velikost písma: A +/ A/ A -

Účinná léčba alergie začíná na podzim

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 2

Pro klidné jaro a léto příštího roku je právě teď nejvyšší čas zahájit léčbu alergií. Nejvhodnější formou je alergenová imunoterapie.

Otázky a odpovědi našeho předního alergologa a imunologa z fakultní nemocnice na Bulovce v Praze, prof. MUDr. Václava Špičáka, CSc., zaznamenané na tiskové konferenci k nové léčebné metodě pylových alergií.

Co způsobuje alergie?
Primární příčinou alergie je porucha regulace obranných mechanismů imunitního systému. Takto „narušený“ organismus může nepřiměřeně reagovat na některé látky z okolí, které jsou jinak neškodné. Tyto látky nazýváme alergeny. Pokud s nimi citlivější jedinec přijde do kontaktu, vyvolávají u něj tzv. alergickou reakci/odpověď.

O alergiích se hlavně mluví na jaře, proč je vhodné začít už nyní na podzim?
Právě podzim je nejvhodnější období, kdy je možné zahájit léčbu pylových alergií a eliminovat tak riziko nepříjemných zdravotních komplikací v období jara a léta – tedy v době tzv. pylové sezóny. Jak? Pomocí účinné metody léčby, specifické imunoterapie, jejímž prostřednictvím se mohou pacienti na setkání s alergenem připravit. Specifická imunoterapie spočívá v tom, že jsou pacientovi podávány zvyšující se dávky alergenu, takže si organismus na tuto látku postupně zvyká. Když se s ní pak venku setká, nereaguje na ni už tak nepřiměřeně, časem dokonce nemusí reagovat vůbec. Pokud někdo trpí alergií na pyl trav, může nyní zkusit novou tabletu, kterou počítáme do tzv. sublingválních forem specifické imunoterapie, což znamená, že se léčivo vkládá pod jazyk. Tabletu je právě třeba brát už nyní, na podzim.

Přečtěte si také úvodní článek TÉMATU TÝDNE: Trápení s alergií pomůže ukončit nový způsob léčby

Jaké jsou hlavní alergeny? A nejagresivnější?
Mezi hlavní alergeny patří tzv. inhalační alergeny. Jsou jimi pyly trav, bylin a stromů, plísně, roztoči a srst domácích zvířat. Soustavný nárůst zaznamenávají alergeny potravinové. Který alergen je nejagresivnější, nelze říci – alergická reakce je u každého jedince jiná. Znepokojující je však nárůst počtu pacientů trpících alergiemi vyvolanými inhalačními alergeny. Počet astmatiků již ve světě přesáhl 300 milionů, alergickou rýmou trpí více než 400 milionů osob.

Jak se alergické reakce nejčastěji projevují?
Alergická odpověď může mít několik podob. V případě nejrozšířenějších alergií způsobených inhalačními alergeny (pyl, roztoči, atd.) se nejčastěji setkáváme s těmito projevy: alergická rýmy (ucpaný nos, výtok z nosu, opakované kýchání, svědění nosu či patra), průduškové astma (záchvaty dušnosti, ztížené pískavé dýchání, suchý kašel) nebo kožní obtíže – zarudlá a svědící pokožka, kopřivka, ekzém. Kromě toho se pacienti často potýkají také s problémy se spánkem nebo zhoršenou koncentrací.

Celý její příběh alergika čtěte na našem webu ve čtvrtek.

Co může způsobit neléčená alergie?
Neléčená alergie může vést k mnoha, a dokonce už nevratným zdravotním komplikacím. Například zanedbaná léčba alergie na pyl může vést až k rozvoji chronického astmatu. Pokud má jedinec podezření na alergii, měl by bez odkladů zajít za svým lékařem.

Jak se lze alergii bránit?
Základní doporučení zní velmi jednoduše: zabránit kontaktu s alergenem. Zvláště v případě inhalačních alergií je dodržování tohoto pravidla velmi obtížné – bezradní jsou například alergici v období tzv. pylové sezóny. Dobrou zprávou však je, že dnes existuje účinná metoda léčby alergie na pyl – tzv. specifická imunoterapie, jejímž prostřednictvím je možné léčit nejen příznaky onemocnění (např. alergická rýma), ale také její příčiny. To je vůbec nejlepší obrana před alergickou reakcí, pokud už se s ní člověk v minulosti v souvislosti s konkrétním alergenem setkal.

Existuje účinná léčba, anebo se jenom zmírňují následky? Mám na mysli novou pilulku, o níž jsme se už zmínili.
Základem léčby alergie je tzv. symptomatická léčba, jejímž cílem je zejména pacientovi přinést úlevu. Tato metoda zmírňuje příznaky alergické reakce a potlačuje zánět. Samotnou příčinu onemocnění však neřeší. Mnohem účinnější metodu léčby představuje tzv. specifická imunoterapie, která se zaměřuje právě na odstraňování příčin onemocnění. Princip specifické imunoterapie spočívá v tom, že jsou pacientovi podávány postupně se zvyšující dávky alergenu, což vede ke snížení vnímavosti organismu vůči této látce. Výsledkem je významné zmírnění alergických reakcí nebo jejich celkové odstranění. Alergen může být pacientovi v rámci specifické imunoterapie aplikován několika způsoby – injekčně, ve formě kapek, nebo nově také ve formě tablety, která pro pacienta představuje nejpohodlnější způsob aplikace.

Přečtěte si také: Chraňte sebe i druhé před nežádoucími účinky léků

Nová pilulka je nová léčebná metoda a je určena k prevenci a léčbě alergií na pyly trav?
Ano. Obsahuje extrakty z pěti trav, a to srha laločnatá, lipnice luční, jílek vytrvalý, bojínek luční a tomka vonná. Lék se užívá pouze jedenkrát denně, a to přibližně čtyři měsíce před a pak v celém průběhu pylové sezóny trav včetně jejího vrcholu. Lék se jmenuje Oralair a je na lékařský předpis alergologa.

Předcházely uvedení léku na trh klinické studie, s jakým výsledkem?
Rozsáhlé klinické studie potvrdily, že léčba tabletou proti pylu trav má dvě velká pozitiva – je bezpečná a účinná, a to jak u dospělých, tak u dětských pacientů. Studie současně prokázaly rychlý nástup účinku léku, který u pacientů významně zmírňuje alergické příznaky, tedy kýchání, výtoky z nosu a očí, svědění nosu a očí a ucpaný nos.

Kam dál?
Diabetes 1. typu
Správnou hygienou proti nákaze
Co jíst při zvýšené hladině cholesterolu
Celiakie a výživa
Aromaterapie - léčba vůní
Vliv fází Měsíce na člověka

Měli jste někdy v životě alergickou reakci, byť přechodně? Na jaké alergeny reaguje váš organismus nejhůře? Jaký druh léčby vám pomáhá alergii zmírnit? Diskutujte na téma alergie ve fóru nebo přímo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne