velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

17. 11. – 24. 11. 2010 Tento týden přinášíme speciální nabídku pro sportovněji naladěné rodiny, milovníky historie i nadšené vyznavače kouzel a magických obřadů dokonce za odborného dohledu. A kde všechnu tu skvělou zábavu najdete?



Hurá na pohádkovou půdu
Je to unikátní místo, kde se chvílemi tají dech, chvílemi si myslíte, že jste opravdu v pohádce, ale hlavně se tu cítíte báječně. Mluvím o Starých Hradech, výjimečném renesančním komplexu v Českém ráji asi 10 km od Jičína, směr Libáň. První písemná zmínka je z roku 1340 a komplex má dvě části – hradní a zámeckou. Dozvíte se tu, jak se žilo za císaře pána F. Josefa I., v pohádkových okruzích si prohlédne Zámecké pohádkové sklepení a Hradní pohádkovou půdu, kde se děti i dospělí učí v příbytcích sto padesáti pohádkových bytostí čarovat a kouzlit s živými pohádkovými průvodci, princeznou Dianou i čarodějnicemi a čaroději. Staré Hrady, to je zážitkový výlet pro děti i dospělé. V listopadu a v prosinci je tu otevřeno od 10 do 17 hodin.



Zkuste lanové centrum
Projděte se po dlouhých lanových mostech i po vratkých lávkách. Dopřejte si adrenalinový zážitek v lanovém centru na Slapech. Postaveno je v kaňonu nad potokem, který se vlévá do slepého ramene slapské přehradní nádrže, a ještě bližší určení – na úpatí Živohoštského mostu. Zdejší trenéři slibují, že si lanový park můžete vychutnat do poslední kapky a pokochat se rozmanitostí a krásou i romantikou krajiny. Čekají vás úzké kladiny, chůze po laně i po provazovém žebříku, postupně, krok za krokem se dostane až do šestnáctimetrové výšky. Ale nebojte se – většinu atrakcí je možné si nejdřív vyzkoušet v půlmetrové výšce nad zemí.

Před vstupem na překážky dostanete helmu i dvojité jištění a před cestou vás poučí zkušený instruktor. Vybrat si můžete ze tří různých tras, po nichž se budete procházet mezi stoletými smrky. V listopadu a v prosinci je ve slapském lanovém parku otevřeno v sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin.

Pohodový výlet pro celou rodinu
Jistotou je cisterciácký klášter Porta coeli, tedy Brána nebes, v malé obci Předklášteří u Tišnova, kde dodnes žije komunita sester cisterciaček. Historie se tu začala psát v roce 1233. Centrem komplexu budov je raně gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie, proslulý zejména unikátním gotickým portálem v západním průčelí. V prostorách kláštera se pravidelně konají výstavy v režii Podhoráckého muzea, které zde sídlí a kde si mohou návštěvníci prohlédnout i stálou expozici s názvem Dějiny a současnost kláštera Porta coeli. Při prohlídce kláštera s průvodcem návštěvníci projdou románsko-gotickou baziliku, křížovou chodbu s rajskou zahradou nebo kapitulní síň. Tyto unikátní umělecké skvosty jsou přístupné celoročně.



Protáhněte se pod širým nebem v moderním senior parku
Přijeďte tramvají, autem, na kole nebo přijďte pěšky. Kam? Do Senior parku v Praze 4 přímo u tramvajové zastávky Kublov. Je to unikátní místo, kdo tu už byl, vrací se často a rád. Na jedenácti žlutočervených pevně do země zabudovaných cvičebních strojích si můžete podle svých sil a chuti protáhnout celé tělo. Speciální stroje se snadno ovládají a díky podrobnému a jednoduše napsanému popisku každý rychle pochopí, jak se na nich správně cvičí. Vezmete-li s sebou vnoučata, užijete si společně spoustu zábavy. Přijít můžete kdykoliv – pod širým nebem je otevřeno 24 hodin denně.
Senior park, Praha 4-Podolí, stanice tramvají č. 17, 3, 21 Kublov.

Kam dál?
Cestujeme s vnoučaty
S vnoučaty za netradiční zábavou na výstavu PLAY
Kam s vnoučaty 1
Kam s vnoučaty 2

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, přímo pod článkem, nebo nám napište e-mail na [email protected].
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?