velikost písma: A +/ A/ A -

Výhody a nevýhody bydlení v domově pro seniory

Autor: Petra Klobasová | komentářů: 2

TÉMA TÝDNE: Stojíte-li před rozhodnutím přestěhovat někoho z vašich blízkých do domova pro seniory, je pochopitelné, že máte zábrany. Stejně tak není jednoduché, zvažujete-li vy sami, zda se vydat do některého z těchto zařízení.

Odhodlat se odejít do domova pro seniory není jednoduché. Je to pro každého velká změna. Zařízení pro lidi v důchodovém věku nabízejí i řadu doplňkových služeb, pořádají různé kulturní a společenské akce.

Pátrali jsme po tom, co obyvatelům vadí nejčastěji
Některým klientům domova zejména vadí pravidelný režim. Doma máte „své pohodlí“, tedy vstáváte, kdy chcete, jíte, kdy chcete. V domově má den pravidelný rytmus a řád.

Nejspíše nebudete na pokoji sami, budete mít spolubydlící. Může to být člověk, se kterým si nebudete rozumět, ale budete s ním muset žít. Objevují se však i opačné případy: „Dostala jsem nabídku na samostatný pokoj a rodina mě přemluvila, že to budu mít lepší. Nyní je mi někdy smutno, ten pokoj je tak prázdný,“ povzdechla si paní Marie pocházející ze Znojemska, která má za sebou osmdesátku a rok bydlí sama na pokoji. Předtím obývala dvoulůžkový pokoj se spolubydlící.

Velmi častou námitkou proti bydlení v zařízení pro seniory jsou finance. Poplatky za bydlení si vyžádají prakticky celý důchod. „Máme babičku v domově a moc peněz jí nezbývá, jen asi tisícovka, ale zajímavé je, že jí vždycky celá zbude,“ usmívá se vnučka, která babičku v domově pravidelně navštěvuje. Je pravda, že peníze, které vám zůstanou z důchodu, prakticky na nic nepotřebujete. Domovy pro seniory zajišťují kromě ubytování a stravování také praní či žehlení, úklid. Většina léků a hygienických pomůcek je na předpis zdarma.

Zítra čtěte: Rozhovor s doktorkou Kateřinou Kubalčíkovou – přednášející na Masarykově univerzitě v Brně – o labyrintu sociálních služeb.

A co si senioři pochvalují?
Zejména služby, které domov nabízí. Pokud už senior není schopný se o sebe postarat a rodina ho také nemůže zaopatřit, v domově se o něj postarají profesionálové, kteří pomohou i s různými handicapy, nemocemi či indispozicemi. „Mám tu polohovatelnou elektrickou postel, je to pohodlné. Když si mě bere rodina domů, jsem ráda a moc, ale takové pohodlí to není,“ svěřuje se paní Božena, která žije v domově pro seniory a už nechodí. Doma je sice doma, ale profesionální přístup a vhodné pomůcky jí stáří velmi usnadňují. Navíc se nemusí o nic starat, má navařeno, uklizeno, čistě vypráno.

Další výhodou, kterou domovy pro seniory nabízejí, je společnost a zábava. Osamělým lidem vyššího věku může být doma dlouhá chvíle nebo se mohou třeba bát. V zařízeních je pro ně ale připraven program. Třeba společně poslouchají hudbu, čtou nebo si jen povídají v jídelně. Aktivní senioři pěstují své zájmy, například navštěvují kurzy počítačů nebo absolvují kurzy keramiky.

Jaké typy zařízení dnes existují?
Když už se vy, nebo váš blízký rozhodne odejít z domácího prostředí do zařízení pro seniory, velkým problémem před nástupem do domova jsou dlouhé lhůty, které trvají i několik let, než je volné místo.
Není domov jako domov. Existuje několik typů bydlení pro seniory. Kromě klasických domovů důchodců neboli domovů pro seniory existují ještě domy s pečovatelskou službou nebo penziony.

Čtěte také: Jak se žije v domově pro seniory podle paní Boženy již tento čtvrtek.

Domov pro seniory
Pobytové zařízení pro lidi v důchodovém věku, které poskytuje zdravotní i sociální péči. Klient má celodenní stravování, zařízený pokoj. Mezi služby patří také praní a žehlení prádla. Tento typ péče je vhodný pro ty, jejichž zdravotní stav vyžaduje komplexní péči s pomocí. Zřizovatelem těchto zařízení je město nebo obec.

Dům s pečovatelskou službou
Pobytové zařízení pro takzvané soběstačné seniory. Dům má samostatné bytové jednotky, kde žijí jednotlivci nebo manželské páry. Život v takových zařízeních se příliš neliší od toho běžného. Výhodou je bezbariérové vybavení a řada pomůcek usnadňujících život. V případě potřeby je možné využít profesionálních služeb pečovatelské služby. Zařízení zřizuje město nebo obec.

Penzion
Na rozdíl od domu s pečovatelskou službou zřizuje penzion soukromý subjekt. Jeho provoz tedy není financován ze státního rozpočtu. Penziony mohou být rodinného typu i samostatné bytové jednotky. Podporu v každodenních činnostech, pečovatelskou a zdravotní službu si každý zajišťuje sám, některé penziony nabízejí i tyto služby.

Bydlení v zařízeních pro seniory má výhody i nevýhody. Když se rozhodnete vy nebo někdo z rodiny takových míst využít, je velice důležitá spolupráce celé rodiny. Umístěním seniora do domova důchodců to nekončí. Naopak. Odchod z domácího prostředí je třeba mu ulehčit – co možná nejčastěji ho navštěvovat, dělat mu společnost, nosit mu novinky z domova, ukazovat fotky. Tak zabráníte pocitu izolace a odloučení od rodiny.

Jaké výhody spatřujete v bydlení v domově pro seniory vy? Jaký je váš názor na přenášení odpovědnosti rodiny za její starší členy na stát? Pokud byste museli volit, zda jít bydlet do domova pro seniory nebo zůstat s rodinou, co byste si vybrali? Diskutujte s námi na toto téma ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne