velikost písma: A +/ A/ A -

Umíte si představit život bez cukru?

Autor: Jarmila Mandžuková | komentářů: 1

TÉMA TÝDNE: Moučníky, čokolády, pralinky, zmrzliny… také se vám sbíhají sliny? Je ale všeobecně známo, že přemíra sladkostí a bílého cukru zdraví neprospívá, ba dokonce mu škodí. Záleží na tom, kolik a jak často ho konzumujeme.



Proč NE bílý cukr?
Jak všichni víme, cukry jsou společně s tuky a bílkovinami jednou ze tří základních výživných složek. Do skupiny sacharidů patří i jednoduchý rafinovaný bílý cukr, jehož zvýšená konzumace může představovat vážná rizika. Od ostatních potravin se liší tím, že je pouze zdrojem energie a není nositelem žádných výživných látek. Z celkového množství přijatého cukru se 30-40 % mění na tuk a přispívá k obezitě. Zvýšená konzumace cukru také zvyšuje hladinu cukru v krvi a riziko cukrovky ve stáří, podporuje vznik zubního kazu, přispívá k překyselení našeho organismu, čímž oslabuje náš imunitní systém a je rizikovým faktorem pro vznik mnoha závažných onemocnění. Navíc cukr se v organismu velmi rychle odbourává a zvedá hladinu cukru v krvi, která poté zase rychle klesá. Starší lidé mohou na tyto prudké změny hladiny cukru v krvi reagovat neklidem a roztěkaností.

Raději hnědý, než bílý!
Hnědý cukr neprochází procesem rafinace, takže je obohacen o melasu a zachovává si některé cenné látky, zejména minerály, vitaminy a enzymy. Můžeme se setkat s typem cukru DEMERARA, který se vyznačuje většími krystaly zlatohnědé barvy a používá se do domácích moučníků, slazení koktejlů a dalších nápojů. MUSCOVADO obsahuje více melasy, má jemné hnědé krystalky a výraznější příchuť, která příjemně ovlivní chuť pokrmu. Není úplně sypký a má široké možnosti využití. MELASOVÝ cukr má výraznou chuť melasy a lze ho využít při přípravě rozmanitých moučníků.

Přečtětě si také: Udržte cukr pod kontrolou!

Slazení jinak
Nejstarší známé sladidlo je med, který je často používán i jako lék. Vhodným typem sladidla jsou obilné slady a sirupy. Vyrábí se přirozenou fermentací obilí bez použití chemických látek. Oblíbená sladěnka či sladovit se získává z naklíčeného ječmene odpařením přebytečné vody. Lze koupit sladěnku v medové konzistenci nebo nažloutlý prášek - sladovit. Obilné sirupy mají zajímavou specifickou chuť a lze je využít ke slazení moučníků a dezertů, zvláště vhodné jsou k přípravě perníčků nebo kořeněného drobného pečiva.

Přečtěte si také: S medem si medíme

Melasa obsahuje množství cenných látek, zejména minerálů (je jedním z nejbohatších zdrojů železa) a stopových prvků. Svou výživnou hodnotou předčí všechna známá sladidla a navíc obsahuje méně kalorií než ostatní sladidla (asi dvě třetiny oproti medu, polovinu oproti cukru). Melasa je trvalou součástí tzv. lidové medicíny, léčivě působí na celou řadu onemocnění a zdravotních potíží. Je vhodná jako sladidlo do nápojů, například kakaa, kávy, mléka, čajů či svařeného vína, kde plně nahradí cukr. Přidáváme ji do jogurtu, pudinku a obilných kaší. Melasu můžeme přidávat do domácích moučníků, perníků, buchet, koláčů, makové či povidlové nádivky apod. Lze koupit i müsli slazené melasou a sušenky z melasy.

Přečtěte si také: Kávovina je zdravější než káva

Javorový sirup se získává zahuštěním šťávy vytékající při poranění javorového stromu. Při zahušťování musí být odpařeno téměř 40 litrů vody k získání 1 litru sirupu. Je méně sladký než med, je řidší konzistence a má svojí nezaměnitelnou chuť, kterou připomíná karamel. Oblíbený je zejména v Americe a v Kanadě. Javorový sirup výborně chutná na palačinkách, lívancích, vaflích, toastech, obilných kaších, jogurtu, pudinku, jako poleva na zmrzlinu a náhrada cukru při pečení. Sirup lze použít i jako zdravé sladidlo do kávy, čaje a koktejlů.

Autorka článku Jarmila Mandžuková je specialistka na výživu, na toto téma napsala řadu knih.

Kam dál?
Stárněte bez problémů díky stravě
Celiakie a výživa
Tuky a cholesterol: jak se kamarádí?
Topinambur – sladký brambor
Vítej zpátky, cizrno
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne