velikost písma: A +/ A/ A -

Jak se žije v domově pro seniory podle paní Boženy

Autor: Petra Klobasová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Život v domě pro seniory je pro někoho vytoužené přání, které se mu splní až za řadu let, pro někoho nutné zlo, když už to doma o samotě nejde. Paní Božena, která bydlí v třebíčském zařízení už dva roky, není ani jeden ze dvou případů.

Paní Božena je devětaosmdesátiletá pozitivně naladěná žena, která má za sebou řadu životních peripetií. Příchod do domova neplánovala, ani po něm nijak zvlášť netoužila. Bydlela ve svém bytě s manželem, a byť se její zdravotní stav zhoršoval, jak sama říká, nějak si tam spolu vystačili. Její muž ale zemřel a seniorka zůstala v bytě sama. Zranila se a začalo její roční kolečko po nemocnicích, na jehož konci byla kladně vyřízená žádost v domově důchodců. Odchod do domova brala jako nejlepší řešení, rodině nic rozhodně nevyčítá. Chvíli jí trvalo, než se zabydlela, ale nyní si život v zařízení s profesionální péčí pochvaluje.

Kdy nastal ten zlom, že už to doma nešlo?
„Než jsem přišla sem, trávila jsem rok po nemocnicích a léčebnách dlouhodobě nemocných. Když manžela odvezli se zlomeným krčkem do nemocnice, měla jsem také úraz. Potom jsme se spolu potkali na LDN,“ začala paní Božena vykládat svůj příběh. „Zavrávorala jsem a upadla v koupelně. Zlomila jsem si ruku. Ani jsem nemohla vstát, druhý den mě tam našla dcera. Tak jsem šla do nemocnice. Ale tam jsem měla další úraz, spadla jsem z postele na stolek a poranila si hlavu. Pak mě dali do léčebny dlouhodobě nemocných. Zase jsem spadla z postele, zlomila si krček a šla znovu do nemocnice. Manžel mezitím zemřel. Potom jsem byla chvíli doma a pak se uvolnilo místo tady v domově,“ vypočítává téměř devadesátiletá žena svoje roční peripetie po nemocnicích.

Ještě v nemocnici si paní Božena myslela, že se vrátí domů a bude vše v pořádku. Po smrti manžela se k ní přestěhoval vnuk a snažil se o ni starat. „Vnuk ale chodil do práce a já jsem už nemohla být celý den sama doma. Dcera také pracuje,“ říká.

Čtěte také: Výhody a nevýhody bydlení v domově pro seniory

Při otázce, zda se jí v domově líbí, tváří se spokojeně
„Líbí. Mám tady všechno, co potřebuju. Nestarám se o prádlo, všechno mám vyprané a vyžehlené ve skříni. Vaření mi zabíralo celé dopoledne, tady mi jídlo přinesou na pokoj a o špinavé nádobí se taky nezajímám.“ Někteří senioři si stěžují, že jim v domově nechutná. Paní Božena je v tomto jiná. „Dobré jídlo tady mají. A je toho hodně, že to někdy ani všechno nesním. Polívky mají výborné,“ usmívá se.

Přestože paní Božena už nechodí, zachovala si čistou mysl a umí se zabavit celý den. „Nenudím se, tady si každý něco najde. Můžete si číst v knihovně, chodit do kroužků, dívat se na televizi a když se vám nic nechce, můžete celý den spát.“ Podle jejího povídání ale soudím, že v domově se jen nespí. „Pořádají tu oslavy narozenin. Já jsem je měla zrovna teď. Dole v jídelně hrála muzika, lidovky, a přáli nám. Každý, kdo měl narozeniny, dostal dva zákusky a kafe,“ vyjmenovává a hned pokračuje. „Byl tady i Pepíček Zíma.“

Čtěte také: Rozhovor s doktorkou Kateřinou Kubalčíkovou – přednášející na Masarykově univerzitě v Brně – o labyrintu sociálních služeb

Je tedy paní Božena v domově spokojená?
„Ale jo. Doma je sice doma, ale když už to nejde, je tohle lepší než být doma sama, bez pomoci. A tady sama nejsem a rodina mě tady navštěvuje každý druhý den. Dcera, syn i vnuci, střídají se. Občas si mě berou domů, ale je to pro mě čím dál namáhavější. Tady je mi dobře. Není se čeho bát. Ve Vídni za války, když vybouchla bomba a nás to zasypalo ve sklepě, to jsem se bála. Tady se opravdu není čeho bát.“

Zpovědi a příběhy lidí z dalších TÝDENNÍCH TÉMAT:
Stojí za to cvičit, říká návštěvník kurzu procvičování paměti
Menopauza: dá se s tím žít
Kateřina i Táňa přišly o své nejbližší – jak zvládly trauma?
Paní před důchodem pomohl outplacement

Jaké výhody spatřujete v bydlení v domově pro seniory vy? Jaký je váš názor na přenášení odpovědnosti rodiny za její starší členy na stát? Pokud byste museli volit, zda jít bydlet do domova pro seniory nebo zůstat s rodinou, co byste si vybrali? Diskutujte s námi na toto téma ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne