velikost písma: A +/ A/ A -

Vybíráme kočku

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 1

Rozhodli jste se pořídit si kočku jako domácího mazlíčka? Jistě oceníte pár typů, jak a kde zvíře vybrat.

Když už se pro kočku rozhodneme, nastane otázka, kde si ji opatřit. Chceme-li kočku konkrétního plemene, zajdeme na nějakou výstavu nebo zkontaktujeme chovatele. Musíme ale počítat s tím, že chovatel nám prodává kočku s průkazem původu k chovu. Když ji chceme mít jen jako mazlíčka, bývá podmínkou chovatele kastrace zvířete. Kočka „s papíry“ není nejlevnější, ale je určitou zárukou budoucího zdravotního stavu zvířete. Můžeme ale zajít třeba do útulku a kočku si vybrat tam. Ne všechna zvířata, která jsou zde umístěná, mají za sebou dramatický osud. Často sem odloží i sami chovatelé koťata, která se jim nepodařilo udat. Stane se, že potřebuje rozdat koťata někdo ze známých. Nikdy bychom si neměli brát úplně malé kotě, ač je sebevíc roztomilé. Pro jeho vývoj je důležité, aby bylo do tří měsíců s matkou.

Kočičí prohlídka
Než se pro nějakou kočku rozhodneme, měli bychom si ji pořádně prohlédnout. Především bychom se měli přesvědčit o její kondici a zdravotním stavu. Pokusíme se s ní skamarádit, pak ji pevně, ale opatrně uchopíme a pustíme se do její prohlídky. Napřed prozkoumáme srst, jestli v ní nejsou paraziti, zda je hladká a nezplstnatělá. Pak se zaměříme na hlavu. Prohlédneme uši (nešťouráme do nich prstem ani vatovým tamponem), které by měly být čisté a suché. Mnohé kočky v nich mívají roztoče, které dráždí jejich sluchovou. Ten vylučuje červenohnědý voskovitý maz, v němž se roztoči spokojeně rozmnožují. Maz se dá odstranit, roztoči zlikvidovat, přesto je ale lépe vybrat si kočku bez tohoto handicapu.

Na řadě jsou oči a nos. Zkontrolujeme, zda jsou oči čisté a jasné a nos vlhký. U očí se může objevit tzv. třetí víčko (mžurka), což je malý trojúhelník růžové či bílé tkáně, který vyčnívá z vnitřních koutků oka a postupuje přes bulvu. Zrak kočky nijak závažně neohrožuje, ale může být zdrojem případných komplikaci. Nakonec se podíváme kočce na zoubky. Měly by být bílé, tlamička růžová, dásně nezanícené.

Svou pozornost přesuneme na druhý konec těla a podíváme se pod ocásek, abychom se přesvědčili, že zvíře netrpí průjmem. Pak šetrně prohmátneme bříško. Mělo by být lehce zaoblené, ne tvrdé. Nakonec necháme kotě proběhnout, abychom zjistili, zda nekulhá.

Holka nebo kluk
U dospělých koček rozpoznáme pohlaví jedna dvě. U mrňousů to tak snadné není, ale můžeme se o to pokusit. Zvedneme kotěti ocásek a podíváme se na otvory pod ním. Kočička se pozná podle vulvy těsně pod análním otvorem. Oba otvory dokonce mohou vypadat jako spojené. Kocourek má pod řitním otvorem tmavší plošku, kde se později vyvinou varlata. Pod nimi je otvor, kde je ukryt penis.

Základní výbava
Chovat kočku není nákladné, ale neměli bychom zapomínat ani na základní výbavu: pelíšek, záchod a podestýlku, misky na vodu a na jídlo, obojek případně vodítko a přepravní schránku. Kočka musí mít kde spát, mít svou misku na kálení, misky na jídlo a pití, obojek, základní pomůcky k péči o srst a přepravní schránku. Užitečné, i když ne bezpodmínečně nutné, je např. ploché nebo sloupové škrabadlo (ušetří škody na nábytku), záklopka ve dveřích (smí-li vaše kočka chodit ven) a hračky.

Kam dál?
kniha Kočky – poznáváme a určujeme – Svojtka &spol.
kniha 101 praktických rad, jak pečovat o kočku, Andrew Edney, David, Taylor – IKAR
Sdružení chovatelů ušlechtilých i domácích koček, www.schk.cz/schk
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.