velikost písma: A +/ A/ A -

Mozaika na podlahu i pro radost

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Mozaika, to je radost z experimentování, pestré a vděčné umění, které ozvláštní váš interiér a vy při něm kreativně strávíte svůj volný čas.

Parádní renesance
Mozaika jako ornamentální nebo figurativní plošná výzdoba je známa už od 4. tis. př. n. l.. Nejkrásnější a nejznámější díla můžeme obdivovat v italské Ravenně, Římě či v Pompejích. Z novější doby pak originální mozaiky utvářely styl Gustava Klimta, Marca Chagalla, Antonia Gaudího či Friedensreicha Hundertwassera.

Mozaika je tradiční prvek, nyní se ale s velkou parádou vrací a bezvadně plní svou dekorativní funkci. Na trhu koupíte dílky od 1 mm po velkoformátové dlaždice, se kterými dosáhnete v interiéru zajímavého a neotřelého designu. Skleněný charakter mozaiky dostupný v široké škále barev umožňuje zvolit výrazné i střídmé kombinace tak, aby se přizpůsobily odstínům zařízení domu. Chcete dodat své koupelně svěží nádech tekoucí řeky? Nasbírejte si říční kamínky a vytvořte neotřelou podlahu v koupelně.

Přečtěte si také: Rekonstrukce panelákové koupelny za 14 dní

Co potřebujeme?

Materiál mozaiky a jeho tvarování
Při výběru materiálu se vůbec nemusíte omezovat na klasické vitrážové skleněné dílky, smalty, dílky z keramiky, mramoru, porcelánu nebo zrcadla. Můžete použít jakýkoli pevný předmět – knoflíky, různé bižuterní kousky nebo vlastnoruční výrobky, polodrahokamy a nasbírané kamínky. Nerosty navíc spojují přirozenost s estetikou. Jemné přírodní odstíny oblázků dodají koupelně nečekanou svěžest blízkosti řeky. Opravdové říční kamínky vytvářejí uklidňující atmosféru. Pro tvarování dílků ze skleněných nebo keramických obkládaček se neobejdete bez štípacích kleští. Vyberte si ty, které mají wolframové hroty, pružinu a dlouhé rukojeti. Materiál snadněji odštípnete a pružina kleště ochrání před předčasným ztupením.

Podklad pro mozaiku
Pro venek jsou vhodné voděodolné materiály – sklo, plexisklo, cementová deska či speciální deska pro mozaiky. Pro práce do interiéru postačí jako podklad překližka nebo dřevovláknitá deska.

Lepicí hmota a její nanášení
Klasické bílé lepidlo pro řemeslníky existuje ve variantě vodou ředitelné (vhodné pro reverzní metodu) a vodou neředitelné (používá se do interiéru). Při využití podkladů ze skla a plexiskla se vám bude hodit spíše silikonové lepidlo. Pro venkovní použití se nabízejí dvě varianty – epoxidová pryskyřice a cementová lepicí hmota. Lepidlo se může nanášet buď na podklad nebo na jednotlivé dílky. Při zvolení druhé varianty nejste časově limitováni a můžete si práci více vychutnat.

Přečtěte si také: Vymalujte stěny zeminou

Přímá a nepřímá metoda
Pro zhotovení mozaiky existují v podstatě dvě základní metody – přímá a nepřímá (reverzní). První z nich, přímá metoda, je určitě vhodnější pro začátečníky, protože konečný vzhled je vidět okamžitě. Dílky se vkládají do lepící hmoty a vzniklý povrch je nerovný, každý dílek odráží světlo jiným směrem. Tento efekt je vhodný pro dekorativní potřeby, ale nehodí se tam, kde vyžadujeme rovný povrch. Uplatníme dílky různých tvarů a nestejné tloušťky. Využití – prostorové objekty, obrazy k zavěšení na stěnu, mísy.

Při reverzní metodě lepíme dílky lícem dolů dočasně na balící papír. Musíme mezi nimi ponechat spáry (minimálně 1mm), protože musíme počítat s tím, že se papír při vysychání bude smršťovat. Hotový vzor mozaiky pak vtiskneme na požadované místo, na kterém je nanesena vrstva lepicí hmoty. Nakonec po zaschnutí navlhčíme papír a sejmeme ho. Hladký a rovný povrch využijeme především na podlahách, deskách stolů, šachovnicích.

Zdroj: Alison Hepburnová – Mozaiky pro šikovné ruce

Kam dál?
Batika: kouzlo nechtěného
Pusťte se do velkých změn!
Vyrobte si originální koše a bedýnky na ovoce a zeleninu
Ušijte si pytlíky na houby
Pletení z papíru

Zkusili jste někdy svůj interiér ozvláštnit mozaikou? Pustili jste se do práce sami, nebo jste si najali odborníky? Poraďte ostatním čtenářům v diskuzním fóru nebo pod článkem triky, které jste při práci použili.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.