velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

24.11. – 1.12. 2010 Tentokrát nabízíme pro vnoučata poučení ve sklářské huti Moser v Karlových Varech a v Muzeu řemesel v Letohradě, rodinný výšlap na Praděd a pro babičku s dědou košt moravských vín.



Sklářské muzeum Moser v Karlových Varech
Prohlídka sklářské hutě a největšího sklářského muzea Moser v Karlových Varech je bezpochyby unikátní zážitek pro malé i velké. Rukodělné řemeslo se tady pečlivě rozvíjí od roku 1893, ještě pár let před tím, v roce 1857 založil v Karlových Varech svoji ryteckou dílnu a obchod se sklem Ludwig Moser. V museu se seznámíte s dlouhou a úspěšnou historií rodinné sklárny, která se stala dvorním dodavatelem králů a dodnes zachovává bohatou tradici výroby uměleckého skla. Budete se moci dívat na hbité ruce sklářů, jejichž talent a um dává sklu z této továrny špičkovou kvalitu. Neopakovatelná je atmosféra při foukání a tvarování výrobků, stejně tak vůně vypalovaných dřevěných forem a výsledný efekt – ten už je na vašem posouzení. Ostatně sami si můžete zkusit vyfouknout tu svoji skleničku. Prohlídky jsou 7 dní v týdnu po celý rok.
www.moser-glass.com

Muzeum řemesel v Letohradě
Muzeum řemesel, které sídlí v památkově chráněném areálu Nového dvora vybudovaného v roce 1750, bylo otevřeno před deseti lety. Řemesla tu vidíte téměř na každém kroku, vždyť plocha 1650 m2, , na které se rozprostírá, je úctyhodná. Letohradské muzeum řemesel je největší muzeum svého druhu v České republice. Zahrnuje více než 50 ucelených expozic řemesel a živností z období 1840 až 1930. Návštěvníci se tu seznámí s profesemi relativně známými, jako jsou truhlář nebo řezbář, ale i s řemeslníky skoro neznámými, jako jsou kovotlačitel, kolář, bednář nebo šindelář. Mezi nejzajímavější exponáty patří i vyřezávaný mechanický skanzen řemesel, mechanické dílny, pilnice se třemi funkčními katry a 100 let stará školní třída s ukázkami národních krojů.

Jen pro připomenutí: F. L. Hek, kterého známe podle vyprávění Aloise Jiráska v knížce F. L. Věk, zemřel právě v Letohradě, kdysi Kyšperku, v Novém dvoře 4. září roku 1847 u své dcery Ludmily, provdané za vrchnostenského úředníka Štolovského. Pomník má u věže farního kostela a hrob na hřbitově v Letohradě.
www.muzeumremesel.cz

Rodinný výšlap na Praděd
Seberte se všichni, děti, rodiče i prarodiče a vyšlápněte si na Praděd. Vydat se sem můžete hned z několika směrů. Třeba z Karlovy Studánky přes sedlo Hvězda a chatu Ovčárna půjdete pohodlně po asfaltové silnici po zelené značce 9 kilometrů, anebo se můžete na vrchol vydat po hlavní hřebenovce značené červeně od Červenohorského sedla, to je štrapác na 10 kilometrů. Třetí, a nutno říct, že nejprudší, je výstup po modré značce z Koutů nad Desnou kolem dolní nádrže přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně, délka trasy je 14 kilometrů. A ještě jsou tu dvě možnosti, jak se dostat na vrchol Pradědu, a to ze sedla Vidly nebo ze sedla Skřítek. Odměnou za výstup budou nádherné výhledy a blažený pocit, že jste i patřičně vymraženi, průměrná roční teplota tady totiž nepřevyšuje 1C, dosáhli svého cíle, tedy pátého nejvyššího vrcholu v České republice. Zážitek z výšky pak můžete ještě umocnit na 162 metrů vysokém televizním vysílači, jehož horní plošina s vyhlídkou je nejvyšším, i když umělým, bodem v České republice.



Kam na vínečko pro babičku a dědu
Nabídek je hned několik, stačí si vybrat a udělat si báječný den ve dvou s výborným vínem a cimbálkou. Třeba se můžete zastavit v Kobylí na ochutnávce mladých vín (26.11.). V Pavlově u Mikulova zase zdejší vinaři otevírají už tradičně poslední listopadovou sobotu svoje sklepy. Letos jich bude otevřeno deset a všude si můžete ochutnat po kalíšku. Příjemně bude 27. listopadu i v Hustopečích. Letos se tam koná už 4. ročník oblíbeného šohajského koštu. Vtip je v tom, že se ochutnávají mladá vína od mladých vinařů.

www.vinarizkobyli.cz, www.obec-pavlov.cz, www.nafialce.eu

Kam dál?
Cestujeme s vnoučaty
Říp - nejslavnější kopec v Čechách
Kam s vnoučaty 1
Kam s vnoučaty 2
Kam s vnoučaty 3

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, přímo pod článkem, nebo nám napište e-mail na [email protected].
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?