velikost písma: A +/ A/ A -

Vítězství v léčbě diabetu?

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

Epidemie jednadvacátého století - tak se někdy hovoří o cukrovce neboli diabetu. Nedá se přitom říci, že se zde uplatňuje nadsázka - už nyní se s diabetem v České republice léčí skoro 800 tisíc lidí.



Větu „máte cukrovku“ loni z úst lékaře slyšelo 60 000 nových pacientů - o deset tisíc více než v předchozím roce. Pokud tento trend bude pokračovat, v roce 2035 už bude s touto nemocí sledován každý desátý Čech. Rodina, kde není diabetik, je přitom už dnes spíše výjimkou. Navíc i zde lékaři hovoří o pověstné špičce ledovce - další statisíce lidí s cukrovkou žijí, ale zatím nebyla diagnostikována. Čím to je? Jednou z příčin je stárnutí populace - čím je člověk starší, tím je cukrovka pravděpodobnější. Druhá hlavní příčina tkví v nezdravém životním stylu. Jednoduše řečeno - Češi tloustnou a málo se hýbou. Cukrovka a obezita tvoří spojené nádoby.

Přitom se dá tomuto onemocnění v mnoha případech předcházet preventivními opatřeními. I z toho důvodu vznikl Světový den diabetu (14. 11.), který má lidem připomínat nástrahy této choroby. Světový den diabetu byl vyhlášen v roce 1991 Mezinárodní federací pro diabetes (IDF) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako reakce na rostoucí obavy ze zvyšující se zdravotní hrozby, kterou diabetes představuje.

„Diabetes zabíjí každým rokem stejný počet lidí jako HIV/AIDS. 7 z 10 zemí s nejvyšším počtem lidí nemocných diabetem patří mezi rozvojové země. V těchto zemích je dostupnost zdravotnické péče pro většinu lidí velmi omezená. V našich podmínkách máme k dispozici prakticky všechny dostupné nástroje k boji s touto chorobou i pro prevenci komplikací cukrovky. Světový den diabetu v České republice by měl tento fakt připomenout a pomoci prostředky proti cukrovce plně využívat. Mám konkrétně na mysli podporu preventivních programů pro lidi s rizikem rozvoje cukrovky a vytvořit více prostoru pro edukaci lidí již diabetem postižených s ohledem na prevenci komplikací,“ připomíná MUDr. Iveta Holbová Melíšková, manažerka společnosti Abbott Laboratories, jež v ČR pořádá doprovodné akce k programu. V Praze a v Brně tak budou návštěvníkům 12. 11. k dispozici stánky s měřením glykémie, cholesterolu, krevního tlaku a BMI.

Přečtěte si také: Diabetes – základní pojmy

Zvýšenou hladinu cukru nepodceňujte
Samotná zvýšená hladina cukru v krvi by až takovým problémem nebyla - nebolí a neobtěžuje. Co ale bolet může - a co v konečném důsledku může i zabíjet - jsou komplikace diabetu. Neléčená cukrovka má destruktivní vliv především na cévy a nervy - to ve svém důsledku může vyústit v infarkt, mrtvici, selhání ledvin, slepotu nebo nutnost amputace nohou. „Diabetes dlouhou dobu nevede ke konkrétním potížím, proto si mnoho lidí myslí, že nějaké číslo - míním tím vyšší glykémii - , přece není nic závažného," upozorňuje diabetolog profesor Milan Kvapil, přednosta Interní kliniky Fakultní nemocnice Motol a prezident Diabetické Asociace ČR.

Přečtěte si také: Udržte cukr pod kontrolou!

Nový lék může nemocným zajistit kvalitnější život
I laik, který se s cukrovkou (zatím) nepotkal, tuší, že má něco společného s inzulinem. Podstatou této nemoci je, že tělo buď tvoří inzulinu málo (případně jej netvoří vůbec), anebo jej nedokáže využívat. Základem léčby diabetu je tedy buď dodání inzulinu zvenčí anebo podpora jeho vstupu do jednotlivých buněk. V poslední době se ale do popředí dostává další cesta, jak udržet hladinu cukru v krvi v žádoucím rozmezí. I ta souvisí s hormony - v tomto případě s těmi, které se tvoří ve střevní stěně. Důležitý je především ten, který lékaři označují zkratkou GLP-1. Kromě toho, že tato látka snižuje koncentraci cukru v krvi, má z hlediska léčby diabetu celou řadu dalších pozitivních účinků. Zdá se, jako by v organismu bylo předem počítáno, že se s něčím takovým, jako je cukrovka, může potkat a GLP-1 byl pro tuto situaci rezervou či dokonce tajnou zbraní. Samozřejmě se nabízí otázka - nešlo by tedy tento hormon využít k léčbě stejně jako inzulin? Odpověď zní: „nešlo“, protože se v organismu rozpadá během několika minut. S touto odpovědí se ale vědci nespokojili. Podařilo se jim vyvinout přípravky, které jsou s GLP-1 téměř totožné, ale v těle vydrží aktivní i 24 hodin. Co je důležité, jejich vlastnosti skutečně věrně napodobují přirozený hormon - proto se nazývají GLP-1 analoga. Snižují hladinu cukru v krvi díky zvýšené stimulaci tvorby inzulinu a také tím, že omezují uvolňování glukózy, která je nahromaděna v játrech.

Přečtěte si také: Melatonin - záchrana pro nespavce

Každé kilo dolů se počítá
To, co diabetiky skutečně ohrožuje, je vzestup hmotnosti - každý kilogram navíc zvyšuje riziko onemocnění srdce, ledvin nebo například pohybového systému. Dosavadní léčba nemocným v tomto ohledu příliš nepomáhala - ještě donedávna platilo, že všechny léky na cukrovku vedou k přírůstkům na váze. GLP-1 analoga mohou působit opačně. Studie totiž prokázaly váhový úbytek až 3 kg za měsíc. Bylo přitom prokázáno, že taková léčba působí několika různými způsoby. Zmenšuje chuť k jídlu, pravděpodobně ovlivněním centra sytosti v mozku. Zpomaluje také vyprazdňování žaludku - člověk se díky tomu cítí déle sytý. Každý kilogram se přitom počítá. Rozhodně není cílem, aby měl nemocný postavu trénovaného atleta. Obrovský význam pro zdraví má už snížení tělesné hmotnosti o pět až deset procent.

Dalším hrozbou, která nad diabetiky visí, je vysoký krevní tlak. Ne nadarmo se mu říká „tichý zabiják“. Nijak na sebe neupozorňuje, může ale vést ke katastrofě v podobě infarktu nebo mrtvice. Rovněž zde byl potvrzen pozitivní účinek GLP-1 analogu - studie prokázaly, že snižuje především systolický (tedy ten „horní“) tlak. I tady platí to, co u obezity: Každé zlepšení kontroly tlaku přináší pacientovi prospěch.

Přečtěte si také: Zhubněte 3 kg za 3 týdny – s vlákninou!

Hypoglykémie zkracuje život
Léčba prostřednictvím GLP-1 analog má ještě jednu zásadní výhodu - není spojena s vyšším výskytem hypoglykémií - tedy nežádoucím poklesem koncentrace cukru v krvi. Tělo si složitým mechanismem hlídá, aby GLP-1 nebylo moc, a dokáže to, i když se setká s „umělým“ hormonem. Nejde jen o to, že hypoglykémie je pro diabetika velmi nepříjemná zkušenost. Dnes se již ví, že časté hypoglykémie zkracují život.

Léků na diabetes přibývá a s nimi i možnosti, jak „ušít“ léčbu na míru každému pacientovi. Existuje už na tisíc možných kombinací jednotlivých přípravků - jistě ne všechny najdou v praxi uplatnění. O GLP-1 ale určitě lékaři a pacienti budou komunikovat stále častěji.

Další informace najdete na www.lecbacukrovky.cz.

Kam dál?
Nezdravý životní styl jako příčina CMP
Zbavte srdce křeče
Tajemství tuku odhaleno. Proč se ukládá tam, kde nechceme?
Tuky a cholesterol: jak se kamarádí?
Celiakie a výživa
Cyklistika pomáhá při depresi i nadváze

Máte problém se zvýšenou hladinou cukru? Držíte dietu nebo se již léčíte s cukrovkou? Jaké je vaše nejhorší zkušenost v důsledku vašeho omezení? Podělte se o své zkušenosti s ostatními čtenáři ve fóru nebo pod článkem. Děkujeme.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Diabetes