterým služba outplacement pomohla, jsou tisíce, vzhledem k ochraně osobních údajů ale nelze sdělovat konkrétní data. Tak jen zevrubně jeden příběh se šťastným koncem.

Dáma, říkejme jí třeba Eva, které je dnes 61 let, musela opustit administrativní místo v době, kdy byla na hranici důchodového věku. Podařilo se jí projít celým procesem rekvalifikace, aby na trhu práce nebyla automaticky považována za nezaměstnatelnou, což bylo vzhledem k jejímu věku i ke zdravotním problémům pravděpodobné. Eva působila u konkrétního zaměstnavatele třiadvacet let. Výpověď jí byla oznámena dva roky před nárokem na řádný důchod. Zaměstnavatel si objednal službu outplacement, tedy pomoc při propouštění a s hledáním nové práce. V agentuře se snažili o to, aby měla novému zaměstnavateli ještě co nabídnout a mohla v práci pokračovat. Eva byla statečná, měla zájem uplatnit se a s agenturou vstřícně spolupracovala. Úspěch se brzy dostavil.

Přečtěte si také: Chcete vyšší důchod? Tak do něj nechoďte!

„To je důležité – nezahořknout. Člověk může svůj odchod vnímat negativně a často ho tak vnímá. Z pohledu, že nebyl nejhorší, že není spravedlivé, že byl propuštěn zrovna on, protože se snažil pro společnost udělat jen to nejlepší,“ říká pracovník agentury Marek Strieborný.

Úvodní článek k tématu týdne "Outplacement - pomoc při propouštění lidí z práce" naleznete zde.

Lidé, kteří nemají zájem se účastnit služby outplacement, většinou podle jeho slov nemají dostatečné sebevědomí. Nebo si naopak myslí, že jsou schopni vše zvládnout sami a nepotřebují žádného rádce, žádnou podporu. „Nebo je ten odchod natolik zklamal, že už nechtějí mít s původním zaměstnavatelem nic společného – ani se službou, kterou zprostředkovává. To jsou ale spíš výjimky potvrzující pravidlo. Takovou negativní reakci jsem zažil v jednom nebo dvou případech,“ dodává.

Druhý díl týdenního miniseriálu nazvaný "Podpora při hledání práce je pomocí, nikoli zárukou" si můžete přečíst zde.

Eva podle jeho slov takovým případem nebyla, naopak může sloužit coby dobrý příklad houževnatého člověka, který se nevzdává. U ní vše skončilo dobře, dnes je z ní pracující důchodkyně. Nemusí tomu ale tak být vždy.

Vstup do diskuze zde.

Ani houževnost někdy nestačí: nejtěžší je přirozeně hledat práci lidem z regionů trpících nejvyšší nezaměstnaností. Tedy ze severních Čech, kupříkladu z Mostecka, ze severní Moravy, třeba z Ostravska či Frýdecko-Místecka. Tam pak agentury radí lidem i stěhovat se za prací, což ne každému může vyhovovat, a ne každý si to může dovolit: kupříkladu člověk, který pečuje o své staré rodiče.

Mnoho dalších informací na téma práce naleznete v této rubrice.

Zpovědi a příběhy lidí z dalších TÝDENNÍCH TÉMAT:
Stojí za to cvičit, říká návštěvník kurzu procvičování paměti
Menopauza: dá se s tím žít
Kateřina i Táňa přišly o své nejbližší – jak zvládly trauma?

Získali jste díky službě outplacement nové místo, nebo znáte někoho, komu se to podařilo? Napište nám svůj příběh na a my ho zveřejníme!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne